„În ședință de Guvern a fost o primă ordonanțare de urgență, numărul unu, prin care primul ministru a decis amânarea termenului de depunere a acestui formular până pe 15 aprilie. Până la acest termen contribuabilii nu trebuie să mai depună acest formular. Chiar dacă unii vor spune că nu este în mod clar menționat într-un act normativ, atâta timp cât a fost prelungit acest termen nu mai trebuie să depună contribuabilii un astfel de formular. (…) Cei care vor să o facă, pot să o facă. Dar atât timp cât noi spunem că vom găsi o soluție față de ceea ce se întâmplă astăzi, adică va fi o formă mult simplificată a acestui formular, atunci oamenii nu au de ce să meargă la fisc să depună mai departe aceste formulare”, a declarat Teodorovici.
El a precizat, joi, într-o conferință de presă organizată la Tulcea, că, în acest termen, urmează să fie discutată o formulă mult simplificată a acestui formular, mai ales în contextul în care debirocratizarea sistemului fiscal din România este una dintre prioritățile sale pe acest mandat.
„S-a prelungit pentru a avea timp să găsim o soluție. Gândim orice fel de soluție care duce la simplificare. Că-l comasăm cu 200 (formularul – n.r.), că renunțăm la anumite elemente din acel formular… Oricum, va fi o variantă bună și, cum a zis doamna primi-ministru, permanentă. (…) Sunt două, trei scenarii, lucrăm pe ele. Discutăm cu toți cei interesați ca să vedem exact cea mai bună formă. Trebuie să înțeleagă toți cetățenii că tu, stat, trebuie să te finanțezi. Ai de făcut multe dintre obiectivele pe care cu toții le dorim. Ne raportăm tot timpul la țări din vestul Europei când e vorba de calitatea serviciilor, dar când e vorba de plata către stat a anumitor servicii ne raportăm la alte state, care sunt foarte jos. Nu poți să ai și una și alta. Trebuie să găsim calea de mijloc ca să fim cu toții mulțumiți”, este de părere noul ministru al Finanțelor.
Potrivit lui Teodorovici, problema sistemului este birocrația, iar „povara” trebuie să scadă ca și presiune birocratică asupra contribuabilului, fie el persoană fizică, fie el persoană juridică.
„Pentru că eu cred că aici este marea noastră problemă ca și țară. Pentru că din punct de vedere fiscal, dacă o să comparați cum stau alte state în jurul nostru, veți vedea că România are un regim fiscal foarte atractiv. Problema principală, în schimb, o reprezintă birocrația, partea birocratică, ceea ce efectiv sperie și contribuabilul și mai ales investitorii care ar dori să aleagă România în locul altei destinații. Cred că asta este principala zonă de atac în acest an”, a mai comentat Eugen Teodorovici.