Prima pagină » Știri » Nicușor Constantinescu a fost dat în urmărire națională

Nicușor Constantinescu a fost dat în urmărire națională

Nicușor Constantinescu a fost dat în urmărire națională
Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost dat în urmărire națională, după ce Tribunalul București a decis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru 30 de zile, potrivit unor surse din Poliție.

Sursele citate au declarat marți, pentru MEDIAFAX, că mandatul de arestare a ajuns, luni seară, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța. După ce, potrivit procedurii, polițiștii au mers la locuința lui Nicușor Constantinescu și au constatat, în mod oficial, că acesta nu este acasă, a fost emis un mandat de urmărire națională.

Avocatul președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius Mocanu, a confirmat, pentru MEDIAFAX, că Nicușor Constantinescu este urmărit național, pentru că decizia de luni a Tribunalului București este executorie.

Având în vedere faptul Nicușor Constantinescu nu este în țară, ci potrivit declarațiilor sale, se află în Statele Unite ale Americii, instanța va emite un mandat de urmărire internațională.

Întrebat dacă președintele CJ Constanța a fost externat din Spitalul Johns Hopkins din luna mai, avocatul a spus că Nicușor Constantinescu „se află în SUA, însă într-un așezământ paramedical care are un protocol de colaborare cu clinica unde a fost operat și unde i se administrează tratamentul”.

 

 

„Niciodată nu am susținut faptul că ar fi internat nonstop în clinică, pacientul fiind internat cu ocazia efectuării operației, precum și în două rânduri, când starea sa de sănătate s-a agravat. Aceasta este procedura medicală standard în SUA, mai ales în cazul pacienților nerezidenți. Aceste informații și dovezi au fost prezentate și DNA, și judecătorului”, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul lui Nicușor Constantinescu.

Tribunalul București a decis, luni, arestarea preventivă a lui Nicușor Constantinescu, după ce procurorii DNA au cerut înlocuirea controlului judiciar cu această măsură preventivă, pentru că președintele CJ Constanța nu a revenit în țară după ce a fost operat în SUA, decizia nefiind definitivă.

Instanța a admis cererea procurorilor anticorupție de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv și a dispus emiterea pe numele lui Nicușor Constantinescu a unui mandat de arestare pentru 30 de zile.

De asemenea, Tribunalul București a respins cererea avocatului președintelui Consiliului Județean Constanța de încuviințare a părăsirii țării, formulată după ce procurorii au făcut demersuri pentru arestarea preventivă a lui Nicușor Constantinescu, întrucât nu a revenit în țară la data stabilită în cadrul controlului judiciar, respectiv 11 iunie.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Avocatul lui Nicușor Constantinescu a arătat, luni, la Tribunalul București, că o eventuală întrerupere a tratamentului pe care îl urmează Nicușor Constantinescu în SUA, unde a fost operat, i-ar pune viața în pericol.

Președintele CJ Constanța arăta, într-un comunicat transmis prin intermediul avocatului său, că DNA îl acuză că s-ar sustrage urmăririi penale și că a cerut arestarea sa preventivă, deși el a fost operat și se află într-un spital din SUA.

Reprezentanții Consiliului Județean Constanța au transmis presei scrisoarea depusă la instanță din partea unității medicale în care se explică ce intervenții a suferit Nicușor Constantinescu și care este starea sa actuală de sănătate.

„Am avut plăcerea să ofer îngrijire medicală domnului Nicușor Daniel Constantinescu aici, la Spitalul Johns Hopkins. După cum probabil știți deja, dânsul a fost diagnosticat cu cancer agresiv de prostată care a fost avansat local și a invadat veziculele seminale pe lângă scorul 9 pe scara Gleason. După o discuție legată de riscuri, beneficii și alternative, dumnealui a suferit o prostatectomie radicală asistată robotic Da Vinci cu limfadenectomie pelvină în data de 12 aprilie 2014. În timpul operației au fost scoase prostata, veziculele seminale și ganglionii limfatici pelvini. Rezultatul a confirmat o formă agresivă de cancer în cazul acestui pacient tânăr. Inițial, pacientul s-a simțit bine, dar din păcate a suferit o pierdere anastomotică vezico-ureterală pe lângă un limfocel, necesitând amplasarea prelungită a două catetere. Cateterul urinar a fost scos în data de 15 mai, iar cateterul abdominal (limfocel) este încă montat așteptându-se resorbirea lichidului limfatic. Așa cum era de așteptat, pacientul se confruntă în prezent cu incontinența urinară care este normală după prostatectomie radicală și poate avea o evoluție imprevizibilă a recuperării. Majoritatea bărbaților își vor recăpăta controlul urinar la șase luni după operație, în vreme ce în cazul altora poate dura mai mult. Din păcate, câțiva pacienți nu-și vor recăpăta niciodată controlul urinar complet”, se arată în începutul scrisorii semnate de către dr. Mohamad E. Allaf, Șeful clinicii de Chirurgie Robotică, din cadrul Spitalului Johns Hopkins.

Medicul explică în continuare că Nicușor Constantinescu trebuie supus radioterapiei, dar că această procedură nu poate fi realizată în prezent deoarece au apărut unele complicații.

„Domnul Constantinescu a fost internat în spital pentru intervenția chirurgicală în aprilie și a fost internat din nou de două ori necesitând introducerea drenei abdominale după ce tomografia computerizată a confirmat formarea unui limfocel așa cum s-a arătat mai sus. De asemenea, dânsului i-au fost administrate antibiotice pentru o infecție și a necesitat îngrijire medicală intensivă perioperatorie. Cateterul abdominal a fost introdus în data de 3 mai 2014 și va fi scos când drenajul scade sub 50 ml la 24 de ore. În prezent, drenajul este de aproximativ 100 ml la 24 de ore. Dat fiind patologia sa agresivă, se recomandă ca pacientul să fie supus radioterapiei. Întrucât are încă montat cateterul abdominal, programarea consultației la Dr. Danny Song la secția de radioterapie oncologică a fost anulată pentru că nu poate fi supus radioterapiei cât timp are cateterul montat. Se recomandă, de asemenea, ca dânsul să aștepte o perioadă înainte de radioterapie pentru a se permite vindecarea țesuturilor înainte de expunerea la radiații. (…) Tratamentul pe bază de radiații este intensiv și va avea o durată de circa 6-8 săptămâni după scoaterea cateterului”, mai susține medicul de la spitalul american.

În încheierea scrisorii, specialistul de la Spitalului Johns Hopkins avertizează că o întrerupere în acest moment a îngrijirii medicale în cazul lui Nicușor Constantinescu ar compromite major starea sa de sănătate și poate anula progresul făcut în recuperarea sa.

În 27 mai, Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiției directorul RAJDP Constanța, Adrian Gâmbuțeanu, după ce niciunul dintre cei doi nu s-a supus controlului Curții de Conturi.

Potrivit DNA, Gâmbuțeanu, în calitatea sa de director general al director general al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța (RAJDP) Constanța, cu ajutorul lui Nicușor Daniel Constantinescu, președinte al Consiliului Județean Constanța, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziția Curții de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în 2011, 2012 și 2013. Astfel, arată procurorii, nu a mai fost posibilă efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate.

O altă acuzație adusă în acest dosar se referă la faptul că în perioada 2007-2014, președintele Consiliului Județean Constanța nu a prelungit 11 certificate de urbanism și autorizațiile de construire a unor centrale și generatoare eoliene, solicitate de două societăți comerciale.

Într-un alt dosar, în 25 aprilie, șeful Consiliului Județean Constanța a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 – noiembrie 2013, nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța.

Constantinescu este cercetat, în alt dosar, pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziții, 15 cartușe de 9 milimetri.

Nicușor Constantinescu mai este judecat, din octombrie 2008, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri în care mai sunt acuzați primarul Radu Mazăre și alte 35 de persoane.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și