Nicolau: TVR, cu o „gaură de 170 de milioane de euro” vrea credit de 10-15 milioane de euro pentru a-i compensa pe cei 1.000 de disponibilizați

Nicolau: TVR, cu o gaură de 170 de milioane de euro vrea credit de 10-15 milioane de euro pentru a-i compensa pe cei 1.000 de disponibilizați
Publicat: 19/09/2012, 16:40
Actualizat: 27/09/2018, 20:09

Valentin Nicolau, membru al CA al TVR, a declarat, miercuri, la audierile din Comisiile de Cultură ale Parlamentului, că TVR încearcă să contracteze un credit comercial de 10-15 milioane de euro, cât reprezintă contravaloarea plăților compensatorii pentru cei 1.000 de angajați ce vor fi concediați.

„Salariile compensatorii, estimate între 10 și 15 milioane de euro, ele sunt o ficțiune, pentru că banii nu există. Se încearcă a se lua un credit comercial de la bancă. În condițiile astea, nu știu ce bancă comercială ar putea să acorde unei televiziuni care are 170 de milioane de euro gaură un credit comercial și nici nu are cu ce să-l garanteze”, a spus Nicolau, membru al Consiliului de Administrație (CA) al TVR din partea salariaților.

Președintele Comisiei de Cultură din Cameră, Raluca Turcan, a ironizat această măsură pe care TVR dorește să o promoveze în planul său de redresare economică a instituției.

„Deci plățile compensatorii presupun ca TVR să ia un credit să dea afară niște oameni ca să-și acopere niște datorii. Mie îmi sună interesant, bun din punct de vedere managerial”, a spus Turcan.

Concedierile colective în TVR vor începe în 20 noiembrie și vizează 962 locuri de muncă, după procesul de restructurare de personal televiziunea urmând să rămână cu 2.340 de angajați, potrivit unui notificări transmise de Claudiu Săftoiu, PDG al SRTv, în 11 septembrie, Sindicatului pentru Unitatea Salariaților din TVR (SPUSTV) – sindicatul reprezentativ din instituție.

La data de 31 august 2012, numărul total de salariați al TVR era de 3.302.

În prezent, proiectul planului de reorganizare și restructurare de personal în cadrul SRTv face obiectul consultării cu SPUSTV, sindicatul putând face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaților concediați.

Potrivit notificării transmise sindicatului, propunerile trebuie să fie însoțite de „soluții economice viabile care să compenseze economic concedierile, astfel încât obiectivul economic aprobat prin memorandumul privind reeșalonarea obligațiilor fiscale acumulate de SRTv, aprobat de Guvernul României, să fie atins”. În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeșalonarea obligațiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

În situația în care, ulterior consultărilor cu sindicatul, aplicarea măsurii de concediere colectivă se menține, SRTv va notifica în scris inspectoratele teritoriale de muncă și agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă.

Consiliul de Administrație al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede și modificarea organigramei Televiziunii Române și reducerea personalului la 2.340, după cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu.

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susținere (Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Claudiu Branzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Nițulescu, Nagy Zoltan Levente), două voturi împotrivă (Valentin Nicolau și Sorin Burtea) și o abținere (Romina Gabriela Surugiu).

La momentul respectiv, Valentin Nicolau a declarat, pentru MEDIAFAX, că a votat împotriva Programului de redresare economică a SRTv, precizând că acesta nu este un plan de restructurare, ci unul de sacrificiu al resursei umane și profesionale.

„Noile grile de emisie, bazate pe austeritate, vor duce la scăderi de audiență și mai mari. Se va diminua atunci și mai mult aportul veniturilor din publicitate, pe fondul scăderii, lună de lună, și a încasărilor din taxă. În condițiile acestea, Planul de restructurare prevede o creștere a veniturilor! Și mai nerealist este că Planul se bazează pe certitudinea obținerii, în luna septembrie, a unui credit comercial de aproximativ 10 milioane de euro (singura sursă preconizată pentru plata salariilor compensatorii către disponibilizați). Mai mult, se bazează pe bunăvoința băncii de a reeșalona datoria SRTv, reprezentată de o scrisoare de garanție bancară (câteva milioane de euro), cu termen de execuție tot în luna septembrie! Concluzionând, planul pleacă de la varianta hiper-optimistă că brusc vor crește încasările din taxă și din publicitate, iar băncile se vor înghesui să crediteze TVR și să reeșaloneze creditările existente. Nerealismul acestui proiect a fost un alt motiv pentru care m-am împotrivit aplicării lui”, a spus atunci Valentin Nicolau.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenției Mediafax în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administrație al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal și plata datoriilor fiscale în șase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanțe a Guvernului.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info și TVR Cultural trebuie să își înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) și de TVR 3.

TVR Info și-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural și-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
ULTIMĂ ORĂ! Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu
Anvelopele M+S, interzise în Germania începând cu această lună
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce