Prima pagină » Știri » Nicolăescu vrea să crească consumul de medicamente generice. Ce le pregătește companiilor farmaceutice și medicilor

Nicolăescu vrea să crească consumul de medicamente generice. Ce le pregătește companiilor farmaceutice și medicilor

Nicolăescu vrea să crească consumul de medicamente generice. Ce le pregătește companiilor farmaceutice și medicilor
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, vrea să crească consumul de medicamente generice

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, vrea să crească consumul de medicamente generice. El spune că instituția pe care o conduce are „câteva obiective de îndeplinit ca să putem să asigurăm două lucruri importante: un acces mai mare al pacienților la medicamente și, în al doilea rând, să utilizăm mai bine fondurile publice”.

Șeful de la sănătate spune că utilizarea cu precădere a medicamentelor generice nu este benefică doar bugetului de stat, ci și pacienților, aceștia din urmă putând să își permită din punct de vedere financiar tratamentele de care au nevoie. În acest sens, Nicolăescu vrea să ia o serie de măsuri care vor fi aplicate atât în cazul companiilor farmaceutice, dar și a medicilor care prescriu medicamente.

„Primul obiectiv, și poate cel mai important, este să modificăm taxa clawback. Azi, această taxă se calculează la fel și pentru generice și pentru cele originale. Deși industria de generice este în regres, ea suportă aceeași impozitare cum o suportă industria de originale care este în creștere. Deci, este o defavorizare gravă a industriei de generice care micșorează până la urmă posibilitatea de desfacere a medicamentelor generice. Ne-am propus să facem acest lucru. Producătorii de originale au acceptat să facem acest lucru și lucrăm la ea. Sper ca până la sfârșitul anului să terminăm partea legislativă, să o aprobăm și să producă efecte începând cu anul viitor”, a precizat Eugen Nicolăescu, prezent la International Health Forum.

A doua măsură pe care vrea să o ia ministrul presupune inclusiv „informarea corectă a pacienților asupra medicamentelor generice”. „În acest sens vom încerca să introducem pe rețete, începând cu viitorul contract cadru, medicamentul de referință. Deci, medicamentul generic este cel mai ieftin, iar cetățeanul trebuie să știe, să nu rămână cu ideea că nu are alte posibilități. Pacientul trebuie să știe care este acest medicament și, mai departe, pe banii lui, pe opțiunea lui, va putea să se ducă într-o direcție sau alta. Cred că dacă vom informa corect cetățenii, ei vor putea să își cumpere medicamente generice mai multe, pentru că, după cum știți, medicamentele originale costă foarte mult, pentru că sunt scumpe, iar mulți pacienți renunță la tratament pentru că nu au bani să achite diferența”, a precizat Eugen Nicolăescu.

Ministerul Sănătății spune că „medicamentele generice nu sunt bune, ci foarte bune”. „De regulă, nu este nicio diferență între un medicament original și cel generic. Poate uneori este vorba de un confort al pacientului: în loc să ia trei pastile ia una, deci chestiuni care nu au de-a face cu efectul teraputic efectiv, ci cu partea mai mult de confort și de-ați face viața mai ușoară, să spunem. Toate genericele sunt făcute pe bază de studii clinice, pe bază de dovezi. Nu vorbim aici pe ce ni se pare. Vorbim de medicină bazată pe dovezi. Vorbim de medicamente care respectă regulile Organizației Europene a Mecamentului. Deci, vorbim de medicamente aprobate”, a mai spus șeful de la Sănătate.

Datele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România arată că piața acestor medicamente valoarea la noi în țară la 110 milioane de euro.

Citește și