Prima pagină » Știri » NOI PROTESTE la Universitate. Oamenii vor MAI MULT decât câteva demisii

NOI PROTESTE la Universitate. Oamenii vor MAI MULT decât câteva demisii

Aproximativ 400 de persoane s-au adunat în Piața Universității, miercuri seară, la o zi de la potestele de stradă la care au luat parte aproximativ 25.000 de oameni și care au dus la depunerea mandatului de către Guvernul Ponta și la demisia primarului Piedone.

Oamenii au început să se adune în Piața Universității după ora 18.00.

La ora transmiterii acestei știri, în zona fântânii de la Universitate sunt aproximativ 200 de bucureșteni, iar vizavi, la Teatrul Național s-au strâns alți circa 200 de oameni.

Anunțul privind mitingul de miercuri seară a fost făcut, ca și cu o zi în urmă, pe pagina de Facebook „Demisia Piedone, subordonaților lui și tuturor celor răspunzători”.

Inițiatorii manifestației de miercuri seară au anunțat că acum bucureștenii trebuie să meargă la Palatul Cotroceni „să ceară un guvern bazat pe oameni specializati, nu politici”.

„Vă anunț că ieșirile în stradă vor avea loc în continuare. Primul pas a fost realizat. Acum, ca să putem obține ceea ce ne dorim cu adevărat trebuie să mergem la Palatul Cotroceni să cerem un guvern bazat pe oameni specializati, nu politici! Pentru ca altfel în locul lor vor venii alții mai răi sau nu decât proaspeții demisionați. Vrem cu toții la conducerea acestei țări oameni cu pregătiri, cu idei, oameni inovatori, nu nise foști securiști și comuniști care trag cu dintii de scaune și de bani! Lupta spre normalitate continuă!”, a scris unul dintre inițiatorii protestului.

Pagina respectivă de Facebook este plină de mesaje și comentarii generate de anunțul premierului Victor Ponta, de depunere a mandatului Guvernului, dar și de demisia primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

„Triunghiul rușinii (Ponta-Oprea-Piedone) – Eliminat!” (Mihai Ionescu), „Clasa politica trebuie resetată în totalitate!” (Carmen Biea), „Românii știu acum că sunt o forță, cu care politicienii nu se mai pot juca! Nimeni nu mai are vreo îndoială! (Andreea Dumitrescu), „Nu ar trebui să ne încălzească cu nimic aceste demisii. Începând de astâzi ar trebui sâ ieșim și mai multi, să mergem la Parlament și să cerem demisiile tuturor parlamentarilor care au dosare pe rol sau sunt cercetați. Pe urma trecem și pe la DNA, CSM și Procurorul General care trebuie să-și facă treaba. Dacă nu, să vină alții in locul lor. Dacă renunțăm acum, n-am rezolvat nimic” (Kaitar Istvan Janos), „Ponta își dă demisia!! Nu este destul… Dar este un început. Nu trebuie să ne oprim… Trebuie schimbată toată clasa politică și coruptă” (Cristian Tinca), sunt câteva dintre mesajele postate.

De asemenea, Consiliul Tineretului din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor au transmis, miercuri, că îi încurajează pe toți tinerii să iasă din nou în stradă, spunându-le că doar câteva demisii nu rezolvă problemele de fond ale sistemului și că trebuie să reacționeze public la nereguli.

Reprezentanții tinerilor au transmis că tragedia din Clubul Colectiv a avut loc și din cauza corupției generalizate din mediul politic și a unei administrații publice nefuncționale, infectată de nepotism și interese străine de cele ale cetățenilor.

„Câteva demisii nu rezolvă problemele de fond ale sistemului, care au costat vieți nevinovate, chiar dacă și acestea sunt necesare în fața unei astfel de tragedii care cu siguranță putea fi evitată. Consiliul Tineretului din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor încurajează toți tinerii din România să reacționeze public la neregulile de funcționare a autorităților și să participe la mișcările de protest organizate joi, 5 noiembrie 2015, precum și în alte zile, în mai multe orașe din țară. Schimbarea societății este posibilă, dar ea necesită însă o masă critică de cetățeni care refuză să tacă în fața abuzurilor sau să le accepte. Suntem convinși că tinerii pot forma această masă critică și că sunt categoria socială cea mai potrivită pentru a genera o schimbare fundamentală a României”, a arătat Consiliul Tineretului din România.

Reprezentanții elevilor, studenților și tinerilor din România au anunțat că susțin revendicările exprimate de protestatari în primele zile după incendiul din Colectiv, inclusiv modificarea legislației și a reglementărilor referitoare la protecția împotriva incendiilor și intervenția în caz de urgență, verificarea de urgență a tuturor cluburilor existente, introducerea de elemente relevante de educație civică, comunitară și sanitară în învățământul preuniversitar, finanțarea corespunzătoare a sistemului de sănătate, înăsprirea pedepselor pentru corupție, sancționarea penală a celor care aveau atribuții în prevenirea unui asemenea dezastru și au greșit explicit, precum și „sancționarea politică a celor care au păstorit sistemele care au dat greș, distrugând viețile a sute de oameni, victime, familii și prieteni ai victimelor”.

De asemenea, tinerii spun că își doresc un stat responsabil, care să își facă bine și corect treaba și o clasă politică dispusă să lucreze pentru cetățeni, nu pentru propriile interese.

După cele trei zile de doliu național, după un marș al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, marți seară oamenii au ieșit în stradă pentru a-și exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de același gând: dușmanul comun – corupția, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Miercuri, premierul Victor Ponta a anunțat că își depune mandatul și că speră că demisia Guvernului său satisface cerințele oamenilor care au fost în stradă.

La scurt timp, PNL s-a întrunit în ședință, Alina Gorghiu și Vasile Blaga anunțând apoi că partidul cere organizarea alegerilor anticipate și cheamă partidele la discuții.

Soluția propusă de PNL este respinsă însă de liderii actualei coaliții. Liviu Dragnea a anunțat că PSD nu vrea alegeri anticipate, cum a propus PNL, pentru că acest lucru ar însemna instabilitate pentru următoarele luni, el afirmând că așteaptă să fie chemați la consultări de președinte pentru a-i face acestuia o propunere de premier care să aibă susținere în Parlament. El a mai spus că actuala coaliție are în continuare majoritate în Parlament și că PSD vrea în continuare să își asume guvernarea.

La ora 17.00, președintele Iohannis a susținut o conferință de presă cîn care a spus că după accidentul în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină tragedia din Clubul Colectiv a atins nervul națiunii române, arătând că Guvernul a demisionat foarte târziu și că a fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se întâmple.

El a mai spus că vrea să termine în această săptămână prima rundă de consultări cu partidele parlamentare, iar după aceea va expune primele concluzii și opinia sa în ce privește demersul ulterior.

Citește și