Nistor Călin: Dacă undeva nu sunt dosare de corupție, nu înseamnă că acolo este o oază de cinste

Nistor Călin: Dacă undeva nu sunt dosare de corupție, nu înseamnă că acolo este o oază de cinste
Publicat: 23/05/2013, 11:38
Actualizat: 31/01/2019, 19:33

Nistor Călin, avizat pozitiv de CSM pentru funcția de adjunct al șefului DNA, a declarat, joi, că absența unor dosare de corupție de anvergură într-o anumită zonă nu înseamnă că „acolo e o oază de cinste”, dând ca exemplu experiența persoanală de la Pitești.

Nistor a fost audiat joi de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care l-a avizat pozitiv pentru ocuparea funcției de procuror-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Întrebat de Gheorghe Muscalu, membru al Secției de procurori din CSM, la interviu, cum vede organizarea la nivelul structurilor teritoriale ale DNA și dacă nu crede că pentru mai multă eficiență ar fi necesar să existe mai multe birouri teritoriale înființate, Nistor a răspuns că ar fi necesară înființarea mai multor birouri la serviciile teritoriale care performează.

„Pentru că acolo, dacă vorbim statistic, avem impresia că în anumite zone nu e corupție. Dacă și la Pitești, când m-am dus eu, în anul anterior se soluționaseră doar două cauze cu rechizitoriu, credeai că, dom’le, acolo e o oază de cinste, și după aceea ce-a urmat…Cred că ar trebui înființate birouri teritoriale, dar în cadrul structurilor care performează, care au volum de activitate mare”, a spus Nistor Călin.

La finalul audierii, Nistor Călin a declarat că „nu poate fi evaluat gradul de corupție după activitatea unui serviciu” al DNA. „Dacă nu-s dosare de anvergură ajunse în instanță, nu înseamnă că acolo e o oază de cinste”, a mai spus procurorul.

Întrebat de procurorul Gheorghe Muscalu cum vede schimbul de date și informații cu parchetele de pe lângă tribunale, pe zona corupției, și cu celelate direcții specializate ale Ministerului Public, despre care vorbește în proiectul său, Nistor Călin a răspuns că există deja acest schimb de informații, dar și-ar dori ca acesta să fie mai prezent între DNA și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

„Noi avem schimb permanent de date și informații cu parchetele, inclusiv cu DIICOT, chiar aș dori ca la nivelul DIICOT să avem un schimb de informații mult mai prezent, întrucât e greu de crezut că o rețea de crimă organizată s-ar putea crea și ar putea funcționa o perioadă de timp fără sprijinul unor funcționari corupți”, a spus Nistor Călin.

Întrebat de jurnaliști cu ce instituții se mai gândește că ar putea schimba DNA date și informații, Nistor a menționat ANAF. Întrebat și despre serviciile de informații, Nistor Călin a arătat că deja acestea au obligația de a transmite Direcției informații în formă brută, neprelucrate.

În timpul audierii de către Secția pentru procurori a CSM, Nistor Călin a mai spus și că își dorește încheierea unor protocol între DNA-Structura Centrală și Inspectoratul General al Poliției Române, pentru ca 50 de ofițeri de poliție judiciară de la Direcția de Investigare a Fraudelor și Direcția de Investigații Criminale să lucreze cu procurorii anticorupție în cazurile care privesc macrocriminalitatea economico-financiară, așa cum a arătat și în proiectul său de management.

Nistor Călin vizează și o colaborare la nivel local, între serviciile teritoriale ale DNA și inspectoratele de poliție județene, „pentru desemnarea a câte 20 de ofițeri de poliție judiciară din cadrul structurilor menționate, ce urmează a fi delegați în cauzele complexe investigate de DNA, creând premisa unei eficiente activități viitoare”.

El a mai arătat în proiectul de management că interceptările și înregistrările audio-video din dosarele DNA ar trebui folosite doar dacă faptele avute în vedere în anchetă nu pot fi probate în altă modalitate, evitându-se astfel intruziunea în viața intimă a persoanei vizate.

La finalul audierii de la CSM, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a apreciat că Nistor Călin cunoaște foarte bine sistemul și că poate să facă echipă bună cu Laura Codruța Kovesi, numită procuror-șef al DNA.

„Deși nu a fost un procuror cu o anumită vizibilitate până în momentul de față, a arătat că știe foarte bine ce are de făcut”, a spus ministrul Justiției.

La rândul său, procurorul general al României Tiberiu Nițu a spus, după interviu, că propunerile lui Nistor i s-au părut benefice.

Întrebat de jurnaliști cum comentează propunerea privind schimbul de informații cu alte instituții, Tiberiu Nițu a spus că și în prezent Ministerul Public are acces la bazele de date ale altor instituții, iar acest lucru a reprezentat o contribuție benefică la activitatea acestui minister și că se dorește dezvoltarea parteneriatelor cu alte instituții în acest sens.

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii în cazul propunerii de numire a lui Nistor Călin în funcția de procuror-șef adjunct al DNA este consultativ, acesta urmând să fie motivat și trimis la Ministerul Justiției.

Propunerea pentru ocuparea funcției de procuror-șef adjunct al DNA de către Călin Nistor, însoțită de avizul CSM, va fi înaintată de Ministerul Justiției președintelui Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirea.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia