UPDATE 11:30 Primăria Capitalei anunță că principalele bulevarde ale Capitalei sunt curățate de zăpadă, „la negru”, în proporție de 95%. Pentru deszăpezie, au fost folosite 113 utilaje și 630 de operatori.
„Traficul rutier se desfășoară în condiții normale de iarnă, fără a există probleme deosebite, arterele principale fiind curățate „la negru” în proporție de 95%. Astfel, în primele ore ale dimineții, operatorii au comunicat că s-a acționat cu 113 utilaje și 630 de operatori manuali asfel: Sectorul 1: – 10 utilaje; Sectorul 2: – 10 utilaje; Sectorul 3: – 44 utilaje / 250 operatori; Sectorul 4: – 23 utilaje / 200 operatori; Sectorul 5: – 15 utilaje / 180 operatori; Sectorul 6: – 11 utilaje”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei, transmis marți.
În prezent, începând cu ora 9.00, potrivit PMB, în Capitală numărul utilajelor a fost suplimentat, acționându-se cu 184 de utilaje și 1310 operatori. Se acționează la pluguit și împrăștiat material antiderapant. Stocul de material antiderapant total este de 12.000 de tone.
„În funcție de evoluția condițiilor meteo, numărul de utilaje va fi suplimentat, parcul pregătit pentru intervenția de pluguit și împrăștiat material antiderapant fiind de peste 400 utilaje. În ceea ce privește acțiunile de deszăpezire ale Societății de Transport București (STB), această are asigurate 34 de utilaje pentru activitatea de deszăpezire, precum și 549 angajați, din care 253 sunt repartizați pentru curățarea refugiilor de tramvai. Societarea de Transport București STB SA a acționat cu materiale antiderapante, respectiv clorură de calciu, sare și nisip„, se mai arată în comunicatul PMB.
Municipalitatea a pus la dispoziția cetățenilor Telverde 0.800.800.868 unde aceștia pot sesiza eventualele probleme apărute din cauza vremii. Totodată, bucureștenii sunt rugați să semnaleze la numărul de telefon 021/9524 prezența pe stradă sau în spațiile comune ale blocurilor a persoanelor fără adăpost, pentru că acestea să fie preluate de Poliția Locală și transportate la centrele sociale ale Capitalei.
UPDATE 11:17 Drumul județean care face legătura între DN 71 – Cota 1000 și Platoul Montan Bucegi, județul Dâmbovița, a fost închis circulației, pe perioadă nedeterminată, din cauza unei avalanșe care blochează accesul. Zăpada a surprins și un utilaj de deszăpezire, șoferul reușind să se salveze.
Potrivit Poliției Dâmbovița, o avalanșă s-a produs, marți, în zona Dichiu, pe DJ 713, care leagă DN 71 – Cota 1000 și Platoul Montan Bucegi.
Traficul a fost închis circulației pe perioadă nedeterminată.
Un utilaj de deszăpezire a fost suprins de zăpada care a plecat la vale, șoferul reușind să se salveze.
Polițiștii spun că nu s-au înregistrat victime.
În zonă se intervine pentru înlăturarea zăpezii.
UPDATE 10:50 Circulația se desfășoară în București în condiții de iarnă, fiind înregistrate valori ridicate de trafic pe arterele principale ale Capitalei, însă nu au fost sesizate zone blocate și nici accidente, informează Brigada Rutieră.
„În București, la această ora, se circulă în condiții de iarnă. Au fost înregistrate valori ridicate de trafic pe arterele principale precum și pe arterele care converg spre centrul Capitalei. Nu au fost sesizate zone blocate sau artere închise și nici accidente grave înregistrate în această perioada”, informează Brigada Rutieră.
Polițiștii Brigăzii Rutiere recomandă ca șoferii să circule cu prudență, să adapteze în permanentă viteza la condițiile meteo rutiere și a unui carosabil acoperit, „să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu bruscheze comenzile autoturismului, să asigure o bună vizibilitate a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale și oglinzilor retrovizoare, sistemul de climatizare să funcționeze în parametri normali, să fie atenți la pietonii care circulă pe partea carosabilă”.
„Polițiștii Brigăzii Rutiere acționează în principalele zone pentru asigurarea fluizidarii traficului rutier. Pentru a putea circula, autovehiculele trebuie echipate corespunzător, cu anvelope specifice sezonului rece și circulăției în condițiile unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei”, mai arată Brigada Rutieră.
