Nicușor Constantinescu află vineri dacă va fi judecat în libertate
Nicușor Constantinescu s-a prezentat, joi după prânz, în fața instanței Curții de Apel Constanța, care a judecat contestația sa la hotărârea de vinerea trecută a Tribunalului Constanța care a confirmat mandatul de arestare preventivă pe numele său în dosarul Centrului Militar Zonal Constanța, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Constantinescu a povestit judecătoarei tot istoricul său medical de la plecarea în SUA pentru tratament și până la revenirea sa în România după ce a făcut o oprire de câteva zile în Turcia. El a amintit că după intervenția chirurgicală din SUA s-a confruntat cu diverse infecții care i-au pus în pericol sănătatea și l-au pus în imposibilitatea de a reveni în România mai repede. În prezent, președintele suspendat al Consiliului Județean susține că urmează un tratament cu antibiotice pentru a eliminarea infecției cu care se luptă de câteva luni și a precizat că are nevoie de radioterapie, pe care nu o poate urma în sistemul penitenciar.
El a mai spus că atașații românii din SUA, atât de la Ambasada României de la Washington, cât și de la Consulatul României la New-York, nu s-au interesat de situația sa medicală și juridică pe timpul cât s-a aflat în America. Constantinescu l-a acuzat pe atașatul cu afaceri interne al Ambasadei României din SUA că ar fi prezentat documente eronate potrivit cărora el s-ar fi aflat în custodia autorităților juridice americane și ar fi avut montat pe gleznă un dispozitiv de urmărire.
„Atașații României în SUA nu s-au interesat de situația mea medicală și juridică în cele șase luni petrecute acolo. Mai mult, au făcut afirmații eronate susținând că m-aș fi aflat în situația de ședere ilegală și că aveam o brățară de siguranță pe gleznă”, a spus Constantinescu în fața instanței.
El a menționat că în sprijinul afirmațiilor sale poate îi aduce ca martori atât pe avocata sa din SUA, cât și pe medicii care l-au îngrijit care și-au manifestat disponibilitatea de a veni în România și a depune mărturie.
Nicușor Constantinescu a precizat că a plecat de bunăvoie din SUA tocmai pentru a clarifica situația sa din România și împotriva recomandărilor medicilor din America și în ciuda faptului că viza sa fusese prelungită până în primăvara anului viitor și fusese respinsă cererea de extrădare.
„Nu am fost extrădat din America, nici în Turcia nu am fost arestat sau reținut. Am venit să clarific aceste neclarități derulate în lipsa mea. Nu am fost laș niciodată în viața mea și nu am fugit de justiție”, a spus Constantinescu.
Avocatul său, Marius Mocanu, a cerut judecătoarei admiterea contestației, dar și înlocuirea măsurii arestului preventiv cu controlul judiciar, în timp ce procurorul DNA a solicitat respingerea ambelor cereri.
În cuvântul de final, Constantinescu a spus că dorește să fie judecat în libertate pentru a-și putea dovedi nevinovăția.
Instanța a amânat pronunțarea pentru vineri, 14 noiembrie, după ora 12.00.
Avocatul Marius Mocanu a declarat jurnaliștilor, la sfârșitul procesului, că au fost depuse noi documente la dosar care combat unele afirmații apărute în motivarea Tribunalului Constanța.
„Domnul Constantinescu a dorit să dea din nou declarație în fața instanței de judecată pentru a combate unele afirmații care au apărut în motivarea instanței de fond prin care s-a confirmat mandatul de arestare preventivă. S-au depus înscrisuri noi în combaterea ultimelor înscrisuri care au fost depuse de către reprezentantul DNA Constanța în ședința din 7 noiembrie, prin care am încercat să combatem mențiunile care sunt cuprinse în acea adresă întocmită de către atașatul pentru afaceri interne al Ambasadei României în SUA. Noi apreciem că prin aceste înscrisuri care sunt reprezentate de declarații notariale date de către medici sau persoane care l-au cunoscut pe domnul Constantinescu am reușit să combatem acele susțineri referitoare la faptul că domnul Constantinescu s-ar fi aflat fie în custodia autorităților judiciare americane, fie i s-ar fi aplicat un dispozitiv de siguranță, fie ar fi urmat să fie încarcerat în cursul lunii octombrie. Acele declarații infirmă mențiunile pe care le face acest atașat cu afaceri interne în contextul în care sunt simple afirmații ale acestuia fără să fie dublate de acte de la autoritățile judiciare americane și care să confirme într-adevăr toate aspectele care sunt relevate în cadrul acestei adrese”, a spus Marius Mocanu.
Avocatul a precizat că, în cursul zilei de miercuri, Nicușor Constantinescu a fost evaluat medical la lnstitutul Oncologic din București, unde ar fi fost confirmate toate diagnosticele aflate în actele depuse la dosar și i s-a recomandat să înceapă radioterapia. Marius Mocanu a spus că aceasta nu poate fi realizată în cadrul sistemului penitenciar și că ar trebui făcută într-un spital din cadrul sistemului de sănătate fie în libertate, dacă îi va fi revocată măsura arestării preventive, fie sub pază permanentă, dacă va rămâne în continuare în arest preventiv.
După încheierea procesului, Nicușor Constantinescu s-a întors la spitalul Penitenciarului Rahova, unde este încarcerat.
Nicușor Constantinescu a fost reținut de autoritățile din Turcia marțea trecută, după ce Ministerul Justiției a transmis documentele necesare pentru aducerea lui în țară, pentru a fi arestat preventiv în dosarele în care este judecat. El a revenit joi în țară, iar în aceeași zi Tribunalul București a confirmat mandatul de arestare emis pe numele său.
A doua zi, și magistrații Tribunalului Constanța au confirmat mandatul de arestare pe numele președintelui suspendat al CJ Constanța Nicușor Constantinescu, în dosarul în care acesta este judecat pentru că nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța.
Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, în altul că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, șeful CJ Constanța este cercetat pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziții, 15 cartușe de calibrul nouă milimetri.