Nicușor Constantinescu cere Procurorului general al SUA respingerea oricărei cereri de arestare
Agenția MEDIAFAX a obținut, în exclusivitate, memoriul transmis de Nicușor Constantinescu, joi, la cabinetul Procurorului General al SUA, Eric Holder Jr.
Contactat telefonic, avocatul lui Nicușor Constantinescu, Cătălin Dancu, a precizat că documentul a fost transmis, joi, prin serviciu de curierat rapid cu connfirmare de primire, că toate documentele anexate memoriului, inclusiv memoriul, au fost traduse și legalizate și că oficialul american ar trebui să se pronunțe asupra materialului după primirea sa.
„Acest memoriu pe care vi-l transmit (cred că este primul pe care îl primiți din România) este menit a vă clarifica cu probe asupra faptului că în această cauză sistemul judiciar din România în ansamblul său este imperfect; jusitiția prin instituțiile sale nu garantează realizarea unui proces echitabil, transparent, independent și imparțial încălcându-se în mod real prezumția de nevinovăție a clientului meu”, se arată în preambulul documentului citat.
Avocatul președintelui suspendat al Consiliului Județean (CJ) Constanța notează că „…întrucat… a fost emis un mandat internațional de urmărire și arestare cu consecința aducerii sale în țară, vă solicit respectuos ca în analiza memoriului și a documentelor anexă să nu dați curs solicitării autorităților române de a pune în aplicare pe teritoriul SUA acest mandat și de a refuza executarea mandatului ca urmare a încălcării legii (…)”.
Avocatul arată în continuare că cel pe care îl apără a plecat din România, în scop medical, doar după ce a avut încuviințarea procurorului DNA care instrumentează cazul său de corupție, iar ulterior intevenției chirugicale din SUA a pus constant la dispoziția sitemului judiciar și de justiție din România documente medicale doveditoare.
„Cu toate acestea, fără nici un suport probator, o serie de judecători în mod speculativ și total neprofesional au negat autenticitatea documentelor medicale trimise din SUA. În atare situație am luat decizia ca toate documentele emise de medicii americani să fie certificate în conformitate cu Convenția de la Haga și supralegalizate prin apostilare astfel încât orice alte interpretări să fie înlăturate”, se arată în documentul transmis oficialului SUA.
În acest sens, notează în continuare avocatul, „au fost aduse la cunoștința judecătorilor români toate documentele medicale emise în care medicii confirmă starea gravă de sănătate, confirmă tratamentele medicale ce urmează a fi efectuate și confirmă că domnul Nicușor Constantinescu nu poate fi transportat și adus în România în această fază a stării sale de sănătate”.
„Curtea de Apel București a decis în lumina acestor documente autentificate anularea unui prim mandat de arestare cerut de DNA, a ridicat interdicțiile total impuse prin instituția controlului judiciar instituit la un moment dat permițându-i să rămână la tratament pe teritoriul SUA. Cu toate acestea, ulterior unor noi cereri DNA ne-am pomenit cu situația în care alt judecător să conteste fără niciun fundament legal legalitatea autentificărilor, probitatea profesională a medicilor americani, să conteste propriile decizii ale colegilor judecători români, să critice și să comenteze fără a avea o pregătire de specialitate rezultatele medicale, diagnosticele pe care acestea le-au stabilit concluzionând nici mai mult nici mai puțin că toate înscrisurile parvenite din SUA sunt mincinoase”, se arată în memoriul lui Constantinescu.
Avocatul spune că sistemul de justiție din România riscă un precedent în contextul în care judecătorii analizează și percep diferit un document.
„Memoriul nu este nici pe departe un motiv de pledoarie pentru vinovăția sau nevinovăția clientului meu, el este un semnal de alarmă pentru ca dumneavoastră (procurorul general al SUA – n.r.) să înțelegeți că procedurile privind cererea de extrădare a domnului Nicușor Constantinescu sunt grav încălcate întrucât sunt obținute pe fondul unei judecări greșite, mandatul de arestare fiind emis în motivarea unui judecător ce sfideaza actele de autoritate emise de către SUA, încalca tratatul de cooperare în materie penală dintre SUA și România, sfidează principii fundamentale de drept toate acestea într-o «binecuvantată» acțiune coordonată de la nivelul conducerii centrale ale DNA”, mai spune apărătorul.
În concluzie, avocatul îi cere procurorului general al SUA să respingă orice cerere a autorităților române în aplicarea oricărui mandat de arestare și extrădare a clientului său din Statele Unite.
Nicușor Constantinescu, care era cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că a împiedicat controale ale Curții de Conturi la Regia Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, a cerut DNA permisiunea să plece în SUA pentru o intervenție chirurgicală și a plecat din țară pe 9 aprilie.
În 23 iunie, DNA a cerut Tribunalului București arestarea lui Nicușor Constantinescu, pentru că acesta nu a revenit în țară până la data de 11 iunie, decisă de aceeași instanță. Tribunalul București a admis cererea, dar decizia nu a fost menținută de Curtea de Apel București.
Tribunalul București a mai dispus, în 23 iulie, arestarea lui Nicușor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care președintele CJ Constanța fumează la terasa unui restaurant din New York.
În 7 august, Curtea de Apel București a decis, definitiv, arestarea preventivă a lui Constantinescu, fiind demarată procedura de extrădare a acestuia.
Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în trei dosare penale distincte. Într-unul dintre ele este acuzat că nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, în altul că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, iar în cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri.
Într-un alt dosar, șeful CJ Constanța este cercetat pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziții, 15 cartușe de 9 milimetri.