Muzeul Țăranului Român, Muzeul „Grigore Antipa” și Muzeul Național de Geologie, în parteneriat cu Asociația Spațiul Urban București, vor realiza și promova un spațiu public inedit în Piața Victoriei din București, care va purta denumirea „Triunghiul Muzeelor de la Șosea„, potrivit unui comunicat.
Construcția strategică a acestui spațiu vizează în fapt conectarea naturală a celor trei instituții muzeale într-un spațiu public emblematic, prin facilitarea accesului pietonal. Viziunea proiectului este aceea de a realiza un spațiu cu o imagine și o identitate unitare, la scara orașului, ce se va constitui într-un pol social și cultural. Pentru o mai bună accesibilitate în zonă, se dorește reconfigurarea Pieței Victoriei, în favoarea pietonului.
„Nu inventăm roata. Revenim, doar, la normalitate. Prin parteneriatul dintre cele trei muzee «de la Șosea» sunt continuate, în fapt, relațiile stabilite între instituțiile noastre încă de pe vremea celor trei directori fondatori: Grigore Antipa, Ludovic Mrazec și Alexandru Tzigara – Samurcaș. «Triunghiul muzeelor de la Șosea» este doar numele unui concept adaptat la nivelul cerințelor unui public de la începutul secolului 21, pentru ceea ce înaintașii noștri au avut în vedere acum mai bine de 100 de ani”, spune Virgil Ștefan Nițulescu, directorul general al Muzeului Național al Țăranului Român.
„Ne propunem ca cele trei muzee să-și gândească împreună cu orașul spațiul public, punând în valoare un patrimoniu cultural și științific unic în România. «Triunghiul Muzeelor» poate deveni un nou brand pentru București așa cum Berlinul are Insula Muzeelor sau Viena MQ”, declară arhitectul Teodor Frolu.
Odată cu deschiderea expoziției comune în cele trei muzee – „Dobrogea. Între pământ și mare, amprenta timpului și omului” – ce beneficiază de susținerea Ambasadei Franței în România și a Institutului Francez din România – se realizează un pas determinant în a oferi Bucureștiului un exemplu de funcționalitate organică a conceptului de „Triunghi al muzeelor”.
Expoziția „Dobrogea. Între pământ și mare, amprenta timpului și a omului”, care prezintă bogatul patrimoniu al regiunii în domeniile arheologiei, geologiei și biodiversității, a fost vernisată cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor (18 mai), în prezența ambasadorului Franței în România, Philippe Gustin, și a ministrului Culturii, Mircea Diaconu. Expoziția poate fi vizitată până pe 15 iulie la Muzeul Țăranului, Muzeul Antipa și Muzeul de Geologie din Capitală.