Prima pagină » Știri » NN Pensii, amendată de ASF cu 750.000 de lei, drept pedeapsă pentru scandalul naționalizării pensiilor private

NN Pensii, amendată de ASF cu 750.000 de lei, drept pedeapsă pentru scandalul naționalizării pensiilor private

NN Pensii, amendată de ASF cu 750.000 de lei, drept pedeapsă pentru scandalul naționalizării pensiilor private
NN Pensii a fost sancționată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu o amendă de 750.000 de lei, care reprezintă 1% din capitalul social al societății, pentru transmiterea de informații false sau înșelătoare, după informațiile difuzate în spațiul public privind posibila naționalizare a pensiilor private, care au fost „de natură să prejudicieze stabilitatea sistemului de pensii în România". Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizației directorului general al societății NN Pensii, Raluca Ioana Georgiana Țintoiu, și amendarea sa cu suma de 100.000 lei. „Mi se pare o greșeală impardonabilă. Și-au recunoscut greșeala", a declarat vicepreședintele ASF Ion Giurescu. Decizia ASF poate fi contestată în instanță. Oficialul a precizat că s-a convocat Consiliul ASF pe acest scandal înainte de declarațiile președintelui PSD Liviu Dragnea, care l-a amenințat cu demiterea pe Mișu Negrițoiu, președintele ASF.

„Acest lucru e de natură să prejudicieze stabilitatea sistemului de pensii în România. Noi considerăm că pe o piață financiară, asemenea lucruri nu se fac. Unul din prejudiciile care e posibil să apară și am informații, sunt anumiți oameni care au început să își manifeste îngrjjorarea și să se retragă din Pilonul II (…) Mi se pare o greșeală impardonabilă. Și-au recunoscut greșeala. O greșeală care e evidentă. E problema lor după ce s-au luat”, a declarat vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară responsabil cu pensiile private, Ion Giurescu, după discuțiile avute cu reprezentanții NN Pensii, care este cel mai mare administrator de fonduri de pensii private din România.

Potrivit acestuia, amenda dată companiei NN Pensii se ridică la 750.000 de lei, care reprezintă 1% din capitalul social al societății.

„Orice decizie se poate contesta. În principiu, până acum pe zona pensiilor nu am pierdut niciun proces la contestații”, a mai spus Giurescu.

Întrebat din ce bani vor plăti cei de la NN amenda, Giurescu a răspuns: „Citiți Legea 411 și veți vedea de unde vor plăti, nu din viitoarele pensii”.

Totodată, întrebat dacă este o coincidență că președintele PSD, Liviu Dragnea, declara, miercuri, că în perioada următoare va fi declanșată procedura parlamentară de demitere a conducerii ASF, acuzându-l pe președintele ASF, Mișu Negrițoiu, că ar fi provocat scandalul privind pensiile private, Giurescu a răspuns că „de ieri înainte să apară aceste declarații” convocase, în jurul prânzului, Consiliul de Administrație al ASF „pentru a avea o discuție pe acest subiect”.

Întrebat dacă este cea mai mare amendă data vreodată, Giurescu a răspuns negativ.

„Cea mai mare am dat-o acum nouă ani, tot NN, 360.000 de euro”, a completat Giurescu.

Sancțiunile aplicate de ASF la NN Pensii sunt prevăzute în legea 411/2004, privind fondurile private de pensii, care cuprinde, printre interdicțiile pentru administratorul, agenții de marketing unui astfel de fond de pensii sau afiliații acestora „să transmită informații false, înșelătoare sau care pot crea o impresie falsă despre fondul de pensii și administratorul acestuia„. Sancțiunile prevăzute de lege sunt cuprinse între 0,5% și 5% din capitalul social al fondului de pensii, iar pentru persoanele fizice între 1.000 de lei și 100.000 de lei, astfel că directoarea NN Pensii a primit sancțiunea maximă.

Anterior, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, anunțase că în cursul acestei zile Consiliul ASF se va întruni pentru a analiza situația creată în urma comunicărilor transmise de NN Pensii, legate de posibila naționalizare a pensiilor private, urmând a fi aplicate posibile sancțiuni.

„Există unele sancțiuni ce ar putea fi aplicate în baza legislației în vigoare, împotriva conducerii sau chiar a societății – depinde de cine este persoana care a lansat sau a luat această decizie, cine a distribuit acest mesaj”, a spus Mișu Negrițoiu.

„Fondurile de pensii, ca și celelalte entități supravegheate de ASF, au un cadru de comunicare în care se includ, în misiunea pe care o au prin statutul propriu de funcționare, iar dacă supraveghetorul constată încălcări ale acestui cadru se autosesizează. Fondurile nu pot avea decât informații publice, probabil cei de la NN or fi citit câte ceva prin presă, dar ei trebuiau să intervină doar dacă le era afectat business-ul sau interesele consumatorilor. Nu au făcut acest lucru, au trecut într-un teritoriu care nu e al lor”, a precizat președintele ASF, referindu-se la recenta comunicare a NN Pensii potrivit căreia fondurile din Pilonul II ar urma să fie naționalizate.

Oficialul a mai spus că „acestea sunt regulile pieței, care trebuie respectate, dacă se va întâmpla și cu orice alt fond sancțiunile sunt aceleași”, fără a menționa ce sancțiuni ar putea fi aplicate NN Pensii.

În legătură cu eventuala naționalizare, variantă pe care o exclude, Mișu Negrițoiu a mai precizat că „maximul ce poate să facă decidentul politic este nu să naționalizeze, ci să contopească fondul administrat privat (Pilonul II de pensii) cu cel public, dar nu au fi niciun beneficiu aici pentru că banii sunt, oricum, tot la stat”.

„Mai mult de 65% din banii Pilonului II sunt plasați în titluri de stat, pentru că acestea sunt cele mai sigure plasamente, deci banii sunt tot la stat, doar administrarea este privată. Iar participanții au garanția absolută că la pensie vor primi principalul rezultat din contribuții, cu sau fără un câștig suplimentar”, a spus Mișu Negrițoiu.

Referitor la declarațiile președintelui PSD, Liviu Dragnea, potrivit cărora chiar Mișu Negrițoiu ar fi declanșat scandalul, președintele ASF a spus că nu comentează declarații politice, precizând totuși că nu obișnuiește să „intervină” pentru diverse interese. „Când eram la Cotroceni (n.n.- consilier prezidențial), eram acuzat că ocup locul degeaba, apoi la ING am avut un cod de conduită și acum, la ASF, avem norme clare de conduită, avem numai întruniri oficiale care se consemnează, se face minuta fiecărei întâlniri în parte”.

NN Pensii a precizat, miercuri, că scrisoarea trimisă către clienții săi în legătură cu posibilitatea naționalizării fondurilor de pensii private nu reprezintă un avertisment, ci un răspuns la solicitările de clarificare venite din partea clienților, potrivit unui comunicat transmis miercuri de companie.

„Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienților noștri provocate de discuțiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii”, se arată într-un comunicat al NN România.

Autor
Autor

Citește și