Vicepreședintele Senatului Norica Nicolai a declarat că Senatul ar putea sesiza Curtea Constituțională miercuri sau joi, ea apreciind că art. 109 din Constituție obligă Parlamentul să avizeze urmărirea penală a membrilor Guvernului care sunt și senatori sau deputați.
Potrivit articolului 109, "Guvernul răspunde politic numai în fața Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalți membri pentru activitatea Guvernului și pentru actele acestuia". De asemenea, articolul respectiv mai arată că "numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor". Norica Nicolai a susținut că, în demersul referitor la miniștrii parlamentari, trebuie să se aplice principiul simetriei, care să arate că Guvernul răspunde în fața Parlamentului, care îl și învestește.
Comisia juridică a Senatului a redactat sesizarea pe care președintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, urmează să o adreseze Curții Constituționale, referitoare la conflictul juridic de natură constituțională între Parlament, pe de o parte, și președintele României, Ministerul Justiției și Ministerul Public, pe de altă parte, pe tema urmăririi penale a membrilor Guvernului care au și calitatea de parlamentari. Senatorii au votat în unanimitate o formă a sesizării "coroborată cu situația celor care au fost numiți cu vot prin investitură", a precizat președintele de ședință al Comisiei juridice, Șerban Nicolae.
Sesizarea pe care Nicolae Văcăroiu o va trimite Curții Constituționale se referă concret doar la cererea de urmărire penală a senatorilor, respectiv Paul Păcuraru și Codruț Șereș, fără a menționa eventuale nume de deputați aflați în aceeași situație.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro