NOAPTEA MUZEELOR 2012. Aproape 800 de polițiști asigură ordinea la eveniment

Publicat: 19 05. 2012, 17:30

Cei aproape 800 de polițiști, dintre care 696 de la ordine publică și 82 de la rutieră, vor fi prezenți în stradă, suplimentar față de dispozitivul curent, pentru a ordinea și siguranța publică în noaptea de sâmbătă spre duminică, când se așteaptă un număr mare de vizitatori la muzee, expoziții, spectacole de muzică, film și alte evenimente speciale, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Noaptea Muzeelor are loc sâmbătă, în Capitală fiind implicate 27 de instituții, dintre care unele, precum Muzeul Minovici de Artă Veche Apuseană, Biblioteca Națională și Școala Centrală, s-au alăturat în premieră evenimentului, potrivit noapteamuzeelor.ro.

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se află deja la a opta ediție și este sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care aproximativ o sută sunt din România. Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, coordonând desfășurarea Nopții Muzeelor în țară.

În București, vizitatorii pot alege să-și petreacă noaptea de sâmbătă spre duminică parcurgând atât muzee care și-au făcut o tradiție din sărbătorirea acestui eveniment, cât și muzee sau organizații culturale care s-au alăturat recent manifestării.

În 2010, intrau în circuitul Nopții Muzeelor Arhivele Naționale ale României, Fundația Löwendal și Centrul Cultural Art Society, urmate, anul trecut, de Muzeul Bellu, Muzeul Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, pentru ca la acestă ediție bucureștenii să poată vizita și Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici”, Universitatea Spiru Haret, Școala Centrală și Biblioteca Națională a României (unde vor putea admira expoziția World Press Photo România).

Muzeele care s-au alăturat evenimentului încă de la primele sale ediții își așteaptă și în acest an publicul sunt Muzeul Național al Aviației Române, Muzeul de Artă „Vasile Grigore”, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Geologie, Muzeul Național „George Enescu”, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, acesta din urmă organizând însă „Dimineața muzeului”, sâmbătă, între orele 9.00 și 14.00, din motive de protejare a patrimoniului.

RATB a înființat pentru Noaptea Muzelor o linie specială de autobuze, care vor circula de sâmbătă, ora 21.00, până duminică la ora 4.00, pe un traseu care include mai multe muzee din București.

Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor.