Prima pagină » Știri » Noaptea Muzeelor 2014 în cifre. Bucureștenii au dat Antipa pe Bellu

Noaptea Muzeelor 2014 în cifre. Bucureștenii au dat Antipa pe Bellu

Noaptea Muzeelor 2014 în cifre. Bucureștenii au dat Antipa pe Bellu
Ediția de anul acesta a Nopții Muzeelor a atras în București peste 190.000 de participanți, cei mai mulți vizitatori înregistrându-se la Muzeul Bellu (25.000) și Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" (18.000), se arată pe site-ul oficial al evenimentului.

Potrivit informațiilor publicate de organizatori pe site-ul noapteamuzeelor.ro, în București, instituțiile muzeale și de cultură au fost vizitate de 191.956 de persoane. În afară de Muzeul Bellu și Muzeul Antipa, printre cele mai vizitate instituții de profil s-au numărat Muzeul Național al Țăranului Român – 13.450 de persoane, Muzeul Național de Geologie – 11.390 de persoane, Muzeul Municipiului București-Palatul Șuțu – 10.000 de persoane și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – 8.000 de persoane.

De asemenea, în Noaptea Muzeelor au fost vizitate organizații culturale din București, cei mai mulți participanți înregistrând expoziția World Press Photo România din Piața Universității – 23.430. De asemenea, evenimentul Romanian Design Week a fost vizitat de 5.300 de persoane, iar ARCEN – Școala Centrală a avut 4.000 de vizitatori.

La nivel național, numărul total al participanților la Noaptea Muzeelor a fost de 453.365. În acest clasament au fost incluse și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Dunării de Jos și Muzeul Brăilei, care nu s-au înscris la eveniment, dar care au participat.

Printre cele mai vizitate muzee la nivel național s-au numărat Muzeul Județean Mureș – 20.000 de participanți, Muzeul de Artă Cluj-Napoca – 15.000 de participanți, Muzeul Literaturii Române Iași (toate sediile) – 14.943 de participanți, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați – 8.062 de participanți, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia – 8.000 de participanți și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța – 7.800 de participanți.

Ajuns în 2014 la a zecea ediție, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare și longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european. Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanți. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).

Anul acesta, în România, la Noaptea Muzeelor au participat peste 150 de instituții muzeale și organizații de cultură și educație din aproximativ 50 de localități.

Muzee, case memoriale, colecții private, sătești și parohiale au fost deschise publicului pentru vizite gratuite și evenimente speciale, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Turda, Ciucea, Sibiu, Cristian, Sibiel, Săliște, Galeș, Tilișca, Poiana Sibiului, Jina, Arad, Aiud, Alba-Iulia, Baia Mare, Bacău, Onești, Botoșani, Brașov, Bran, Caransebeș, Constanța, Sfântu Gheorghe, Galați, Giurgiu, Pitești, Golești, Târgu-Jiu, Târgu-Cărbunești, Deva, Hunedoara, Iași, Hârlău, Mircești, Ruginoasa, Oradea, Ploiești, Sinaia, Râmnicu-Sărat, Reșita, Slobozia, Târgoviște, Tîrgu Mureș, Alexandria, Roșiorii de Vede.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) a coordonat și în acest an evenimentul la nivel național și a organizat circuite muzeale în București, Timișoara (în premieră) și Cluj, în cadrul proiectului „Noaptea Muzeelor 2014: Aceeași noapte, scenarii diferite”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

În București, 33 de instituții – muzee și organizații culturale și de educație – și-au așteptat publicul până târziu în noapte, la expoziții, concerte, spectacole, proiecții, performance-uri și ateliere interactive, pentru experiențe de neuitat.

Autor

Citește și