Administrația Națională de Meteorologie informează că marți, începând cu ora 9:00 și până la ora 11:00, va ninge în Capitală.
„Va continua să ningă și se vor mai depune în jurul a 3 cm de zăpadă. Observații : în ultimele 3 ore s-a depus strat nou de zăpadă de 5…7 cm„, informează ANM.
Potrivit Brigăzii Rutiere, în Capitală sunt înregistrate valori mari de trafic din cauza ninsorii, însă până la acest moment nu au fost înregistrate accidente. Echipajele de poliție se află în intersecțiile aglomerate pentru a fluidiza traficul.
Zona de munte din 27 de județe se află sub avertizare de cod galben de vânt. De asemenea, vor fi ninsori și precipitații mixte ce vor favoriza depuneri de polei, potrivit unei informări și avertizări emise de Administrația Națională de Meteorologie. Aceste fenomene au loc începând de luni, ora 14, până miercuri la ora 20.00.
Potrivit meteorologilor, local și temporar, în majoritatea regiunilor vor fi intensificări ale vântului, în general cu viteze la rafală de 45 -55 kilometri pe oră, accentuând senzația de rece, iar izolat și trecător, în special în Transilvania și Moldova, zăpada va fi spulberată. La munte, în cele 27 de județe aflate sub cod galben de vânt, viteza vântului poate ajunge până la 120 de kilometri pe oră.
Miercuri, în special în regiunile sudice și centrale, rafalele vor atinge pe arii restrânse 60 – 65 kilometri pe oră.
În vestul, nordul și centrul țării vor fi ninsori slabe, iar miercuri, în zonele joase de relief, cu precădere din vest și nord-vest, vor fi precipitații mixte, ce vor favoriza depuneri de polei.
Atenționarea cod galben de vânt, în vigoare de luni, ora 14, până miercuri la ora 20.00, a fost extinsă pentru zona de munte din 27 de județe.
În toată zona de munte din județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara , Bacău, Vrancea și Buzău vântul va atinge viteze de până la 65 – 80 de kilometri pe oră și temporar va ninge.
În noaptea de marți spre miercuri, ninsorile vor fi mai intense în special în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, unde local se vor acumula cantități de 10 – 15 l/mp.
Temporar, pe creste vântul va sufla tare cu rafale de peste 100 – 120 de kilometri pe oră, la începutul intervalului în Carpații Meridionali, apoi și în restul masivelor, viscolind și troienind zăpada și determinând scăderea semnificativă a vizibilității.
Pentru București, Administrația Națională de Meteorologie anunță ninsori slabe, vânt moderat, cu rafale de 40 – 45 de kilometri pe oră, și temperaturi minime de minus 8 grade, până joi dimineață.
Până marți dimineață, cerul va fi temporar noros, iar mai ales în a doua parte a nopții, iar trecător vor fi condiții de ninsoare slabă. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la începutul intervalului (la rafală se vor atinge viteze de până la 36 km/h). De asemenea, temperatura minimă va fi de minus 4 – minus 2 grade, posibil ușor mai scăzută la periferie.
De marți până miercuri dimineață, vor mai fi condiții de ninsoare, în timp ce vântul va sufla în general moderat, atingând la rafală viteze de 35 – 40 de kilometri pe oră. Temperatura maximă va fi de 1 – 2 grade, iar cea minimă de minus 8 – minus 7 grade, posibil mai coborâtă în zona preorășenească.
În intervalul miercuri – joi dimineață, cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla moderat, cu unele intensificări pe parcursul zilei, când viteza la rafală va atinge 40 – 45 de kilometri pe oră. Temperatura maximă va fi în jur de 3 grade, iar cea minimă va fi de minus 5 – minus 3 grade.
Zona de munte a județelor Hunedoara și Caraș Severin este sub cod portocaliu de vânt puternic până la ora 13.30, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Atenționarea este valabilă până marți la ora la ora 13.30 în zona de munte a județelor Hunedoara și Caraș Severin, la altitudini de peste 1.800 de metri.
Potrivit avertizării emise de Administrația Națională de Meteorologie, se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 125 kilometri pe oră. Se va semnala transport de zăpadă, care va determinna scăderea vizibilității.
În județul Mureș, este cod galben de vânt, intensificări ale vântului cu rafale de peste 55 – 60 de kilometri pe oră, până la ora 8.00.