Șeful CJ și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Radu Mazăre este acuzat că a blocat constant controalele Curții de Conturi, comițând astfel un abuz. În plus Constantinescu este acuzat și de faptul că nu a pus în executare hotărârile instanțelor prin care era obligat să emită certificate de urbanism pentru centrale eoliene.
Constantinescu a fost dus miercuri la audieri cu mascații la sediul central al DNA din București. Procurorii au efectuat miercuri percheziții la domiciliul său și la sediul Consiliului Județean. Nicușor Constantinescu este cercetat într-un nou dosar de corupție. La finalul audierilor de miercuri 19 martie Nicușor Constantinescu a fost reținut pentru 24 de ore și DNA iar judecătorii au dispus anchetarea în stare de libertate sub control judiciar.
Potrivit DNA Nicușor Constantinescu este acuzat de 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. DNA susține că șeful CJ, Constanța a refuzat emiterea a 12 certificate de urbanism pentru contrucția unor centrale eoliene. În acest fel susține DNA s-a produs un prejudiciu de 30 milioane euro.
„În perioada 2007-2014, președintele Consiliului Județean Constanța nu a respectat dispozițiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism și a autorizațiilor de construire a unor centrale și generatoare eoliene, solicitate de două societăți comerciale, prin aceste acțiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro. Mai mult decât atât, după ce instanțele judecătorești au dispus prin 9 hotărâri definitive pronunțate în perioada 2008 – 2011 ca președintele Consiliului Județean Constanța să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu”, susține DNA
Procurorii mai arată și că șeful CJ Constanța a refuzat în mod constant să permită Curții de Conturi să desfășoare controale la Consiliul Județean. DNA mai spune și că există suspiciuni că fondurile destinate Regiei Județene de Drumuri ar fi fost cheltuite ilegal. „Totodată, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, constând în faptul că activitatea sa a fost sustrasă verificării, în condițiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanța din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăți nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului și care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA”, mai spune DNA. Procurorii au anunțat că în acest caz Curtea de Conturi a depus o plângere penală.
După ce procurorii au finalizat percheziția la domiciliul său, Nicușor Constantinescu a fost luat de mascați, urcat într-o dubă și transportat de la Constanța la București unde va fi audiat. Procurorii ar putea dispune reținerea acestuia și apoi ar putea solicita arestarea sa preventivă. Nicușor Constantinescu este cercetat într-un nou dosar de corupție după ce la luna trecuta a fost ridicat de procurori într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu.