Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, susține că a fost arestat în lipsă în două dosare, deși instanțele din România știau situația sa medicală și că a revenit în țară „nesilit de nimeni”.
„Mă adresez dumneavoastră în speranța că deontologia profesională vă permite să prezentați și opinia mea, cel care sunt acuzat, atacat mediatic și arestat preventiv în ciuda faptului că funcția de președinte de Consiliu Județean, sper că nu exclude, în România statului de drept a anului 2014, prezumția de nevinovăție acordată fiecărui cetățean român. Vă reamintesc că, după ce instanțele din România au dispus arestarea mea, în lipsă, în două dosare, cu toate că stiau situația mea, din documentele medicale, de necontestat, puse la dispoziție de către avocații care mă reprezintă, am venit în țară liber și nesilit de nimeni. Am făcut acest lucru în ciuda recomandărilor grupului de medici care mă tratau. Astfel, am considerat că pot suporta un zbor pe distanțe lungi, respectiv din SUA în Europa. De altfel, nici Tribunalul București, instanța care mi-a confirmat primul mandat de arestare preventivă, nu a susținut în motivarea deciziei faptul că nu aș fi venit singur. Din acest motiv, contestația mea, depusă la Curtea de Apel București, a fost admisă, consfințind eliberarea mea definitiv și irevocabil”, a afirmat Nicușor Constantinescu.
El a mai susținut că, în condițiile în care în dosarul de la Constanța este arestat preventiv, este victima deciziilor contradictorii ale instanțelor.
„Instanța de apel a observat că nu sunt probe împotriva mea și că nici nu m-am sustras justiției, motive pentru care mi-a fost anulat mandatul de arestare preventivă, în primul dosar. Prin urmare, în acest moment mă aflu din nou în situația incredibilă din luna august, fiind victima deciziilor contradictorii ale instanțelor din România, chiar dacă acestea judecă în baza acelorași documente. Practic în dosarul de la București s-a dispus eliberarea mea sub control judiciar, iar in cel de la Constanta sunt arestat!?”, mai spune Constantinescu, susținând că măsura arestării îl împiedică să-și trateze corespunzător boala de care suferă.
„În final, fără a mă prevala de acest fapt, vă reamintesc că sunt bolnav de cancer, operat în Statele Unite și că această măsură preventivă mă împiedică să imi maximizez șansele de viață, cancerul de care sufăr fiind unul agresiv, cu speranță de viață redusă la câțiva ani, în cazul tratării superficiale a acestei boli. Fiind un om politic, vreau să le spun deontologilor, demagogilor de serviciu și politicienilor de ocazie că abuzul în serviciu, fapta prezumtivă de care sunt acuzat, nu înseamnă corupție, eu nefiind învinuit în niciun dosar că am pretins și am primit vreun folos material pentru vreuna din acțiunile mele în calitate de președinte ales al Consiliului Județean Constanța”, adaugă președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța.
În prezent, Nicușor Constantinescu este încercerat la Spitalul Penitenciar Rahova, în baza unui mandat de arestare emis de Tribunalul Constanța privind nefinanțarea Centrului Militar Zonal. De asemenea, el este cercetat sub control judiciar în dosarul în care este judecat pentru că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, decizia fiind luată de Curtea de Apel București, care i-a admis o contestația la măsura arestării, dispusă inițial și în acest dosar.
Nicușor Constantinescu a stat mai multe luni în SUA, invocând faptul că nu poate călători cu avionul, întrucât se operase de cancer. În acest context, România a cerut autorităților americane extrădarea președintelui suspendat al CJ Constanța, însă solicitarea s-a lovit de un refuz. Ulterior, edilul suspendat a fost găsit în Turcia și reținut de autoritățile de acolo. O zi mai târziu, în 6 noiembrie, Constantinescu a revenit în țară, fiind imediat preluat de polițiști și dus la Tribunalul București, pentru confirmarea mandatului de arestare emis în lipsa sa.
În perioada în care Nicușor Constantinescu s-a aflat în SUA, după emiterea primului mandat de arestare pe numele său, în 23 iunie, reprezentanții Consiliului Județean Constanța au trimis mai multe scrisori la care erau atașate documente medicale pentru a demonstra că președintele CJ nu poate fi transportat în țară și că neefectuarea terapiei îi poate pune viața în pericol. De asemenea, Nicușor Constantinescu a trimis și el din SUA un comunicat de presă în care susținea că a informat mai multe instituții, între care Ambasada SUA și Departamentul de Stat al SUA, despre „deciziile abuzive” luate împotriva sa.