Nițu: PICCJ a primit o soluție provizorie a procurorilor din Muntenegru în cazul accidentului
Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) a primit o soluție provizorie a procurorilor din Muntenegru în cazul accidentului în urma căruia 18 persoane au murit și 29 au fost rănite, aceasta urmând să fie confirmată de o instanță, a declarat, miercuri, procurorul general, Tiberiu Nițu.
„Am primit mai multe acte medicale, rapoarte de necropsie, am primit procesul verbal de cercetare la fața locului, o soluție provizorie pe care ei au luat-o acolo, care trebuie confirmată de instanța de judecată. Așa este procedura în statul Muntenegru. În momentul în care vor avea o soluție definitivă vom vedea ce măsuri vom lua noi în ancheta noastră”, a spus Nițu.
Procurorul general al României a adăugat că a fost finalizată traducerea documentelor transmise de anchetatorii din Muntenegru.
„Persoanele implicate în acel accident au fost sprijinite de noi, Ministerul Public, în limita competențelor legale, pentru a-și soluționa probleme la companiile de asigurări”, a mai spus Tiberiu Nițu.
Un autocar cu turiști români s-a răsturnat într-o prăpastie, în 23 iunie, în Muntenegru. În urma accidentului și-au pierdut viața 18 persoane, iar alte 29 au fost rănite. Răniții au fost aduși în România în 25 iunie, cu două aeronave militare, fiind internați atunci la spitalele Universitar, Floreasca, Elias și Bagdasar-Arseni.
Parchetul instanței supreme face o anchetă în cazul accidentului, sesizându-se din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Secția de urmărire penală și criminalistică a Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție a cerut sprijinul autorităților din Muntenegru în acest caz.
Anchetatorii muntenegreni au stabilit că autocarul se deplasa cu o viteză de 80 de kilometri pe oră, de două ori mai mare decât limita admisă pentru acest sector de drum, potrivit datelor înregistrate de tahograf, citate de presa locală.
Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, declara, în iulie, că în cadrul anchetei au fost audiate 23 de persoane și au fost ridicate diferite documente de la societatea de transport și operatorul de turism.
Ștefan Grigore, patronul firmei care a asigurat transportul turiștilor implicați în accidentul din Muntenegru, spunea că le-a dat procurorilor mai multe documente și preciza că analizele și actele șoferilor sunt în regulă, iar autocarele firmei sunt de ultimă generație, cumpărate din Germania.
Întrebat de ce a subînchiriat serviciile firmei Gregory Tour Serv firmei Gregory Tour Holiday, Ștefan Grigore a spus că deține cele două societăți, dar prima este transportator și deține licență de transport prelungită anual din 2005, fiind înființată în 2002, iar cea de a doua este agenția de turism, care vine cu servicii precum cazare, masă sau transport cu avionul, autocarul sau mașina.
Întrebat dacă șoferul autocarului, George Ciobanu, care era și angajat al Poliției Capitalei, avea aviz psihologic, Ștefan Grigore nu a dat un răspuns clar, arătând doar că „toate documentele au fost prezentat procurorilor”.
La Parchetul instanței supreme a fost, în 25 iunie, și Marius Usturoiu, directorul agenției de turism Mareea Travel. Acesta declara că a fost chemat de anchetatori pentru a i se spune ce documente necesare pentru anchetă să aducă.