Coronavirusul poate cauza probleme de auz pentru 1 din 8 pacienți, relevă un studiu. ORL-iștii de la Universitatea din Manchester au analizat 121 adulți cu coronavirus, care au ajuns la Spitalul Wythenshave. 16 dintre aceștia au spus că auzul lor s-a deteriorat în opt săptămâni de la externare.
Opt pacienți au spus că nu mai aud bine și alți opt s-au plâns de tinitus – țiuit în urechi, scrie Daily Mail.
Cercetătorii au observat că alte virusuri, precum pojarul, oreionul și meningita, pot cauza probleme de auz. Alte coronavirusuri care afectează oamenii pot distruge nervii vitali care transportă informația de la și dinspre creier.
O boală denumită Guillain-Barre este asociată, de asemenea, problemelor de auz și are legătură cu coronavirusul. 13,2% dintre pacienții cu coronavirus au declarat, la telefon, că auzul lor s-a deteriorat după externare. Vârsta medie a pacienților cu probleme de auz a fost de 64 de ani.
Medicul Virgil Musta atrage atenția asupra faptului că mulți dintre pacienții ajunși la spital, infectați fiind cu noul coronavirus, nu știu că au și alte boli, care, în combinație cu Covid-19 îi pot aduce într-o stare gravă. Problema este că românii nu sunt obișnuiți să meargă la doctor periodic pentru a-și examina starea de sănătate spune medicul de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Este cunoscut faptul că virusul SARS-Cov-2 îi lovește cel mai puternic pe pacienții care mai au și alte comorbidități. Însă există persoane care nu știu că suferă și de alte boli
„Noi nu avem (n.r. – românii) cultura de a ne verifica sănătatea în mod periodic. Dacă s-ar întâmpla o dată pe an de exemplu, să efectuăm controale, s-ar descoperi din timp anumite afecțiuni”, a declarat medicul Virgil Musta.