Noi acuzații în dosarul „Colectiv”

Publicat: 08 04. 2016, 10:57
Actualizat: 25 03. 2019, 18:44

Patronii Clubului Colectiv, Paul Gancea și Costin Mincu, dar și cei ai firmei de la care au provenit artificiile, Daniela Niță și Viorel Zaharia, au ajuns vineri dimineața la sediul Parchetului General unde procurorii le aduc la cunoștință faptul că s-au extins acuzațiile în cazul lor. Potrivit surselor citate, în cazul lui Gancea Mincu și a Danielei Niță, procurorii vor extinde acuzațiile la noi presupuse fapte de vătămare corporală și la încălcarea legisției privind legislația muncii, în cazul lui Viorel Zaharia au extins acuzațiile la alte noi presupuse fapte de vătămare corporală.

În cazul lui Alin Anastasescu și a lui Cosmin Niță, care sunt așteptați să ajungă și ei la Parchetul General, procurtorii vor extinde acuzațiile la noi presupuse fapte de vătămare corporală și la încălcarea legisției privind legislația muncii.

Potrivit surselor judiciare, noile acuzatii au la bază noi plângeri din partea victimelor precum și un raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Alin Anastasescu, Paul Gancea, Costin Mincu, cei trei proprietari ai clubului Colectiv, dar și Daniela Niță, Cristian Niță și Viorel Zaharia, reprezentanți ai firmei de la care erau artificiile din Colectiv sunt în prezent cercetați sub control judiciar, după ce magistrații Tribunalului București au dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, decizia fiind una definitivă.

Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu au fost arestați preventiv în 3 noiembrie, în dosarul în care sunt acuzați de procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) de ucidere din culpă în cazul incendiului din 30 octombrie de la clubul Colectiv, în urma căruia 64 de persoane și-au pierdut viața și alte aproximativ o sută au fost rănite.

Potrivit procurorilor PICCJ, „incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deși au dat o declarație pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligația, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spațiu de 425 de metri pătrați, aproximativ 400 de persoane.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile celor trei patroni ai clubului.

Cât despre reprezentanții firmei de la care proveneau artificiile, Viorel Zaharia a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în incinta Clubului Colectiv, în ziua de 30 octombrie 2015, fără a respecta măsurile de siguranță și prevederile legale în acest sens, spun procurorii, acesta fiind acuzat de ucidere din culpă.

Ulterior producerii incendiului din data de 30 octombrie 2015 din incinta clubului Colectiv, în calitate de reprezentanți ai SC G.I.F.A. SRL, Daniela Ioana Niță (administrator) și Cristian Mihai Niță (director) „au procedat la distrugerea și sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum și cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi trași la răspundere penală”, mai susțin anchetatorii.