Prima pagină » Știri » EXCLUSIV | Nicuşor Dan la Gândul LIVE: Oamenii vor un primar care să cunoască Bucureștiul / Gabriela Firea, principalul contracandidat / Sunt împotriva taxei Oxigen

EXCLUSIV | Nicuşor Dan la Gândul LIVE: Oamenii vor un primar care să cunoască Bucureștiul / Gabriela Firea, principalul contracandidat / Sunt împotriva taxei Oxigen

EXCLUSIV | Nicuşor Dan la Gândul LIVE: Oamenii vor un primar care să cunoască Bucureștiul / Gabriela Firea, principalul contracandidat / Sunt împotriva taxei Oxigen

Nicușor Dan, invitatul Emmei Zeicescu la GÂNDUL LIVE, a discutat despre șansele sale în cursa pentru Primăria Capitalei și cum îi vede pe ceilalți contracandidați.

Gabriela Firea, principalul contracandidat

Mi-e mai teamă de Gabriela Firea, decât de alți candidați. Are 30%-35%, eu sper să am 60%. Este mult pentru ce a făcut. O să fie nevoită să facă bilanțul în fața unor competitori, pentru campania electorală. Dacă o să fie un candidat unic al Dreptei, cu peste 50% șanse, Gabriela Firea o să fie nevoită să se mobilizeze.

Primăria Capitalei, în incapacitate de plată

Anul acesta este cel în care toată munca mea de 14 ani poate să ducă la posibilitatea de a face lucruri pentru București. Gabriela Firea a dezechilibrat bugetul. În fiecare an a încasat 4 miliarde lei. În 2018 a spus că va încasa 6 miliarde. În 2019 a zis că încasează 7 miliarde, ca și în 2020. Avem cam între 1-2 miliarde lei bani pe care nu îi avem. Suntem în incapacitate de plată. În martie 2019, am spus că vom fi în incapacitate de plată și lumea se uita și râdea. Gabriela Firea a spus la sfârșitul lui 2019 că suntem aproape în faliment.

Sunt locuri de unde se poate tăia, sunt toate aceste pomeni sociale, din care unele sunt bune, dar e atributul sectoarelor cum le acordă. Statul român își permite să dea 300 de lei și pentru cei din București primăria mai dă 500 de lei, pentru persoanele cu handicap. Este un lucru bun, dar care dat fiind dezechilibrul, ar trebui să meargă spre primăriile de sector.

Minusurile Gabrielei Firea: Traficul este mai prost, RADET în faliment, cartiere întregi fără căldură și apă caldă și poluarea, nu avem management pe gropile de gunoi.

Sunt direcții inutile în primărie, dacă informatizăm, în privința numărului de funcționari. Totul ține de definirea procedurilor, pentru că un loc unde corupția crește este unul în care procedurile nu sunt clare. Dacă definești traseul exact al unui act administrativ, atunci totul poate fi controlat.

Am făcut o comparație București versus Paris văzute noaptea din spațiu – cea mai luminoasă la Paris este centura, la București este inexistentă.

Controversa legată de 100.000 de euro

Dacă vreau să mă duc într-o universitate din SUA sau Europa, pot face asta. Am luat un teren cu 175.000 euro, 100.000 i-am luat de la bancă, aveam o firmă de calculatoare, am vândut-o cu 200.000-250.000 euro și din acei bani mi-am plătit datoriile, am rămas cu 100.000 euro, i-am plătit ca rate, eu aveam atunci salariul undeva la 2.000 lei la Institutul de Matematică, aveam o rată de 800-900 euro. Tot plătind rate (creditul l-am luat în 2008), tot plătind rate de 10.000 euro… Ultimii bani i-am cheltuit în campania anterioară, 20.000 euro.

Infrastructura rutieră din București

Gardurile puse de Gabriela Firea, una din puținele măsuri bune. Trebuie să avem autobuze care să circule pe linia de tramvai. Ar trebui să fie electrice. Bucureștiul are o mare oportunitate, are o rețea foarte bună de tramvaie și de troleibuze. Faptul că ai deja fire de electricitate îți dă posibilitatea să folosești troleibuze, care sunt mai ieftine decât autobuzele electrice cu baterii.

Avem nevoie de managementul de trafic, semafoarele inteligente, suntem pe tehnologie din 2006-2007, trebuie să luăm decizii inteligente, pentru asta trebuie să tragem cabluri.

Despre taxa OXIGEN: Eu sunt împotriva ei. Pentru că nu rezolvă nimic, taxează inutil niște oameni, care vor face tot ce fac azi, pentru că nu există măsuri complementare. Când vom avea mari parcări, putem să facem asta în 4 ani.

Despre Victor Ponta: A zis că sunt candidat cu șanse

Victor Ponta a spus că sunt candidat cu șanse. E purul adevăr. Sunt două nuanțe. Întrebarea nu măsoară exact încrederea. E o oarecare nuanță. Răspunsul adevărat și relevant e că dacă avem mai mulți candidați de Opoziție, Gabriela Firea o să câștige SIGUR.

Sunt într-o poziție în care mă sprijină aceste partide, nu pot fi acid la adresa lor. În sondajul pe care l-am făcut, Gabriela Firea era la 30%, eu eram la 25%, susținut de USR.

Sondajul CURS 23 ian-6 februarie 2020 – Actualul primar Gabriela Firea are cea mai mare cotă de încredere, urmată de Traian Băsescu și Nicușor Dan

Ca perspectivă generală acum au loc negocieri între partide și candidați, pentru că avem alegeri într-un singur tur și deasupra există declarații publice. Așa citesc eu opinia fostului președinte Traian Băsescu, care a anunțat că ar putea intra în competiție, dacă își rezolvă problemele până în iunie.

Băsescu a făcut și declarații laudative la adresa mea. Faptul că un om cu o cotă de încredere importantă a spus că sunt cel mai potrivit pentru Primăria Generală pentru mine e un lucru foarte bun.

Cazul blocului din str. Maria Rosetti nr. 38

Acolo a fost o autorizație de demolare ilegală, constatată ilegală de prefect și un PUZ și o autorizație de construire ilegală. În 2013, clădirea începea să fie construită și exista un singur proprietar, o societate. Am chemat în judecată primăria sectorului 2 și dezvoltatorul. Fără să prevină cumpărătorii, ce trebuia să facă și dezvoltatorul și notarul, în cartea funciară nu a existat o mențiune. Nimeni nu i-a prevenit când au vândut. Pentru că s-au schimbat proprietarii, ei au trebuit să vină la discuții cu noi.

Le-am zis oamenilor că e vina dezvoltatorului, dar nu aveți ce face, pentru că intră în faliment. Faceți cerere de chemare în garanție la primarul sectorului 2 și dacă instanța vă dă dreptate, veți fi despăgubiți. Nu e foarte plăcută această situație, dar trebuie să reglementăm situația.

Nicușor Dan: Locatarii din blocul construit în strada Maria Rosetti 38 au fost mințiți

Scandalul a pornit de la autorizația de construcție a unui bloc de pe strada Maria Rosetti 38 din Capitală. Dan a declarat că procesul nu a fost intentat locatarilor imobilului, ci constructorului, care a obținut autorizația ilegal și a Primăriei Sectorului 2. „Noi am intentat în 2013 proces în instanță împotriva primarului de la Sectorul 2 pentru emiterea autorizație și a firmei care a obținut acordul de contrucție. Procesul a fost suspendat în repetate rânduri și a trenat în instanțe. Acesta a fost reluat între timp, dar constructorul a vândut apartamentele către locatari fără a le spune despre situația din instanță, iar acum a trebuit să îi introducem ca părți interesate în acest proces”, a explicat Nicușor Dan, în octombrie 2019.

Nicușor Dan a spus că locatarii au fost mințiți înainte de a cumpăra și se pot adresa împotriva Primăriei și a constructorului pentru a executa garanția de la cumpărare și a primi banii înapoi.

De fapt, motivul scandalului este că pe acest teren se afla o casă din jurul anului 1900 care a fost demolată fără obținerea unui aviz de la Ministerul Culturii, ceea ce era obligatoriu. În plus, planul urbanistic al Bucureștiului prevede pentru această zonă doar constucții tip P+4, nicidecum P+9 precum este construit acest imobil.

Acesta arătat că, din calitatea de deputat, a depus un amendament la legea constucțiilor care simplifica procedura prin care se poate opri o construcție care nu are toate actele în regulă pentru a nu se mai ajunge în situații de acest gen, dar acest amendament i-a fost respins în Camera Deputaților.

Am adus niște schimbări în societate

Eu cred că sunt o persoană care a adus niște schimbări în societate. Și una din ele pe construcții urbanism am contribuit la normalizare, acolo există o rată mare de corupție. Prin asociația „Salvați Bucureștiul”, am dovedit că știm administrație, funcționarii se tem dacă vă duceți să cereți un etaj în plus la Primărie, o să vină funcționarul și o să spună „V-am da, dar ne temem de Nicușor Dan”. Au dispărut parcuri, spații verzi între blocuri, s-au demolat clădiri de patrimoniu… Bucureștiul are nevoie de dezvoltare. Nu are o Sală Polivalentă, are jumătate din nr de metri pătrați de clasă A, față de Budapesta, Praga, nu are un centru de business.

Vreau ca această dezvoltare să se facă echilibrat și respectând legea. Nu mai vreau ca sute de mii de oameni să migreze din sud în nord ca să vină în Pipera să lucreze, apoi să meargă din nord în sud. Vreau să stimulăm dezvoltarea de birouri în zona de sud. Primăria poate veni cu un PUZ îmbunătățit.

Vlad Voiculescu, invitat la o dezbatere de Nicușor Dan

E adevărat, există percepția că independența în politică nu există. Nu am reușit nici în 2016 să avem un candidat comun. Tocmai că publicul ne-a penalizat și a adus PSD la putere, cred că am învățat din experiență și ne îndreptăm spre un candidat comun.

E o chestie absolut democratică (referitor la Vlad Voiculescu). USR a zis noi îl susținem pe Nicușor Dan, alții pe Vlad Voiculescu. Cele două partide, USR și PLUS, întârzie însă susținerea unui candidat. Eu fac campanie, vorbesc cu oamenii, mi-am lasat programul, i-am lasat lui Vlad Voiculescu o invitație la dezbatere.

Indiferent de modalitatea pe care alianța o va decide pentru candidații pe care îi are, o dezbatere nu a omorât niciodată pe nimeni. Îl aștept pe Vlad Voiculescu la dezbatere. Legat de sondaje, alegeri primare, am întrebat 3 sociologi reputați care este opinia lor. Au spus unanim că sondajul e singura modalitate pentru a vedea ce dorește lumea. Ce sunt alegerile primare? Un sondaj bulă pe Facebook. Pe mine m-au votat oameni de pe stradă, ei nu sunt în dezbaterile de 10.000 de oameni de pe Facebook, unde Vlad Voiculescu are 60-40%. Oamenii mei vor să mă voteze. Eu nu merg într-o loterie pe Facebook, vreau să merg să ne spună știința cine stă mai bine.

Sunt sute de mii de oameni care vor să mă voteze. Decizia pe această chestiune trebuie să o ia organul de conducere al alianței. Haideți să nu vorbim de scenarii ipotetice în care e ales Vlad Voiculescu. Am spus că dacă aceste 4 partide de opoziție (USR PLUS, PNL, PMP) se înțeleg pe un candidat și eu nu reușesc, eu îl susțin. Mă retrag dacă partidele aleg pe altcineva.

Dacă alianța face sondaje în care stau mai prost, eu mă retrag. Aștept apoi o modalitate cu care să fiu de acord. În momentul de față eu plec de la acei 180.000 de oameni care m-au votat și am o șansă mare la Primărie.

Bucureștenii mă vor ca și candidat la Primărie

Partidul a luat o direcție în care nu m-am mai regăsit, am rămas în grupul parlamentar USR. Totul este la vedere. După ce am început campania, USR a avut o dezbatere internă, au zis să pună un independent. Dacă întrebi partidele: Vreți candidat unic? Vor spune că vor candidat unic. Trebuie să fie un om care știe Bucureștiul, care să aibă o acceptabilitate în toate partidele. Eu cred că sunt foarte bine poziționat. Și în plus bucureștenii spun că eu trebuie să fiu acela.

Nicușor Dan, candidat independent

Am început campania asta acum un an, am mai început una acum opt ani, dar un independent de care nu știa nimeni a făcut 9% în București, într-o campanie cu Sorin Oprescu, unii au avut campanii de 2 milioane de euro. A dat naștere următoarei campanii cu 25-35% pentru un partid nou. Am început această campanie acum un an cu un candidat Gabriela Firea, care, în ciuda managementului catastrofal, stă foarte bine în sondaje. Nu mai sunt în USR, sunt independent. Lumea mă cunoaște deja. Am solicitat sprijinul celor patru partide de Opoziție din București – deocamdată, am sprijinul oficial al USR.

Emma Zeicescu îl are ca invitat în ediţia Gândul LIVE de miercuri, 19 februarie, de la 11.30, pe Nicuşor Dan, candidat independent  la Primăria Capitalei, susţinut de Uniunea Salvaţi România (USR) București.

Principalul subiect dezbătut va fi acela al alegerilor locale, care se apropie, cu varianta unui candidat unic al Opoziţiei, care să încerce să o învingă pe Gabriela Firea, scenariu apărut recent în rândul partidelor de dreapta.

S-a vorbit de varianta unui canditat comun doar din partea USR-Plus, dar şi de o coaliţie care să includă şi Partidul Naţional Liberal (PNL), care nu şi-a anunţat deocamdată candidatul.

Din partea Plus va candida Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății în Guvernul Dacian Cioloș, actualul președinte al formațiunii politice.

Citește și