Prima pagină » Știri » NOBEL 2014. Ce făcea laureatul Premiului Nobel 2014 pentru Chimie, germanul de origine română Stefan Hell, atunci când a fost sunat de la Stockholm

NOBEL 2014. Ce făcea laureatul Premiului Nobel 2014 pentru Chimie, germanul de origine română Stefan Hell, atunci când a fost sunat de la Stockholm

NOBEL 2014. Ce făcea laureatul Premiului Nobel 2014 pentru Chimie, germanul de origine română Stefan Hell, atunci când a fost sunat de la Stockholm
NOBEL 2014. Stefan Hell, unul dintre cei trei laureați Premiului Nobel 2014 pentru Chimie, născut la Arad, a spus într-o conferință de presă că se afla în biroul lui de la Institutul Max Planck atunci când a aflat vestea că este unul dintre câștigători.

„Eram în biroul meu atunci când m-au sunat cei de la Stockholm. Sunt deosebit de încântat că munca mea și a colegilor mei a primit cea mai înaltă distincție pentru cercetare”, a declarat Stefan Hell.

„Este o recunoaștere minunată a realizărilor de pionierat ale lui Stefan Hell. Un cercetător este recunoscut pentru curajul lui de a trece peste multe obstacole, de a deschide noi drumuri și de a schimba dogmele deja stabilite. Stefan Hell este al 18-lea câștigător al Premiului Nobel de la Societatea Max Planck”, a spus Martin Stratmann, președintele Institutului Max Planck.

Miercuri, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de științe din Suedia a anunțat că Stefan W. Hell, alături de alți doi cercetători, Eric Betzig  și William E. Moerner, sunt laureații Premiului Nobel 2014 pentru Chimie. Cei trei cercetători au fost recompensați pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescență de super-rezoluție”.

Stefan W. Hell s-a născut pe 23 decembrie 1962, în Arad și este membru de onoare al Academiei Române din anul 2012. Este unul dintre directorii Institutului pentru Chimie Biofizică Max Plack din Gottingen, Germania și director al Centrului german pentru cercetări contra cancerului din Heidelberg. Stefan W. Hell a studiat la Universitatea din Heidelberg, Germania, în 1981. Tot acolo, Stefan Hell a obținut și doctoratul în fizică, în 1990, cu o lucrare coordonată de fizicianul Siegfried Hunklinger.