Polițiștii turci l-au reținut pe Nicușor Constantinescu, pe numele căruia există în România un mandat de arestare. Cererea de extrădare a acestuia în România se judecă astăzi de către o instanță turcă. Dacă cererea de extrădare va fi aprobată, Nicușor Constantinescu va fi trimis în România unde există un mandat de arestare pe numele său.
Cotactat de gândul Nicușor Constantinescu a declarat că se întoarce singur. „Nu sunt judecat de nimeni. Vin nesilit de nimeni, de bunăvoie, mâine joi 6 nov 2014 la Otopeni în jur 12.45”, a transmis baronul de Constanța printr-un SMS. El a precizat că nu a fost reținut și că și-a întrerupt radioterapia.
Săptămâna trecută, surse din Poliție au declarat pentru gândul că Nicușor Constantinescu nu mai este în SUA, ci se află Turcia. Viza de SUA lui Nicușor Constantinescu a expirat.
Nicușor Constantinescu le-a spus judecătorilor din Turcia că va veni de bunăvoie în România, miercuri seară sau joi dimineață, astfel că instanța nu a dispus arestarea lui, a declarat, pentru Mediafax, unul dintre avocații președintelui suspendat al Consiliului Județean (CJ) Constanța.
Potrivit sursei citate, Constantinescu le-a arătat magistraților turci documente din care reiese că el intenționa să se întoarcă în România din SUA, de bunăvoie, în viitorul apropiat.
În aceste condiții, a mai spus avocatul, președintele suspendat al CJ Constanța nu a mai fost arestat de instanța din Turcia și va reveni în țară cu o cursă aeriană care va pleca din Turcia miercuri la ora 23.00 sau cu una programată să plece joi la 10.00.
Pe 23 ianuarie, Nicușor Constantinescu a plecat din țară sub pretextul unor intervenții medicale în SUA. De atunci, nu s-a mai întors.
Pe 7 august, Curtea de Apel București a decis definitiv arestarea lui Nicușor Constantinescu pentru o perioadă de 30 de zile, arestarea fiind decisă de Tribunalul București pe 23 iulie. Atât Curtea de Apel București, cât și Tribunalul București, au constat că Nicușor Constantinescu se sustrage nemotivat cercetării judecătorești (judecarea dosarului n.red.) în unul din dosarele care a ajuns deja în instanță.
DNA a anunțat pe 29 august că a formulat la Constanța o cerere distinctă de arestare preventivă, motivul fiind atât de ordin procedural, dar și factual. DNA a explicat că, dacă este repatriat în urma cererii de extrădate, Nicușor Constantinescu nu va mai putea fi arestat preventiv în alt dosar decât cel în care s-a dispus arestarea preventivă pe 27 iulie.
Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, în altul că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, șeful CJ Constanța este cercetat pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziții, 15 cartușe de calibrul nouă milimetri, amintește Mediafax.
La termenul din 24 octombrie al dosarului în care președintele suspendat al CJ Constanța este acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, procurorul DNA prezent la ședința de judecată a cerut instanței să dispună punerea sub sechestru a tuturor bunurilor lui Nicușor Constantinescu, pentru a fi recuperat prejudiciul, dacă instanța va stabili definitiv că acesta este vinovat și îl va obliga să plătească daune. Constantinescu are diverse cote din șase terenuri intravilane, trei case de locuit, o casă de vacanță, o șalupă, cinci mașini, dar și aproape un milion de dolari într-un depozit bancar, potrivit ultimei declarații de avere, mai informează sursa citată.