NOI PROTESTE LA OLTCHIM. Printre angajați s-au infiltrat și 14 persoane fără legătură cu Oltchim, care au fost duse la Poliție

NOI PROTESTE LA OLTCHIM. Printre angajați s-au infiltrat și 14 persoane fără legătură cu Oltchim, care au fost duse la Poliție
Publicat: 26/09/2012, 16:25
Actualizat: 22/03/2019, 06:06

UPDATEJandarmii au dus la audieri un grup de 14 persoane care a venit la Oltchim din Ploiești, fără a avea legătură cu angajații Oltchim. Persoanele respective avea bannere și pancarte și au continuat să scandeze pe platforma combinatului, chiar dacă liderul sindical care organizase protestul retrăsese angajații Oltchim și anunțase încheierea protestului. Cei 14 nu aveau legătură cu protestul muncitorilor de la Oltchim, au explicat pentru gândul reprezentanții Jandarmeriei Vâlcea.

Grupul respectiv a fost dus la audieri la Poliția din Râmnicu Vâlcea, unde însă polițiștii au stabilit că persoanele nu au încălcat nicio lege, astfel că nu i-au sancționat.


Peste 500 de angajați ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat din nou, miercuri dimineață, în curtea instituției, cerând lămuriri cu privire la situația combinatului.

Angajații au protestat față de neplata salariilor, dar și față de situația incertă a proprietarului Oltchim, după ce Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru privatizare, dar nu a virat banii statului.

În jurul orei 11.00, după ce conducerea le-a promis salariaților că își vor primi tichetele de masă până vineri și banii restanți până pe 5 octombrie, majoritatea acestora s-au retras în combinat.

Au rămas în curte în jur de 20 de protestatari echipați cu pancarte, care însă nu erau îmbrăcați în uniformele Oltchim. Astfel, se presupune că nu ar fi vorba despre angajați ai Oltchim, ci impostori aduși cu autocarele din alte localități, inclusiv de la Ploiești. Aceștia au fost ridicați de jandarmi și vor fi duși la audieri.

Câți angajați lucrează la Oltchim și ce salarii restante au ei

La combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea lucrează 2.800 de persoane, la care se adaugă alte 600 de persoane care ar trebui să lucreze în sectorul petrochimic de la rafinăria piteșteană Arpechim. Astfel, în total, numărul angajaților Oltchim ajunge până la 3.400 de persoane.

Salariul mediu brut al unui angajat de la combinatul chimic este de 3.000 de lei. Potrivit liderului Sindicatului Liber Oltchim (SLO), angajații aveau salarii restante pentru luna august și aveau tichete de masă restante pentru lunile iulie și august.

Marți, 25 septembrie, muncitorii trebuiau să primească avansul pentru luna septembrie, după cum a explicat pentru gândul președintele SLO, Mihai Diculoiu.

Alte 7.000 de persoane depind indirect de situația de la Oltchim având în vedere faptul că ele sunt angajate ale unor companii care lucrează direct cu cei de la combinatul chimic.

„Din punctul de vedere al Sindicatului Liber Oltchim, nu se organizează acțiuni de protest”

Mihai Diculoiu, președintele Sindicatului Liber Oltchim (SLO), a declarat pentru gândul că organizația pe care o conduce nu intenționează să inițieze o acțiune de protest.

„Din punctul de vedere al Sindicatului Liber Oltchim, nu se organizează acțiuni de protest”, a declarat Diculoiu, adăugând însă că empatizează cu cei care au ales să participe la o astfel de activitate, deoarece aceștia „nu au achitate salariile și există incertitudini în păstrarea locurilor de muncă”.

El susține, de asemenea, că din informațiile pe care le deține liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, nu este membru al organizației pe care o conduce, lucru infirmat însă de acesta din urmă.

Cernev, care lucrează în cadrul combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea de 19 ani, susține, la rândul său, că „liderul sindicatului este contestat de către toți angajații Oltchimului”, după cum a declarat el pentru gândul.

Liderul protestatarilor spune și că deține o listă cu 1.500 de semnături din partea membrilor SLO, din totalul de 2.200 de cotizanți, prin care se dorește demiterea din funcție a lui Diculoiu și a întregului birou executiv al SLO. Singura problemă cu care se confruntă însă în acest sens este aceea că procedura de înlocuire în funcție a președintelui de sindicat este una mult prea complicată.

Ce se va întâmpla cu angajații Oltchim în cazul în care privatizarea eșuează

Daniel Chițoiu, ministrul Economiei, a declarat în cadrul unei conferințe de presă organizată marți, la care a participat și premierul Victor Ponta, că în cazul în care privatizarea Oltchim va eșua, în cel mult două săptămâni activitatea combinatului va fi reluată, inițial în cadrul a 3-4 instalații, pentru ca apoi, în termen de o lună, toți angajații combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea să își reia activitatea.

Licitația de privatizare a Oltchim s-a desfășurat vineri, 21 septembrie. Câștigătorul ei a fost desemnat președintele PP-DD, Dan Diaconescu, care a ofertat doar pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni al Oltchim, deținut de Ministerul Economiei. El a oferit suma de 203 milioane de lei, echivalentul a 45 de milioane de euro, pentru preluarea acțiunilor, dublu față de valoarea lor pe bursă.

Contractul de vânzare-cumpărare prin care Dan Diaconescu urma să intre în posesia pachetului majoritar de acțiuni și să devină noul patron al combinatului de la Râmnicu Vâlcea trebuia semnat în cursul zilei de luni, 24 septembrie.

Patronul OTV a refuzat semnarea contractului pe motiv că acesta nu ar fi redactat corect, după care a plecat din țară. El este așteptat să se întoarcă în România miercuri, în jurul orei 13:00.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang