Prima pagină » Știri » NOI FOCARE DE COVID-19. Ce spune ministrul Sănătății despre carantinarea unor orașe sau cartiere. „Fiecare caz este evaluat cu atenţie”

NOI FOCARE DE COVID-19. Ce spune ministrul Sănătății despre carantinarea unor orașe sau cartiere. „Fiecare caz este evaluat cu atenţie”

NOI FOCARE DE COVID-19. Ce spune ministrul Sănătății despre carantinarea unor orașe sau cartiere.

Autoritățile nu iau în considerare la acest moment instituirea carantinei în anumite județe în care au fost înregistrate multe cazuri recente de COVID-19, dar nici nu exclud trecerea la o astfel de măsură dacă evoluția epidemiologică o impune.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, că în prezent nu se ia în considerare o carantinare a judeţelor în contextul pandemiei cu noul coronavirus, însă, în condiţiile în care va exista o transmitere comunitară accentuată într-o localitate sau într-un cartier, se ia în calcul şi această posibilitate.

„În acest moment nu luăm în considerare o carantinare a judeţelor. Fiecare caz este evaluat cu atenţie. Fiecare direcţie de sănătate publică din judeţul respectiv evaluează prin anchete epidemiologice atât cazul confirmat, cât şi contacţii direcţi. Acolo unde există focare, acele focare sunt identificate, sunt izolate, sunt internaţi pentru tratament cei care sunt pozitivi. În condiţiile în care va exista o transmitere comunitară accentuată într-o localitate, într-un cartier, ne gândim şi la posibilitatea unei carantinări. Nu este cazul în acest moment”, a spus Tătaru.

Topul județelor cu număr mare de infectări COVID-19

Alte 214 noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate în România în ultimele 24 de ore, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 24.505. Potrivit datelor raportate marți de Grupul de comunicare strategică, numărul deceselor a ajuns la 1.539, în ultima zi pierzându-și viața 16 pacienți.

Potrivit celei mai recente raportări a Grupului de comunicare strategică, cele mai multe cazuri confirmate de coronavirus sunt în județul Suceava – 3.946, București – 2.778, Brașov – 1.245, Botoșani – 974 și Neamț – 952 cazuri.

Nelu Tătaru:

Potrivit ministrului Sănătății, România se află pe o curbă descendentă în ceea ce priveşte cazurile noi de coronavirus. El a afirmat, totuși, că nu se poate vorbi de măsuri de relaxare decât în apropierea datei de 1 iulie.

„În măsura în care vom avea o evoluţie normală, la fel cum previzionăm cu o creştere uşoară a numărului de cazuri, mergând spre cea de-a doua săptămână cu o scădere a numărului de cazuri, ne gândim ca după 1 iulie să avem şi celelalte măsuri de relaxare. Nu putem vorbi despre aceste măsuri de relaxare decât în apropierea datei de 1 iulie, când vom face şi evaluarea săptămânală şi la cele 14 zile a ultimelor măsuri de relaxare pe care le-am acordat. Orice măsură de relaxare are şi o asumare a creşterii numărului de cazuri. Această creştere trebuie să fie una progresivă uşoară de la o zi la alta, nu o creştere exponenţială. În măsura în care urmărim fiecare caz în parte, urmărim fiecare focar, anchetă epidemiologică, putem gestiona şi locaţia sau focarul care este în constituire”, a mai spus ministrul Sănătății.

În măsura în care nu avem o creştere exponenţială, putem controla atât medical, cât şi epidemiologic această evoluţie şi o putem gestiona. Nu suntem în acest moment în acea situaţie în care să gândim că la 1 iulie toate sunt închise şi nu vor mai fi măsuri de relaxare” – Nelu Tătaru.

Autor

Citește și