Prima pagină » Știri » Nicușor Dan: Am cerut suspendarea actului prin care Hala Matache va fi strămutată prin demolare

Nicușor Dan: Am cerut suspendarea actului prin care Hala Matache va fi strămutată prin demolare

Nicușor Dan: Am cerut suspendarea actului prin care Hala Matache va fi strămutată prin demolare
Președintele Asociației "Salvați Bucureștiul", Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că a cerut în instanță suspendarea actului administrativ emis de municipalitate, respectiv a autorizației prin care Hala Matache urmează să fie "strămutată prin demolare".

Președintele Asociației „Salvați Bucureștiul”, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că a cerut în instanță suspendarea actului administrativ emis de municipalitate, respectiv a autorizației prin care Hala Matache urmează să fie „strămutată prin demolare”.

Nicușor Dan a precizat că acțiunea a fost introdusă în instanță în cursul dimineții, deși nu exista înștiințarea oficială că ministrul Culturii, Daniel Barbu, a semnat avizul consultativ dat de Comisia națională a monumentelor istorice pentru strămutarea Halei Matache prin demolare.

Declarațiile au fost făcute la o conferință de presă cu tema păstrării Halei Matache, susținută de reprezentanți ai mai multor ONG-uri printre care Fundația Pro Patrimoniu, Agenția de Monitorizare a Presei Active Watch și Asociația „Salvați Bucureștiul”.

La sfârșitul conferinței, după ce au fost prezentate argumentele în favoara păstrării Halei Matache pe actualul amplasament, reprezentanții ONG-urilor au anunțat că au aflat „din surse sigure” că ministrul Culturii ar fi semnat avizul de strămutare prin demolare a Halei Matache.

În acest context, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul” a declarat că avizul Ministerului Culturii este ilegal, deoarece legea permite strămutarea doar în cazuri de extremă urgență sau pentru protejarea unui monument istoric, însă, în opinia lui, „șoseaua care trebuie construită în zonă nu se încadrează la niciuna dintre aceste condiții”.

Nicușor Dan a precizat că atât autorizația, cât și avizul, sunt ilegale deoarece se bazează pe un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care nu mai este valabil, urmare a acțiunilor introduse în instanță care au anulat acest document.

Cu același prilej, reprezentanții ONG-urilor au arătat, printre argumentele aduse păstrării Halei Matache pe actualul amplasament, că în urma unui calcul al soluțiilor existente, a rezultat faptul că pentru mutarea halei din amplasament se vor cheltui cu aproximativ 600.000 de euro mai mult decât pentru păstrarea obiectivului pe locul actual.

În acest sens, Irina Zamfirescu, reprezentant al Agenției de Monitorizare a Presei, a arătat că a depus la Curtea de Conturi o cerere pentru efectuarea unui audit care să aibă în vedere o analiză de cost versus eficiență pentru cele două soluții contradictorii în cazul Halei Matache, dar și un audit referitor la lucrările deja efectuate.

Și președintele Asociației Pro Patrimoniu, Șerban Sturza, a cerut autorităților implicate în scandalul Halei Matache „să țină cont de părerea cetățenilor”, el precizând că, în prezent, aproximativ 1.200 de oameni au semnat petiția pentru păstrarea halei în actualul amplasament.

În 13 februarie, peste 50 de persoane au protestat în fața Ministerului Culturii, solicitând ministrului de resort să retrimită avizul de mutare a Halei Matache la Comisia Monumentelor Istorice, deoarece atunci când acesta a fost acordat, nu s-ar fi luat în calcul varianta păstrării amplasamentului monumentului.

La 20 septembrie 2012, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara că trebuie lămurită situația Halei Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzești – Berzei sunt cheltuieli fantastice. Edilul a precizat atunci că hala va fi mutată „exact cu 37 de metri și 20 de centimetri mai încolo”, pentru construcția drumului.

Pentru aceasta, Primăria Capitalei are însă nevoie de avizul Ministerului Dezvoltării Regionale, precum și de cel al Ministerului Culturii, Hala Matache fiind monument istoric.

Autor

Citește și