Prima pagină » Știri » „NOAPTEA MUZEELOR 2012” la Antipa a debutat vineri: 20 de copii au dormit lângă scheletul de Deinotherium

„NOAPTEA MUZEELOR 2012” la Antipa a debutat vineri: 20 de copii au dormit lângă scheletul de Deinotherium

Programul "Noaptea Muzeelor" a debutat la Muzeul Antipa din Capitală vineri, la ora 21.30, când 20 de copii s-au mutat pentru o noapte în instituția care găzduiește faimosul schelet de Deinotherium gigantissimum, lângă care copiii au spus povești, s-au jucat și au dormit.

Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” a ales să sărbătorească ediția din acest an a „Nopții Muzeelor” timp de două zile.

Astfel, vineri seară, a debutat la Antipa proiectul „Legănați de Deinotherium”, la care au participat 20 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.

„Locurile s-au ocupat foarte repede și avem deja o listă de așteptare pentru următoarea ocazie. Proiectul s-a bucurat de un mare succes”, a declarat pentru MEDIAFAX Diana Ion, muzeograf la Antipa.

Copiii au fost duși la Antipa de părinți vineri, în jurul orei 21.30, fiind lăsați în grija personalului muzeului. „Și-au adus jucăriile preferate, jocuri și geamantane cu lucrurile lor și tot ce mai aveau nevoie”, a spus Diana Ion.

Ea a precizat că, înainte să doarmă, copiii au făcut controlul muzeului: „Ne-am asigurat cu toții că toate piesele sunt în ordine”.

„Toți copiii care au dormit la noi sunt pasionați de istoria naturală și au fost foarte interesați de foarte multe lucruri. Le-am făcut un ghidaj al muzeului și le-am spus povești și legende despre animale. La rândul lor, ei ne-au spus povești despre animale. Am spus povești până am adormit”, a relatat Diana Ion.

Copiii au dormit în sala principală a muzeului Antipa, lângă faimosul schelet de Deinotherium gigantissimum, care impresionează orice vizitator al instituției datorită dimensiunilor sale impunătoare.

„Cu ajutorul sponsorilor, am dotat această sală cu saltele, saci de dormit, pernuțe și lanterne”, a explicat Diana Ion. Ea a precizat că toți copiii au fost foarte cuminți și nu au plâns. „Le-a plăcut foarte mult și, de dimineață, ne-au spus că au visat animale”, a mai spus muzeograful.

De dimineață, copiii au luat micul dejun, compus din cereale, lapte, vitamine și ciocolățele. După micul dejun, în jurul orei 9.00, copiii au plecat de la Antipa împreună cu părinții lor.

În urma succesului de care s-a bucurat proiectul „Legănați de Deinotherium”, reprezentanții Muzeului Antipa speră să reușească să-l implementeze o dată pe lună, după cum a precizat Diana Ion.

Programele dedicate „Nopții Muzeelor” vor continua la Muzeul Antipa sâmbătă, când expoziția permanentă a muzeului poate fi vizitată între orele 18.00-01.00. În septembrie 2011 Muzeul Antipa s-a redeschis pentru public într-o nouă structură, după aproape trei ani de modernizări. Astfel sâmbătă noaptea, această nouă „față” a Muzeului Antipa poate fi vizitată gratuit.

De asemenea, prin intermediul tehnologiei augmented reality, vizitatorii vor putea vedea în 3D cei doi elefanți fosili din Antipa – Mammut americanum și Deinotherium gigantissimum – și vor putea interacționa cu aceștia.

Noaptea se va încheia la Antipa prin lansarea de lampioane de pe scările muzeului.

„Noaptea Muzeelor” va avea loc sâmbătă, în Capitală fiind implicate 27 de instituții, dintre care unele, precum Muzeul Minovici de Artă Veche Apuseană, Biblioteca Națională, Școala Centrală și Foișorul de Foc, s-au alăturat în premieră evenimentului, potrivit site-lului evenimentului (www.noapteamuzeelor.ro).

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se află deja la a opta ediție și este sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care circa 100 sunt din România. Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, coordonând desfășurarea Nopții Muzeelor în țară.

Astfel, RNMR invită publicul să afle detalii despre activitățile organizate cu această ocazie de muzeele din România vizitând site-ul www.noapteamuzeelor.ro. De asemenea, din 2011, RNMR coordonează organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în 2008 de Muzeul Național de Artă al României. În 2012, RNMR propune vizitatorilor, în premieră, și un circuit-pilot în Cluj.

Muzee din peste 30 de orașe din țară (Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Bran, Brașov, Brăila, București, Caransebeș, Constanța, Ciucea, Cluj-Napoca, Craiova, Dej, Deva, Galați, Giurgiu, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighișoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Târgoviște, Târgu-Jiu, Tîrgu-Mureș și Turda) își așteaptă vizitatorii sâmbătă în nocturnă.

Concerte, proiecții de filme, personaje care prind viață, activități pentru copii, spectacole și prezentări de costume de epocă completează într-un mod inedit programul acestei nopți speciale, transformând vizitarea expozițiilor organizate de muzee în experiențe de neuitat.

În București, vizitatorii pot alege să-și petreacă noaptea de 19 spre 20 mai parcurgând atât muzee care și-au făcut o tradiție din sărbătorirea acestui eveniment, cât și muzee sau organizații culturale care s-au alăturat recent manifestării.

Muzeele care s-au alăturat evenimentului încă de la primele sale ediții își așteaptă și în acest an publicul: Muzeul Național al Aviației Române, Muzeul de Artă „Vasile Grigore”, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Geologie, Muzeul Național „George Enescu”, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, acesta din urmă organizând însă „Dimineața muzeului”, sâmbătă, între orele 9.00 și 14.00, din motive de protejare a patrimoniului.

În 2010, intrau în circuitul Nopții Muzeelor Arhivele Naționale ale României, Fundația Löwendal și Centrul Cultural Art Society, urmate, anul trecut, de Muzeul Bellu, Muzeul Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, pentru ca la acestă ediție bucureștenii să poată vizita și Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici”, Universitatea Spiru Haret, Școala Centrală, Biblioteca Națională a României (unde vor putea admira expoziția World Press Photo România) și Foișorul de Foc.

Noaptea Muzeelor 2012 încurajează utilizarea bicicletelor pentru a parcurge mai ușor distanțele între muzeele din București: vizitatorii vor avea la dispoziție 80 de biciclete din cel mai important program național de bike-sharing, I’Velo. În plus, ca și la alte ediții, autobuze oferite de RATB și Primăria Municipiului București vor parcurge circuitul între muzee.

Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor.

Citește și