Noi reguli pentru despăgubirea rapidă a consumatorilor din UE, aprobate de Parlamentul European. Care sunt avantajele clienților

Noi reguli pentru despăgubirea rapidă a consumatorilor din UE, aprobate de Parlamentul European. Care sunt avantajele clienților
Publicat: 12/03/2013, 22:47
Actualizat: 01/10/2018, 05:44

Cumpărătorii din UE vor avea acces mai ușor la medieri rapide, ieftine și imparțiale în disputele cu vânzătorii de bunuri și prestatorii de servicii, datorită unor noi reguli aprobate de Parlamentul European, cu scopul de a fi evitate procesele lungi și costisitoare.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Parlamentul European (PE), noile reguli, care vizează rezolvarea alternativă a disputelor (ADR) și rezolvarea online a acestora (ODR), au ca scop creșterea utilizării schemelor ADR în UE, oferind consumatorilor o modalitate rapidă, ieftină și informală de a rezolva disputele cu vânzătorii, în loc să recurgă la procese lungi.

Multe state UE, arată sursa citată, au deja scheme ADR, dar lipsa unor standarde comune, acoperirea defectuoasă și supraaglomerarea fac dificilă accesarea acestora de către cumpărători.

Noua directivă cere statelor membre să se asigure că există scheme ADR pentru toate sectoarele de activitate și are prevederi referitoare la imparțialitatea mediatorilor, precizează PE.

Concret, cumpărătorii vor putea utiliza noile reglementări pentru a cere despăgubiri pentru plângeri formulate în afara tribunalelor referitoare la orice bunuri sau servicii, indiferent dacă au fost achiziționate online, în magazin, local sau în străinătate. PE a stabilit că medierea ar trebui să fie gratuită pentru cumpărători sau să aibă un tarif fix. În general, orice dispută ar trebui să fie rezolvată în 90 de zile, prevede reglementarea.

„Directiva ADR este câștigătoare și pentru vânzători și pentru cumpărători. Un mecanism transeuropean, ieftin și rapid de despăgubire va reduce costurile consumatorilor cu miliarde de euro pe an și va încuraja comerțul electronic transfrontalier, ceea ce reprezintă un stimul crucial pentru creșterea pieței unice din Europa”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor, Louis Grech.

Reglementarea ODR, pentru a contribui la rezolvarea disputelor privind bunurile și serviciile vândute online, atribuie Comisiei Europene puterea de a crea o „platformă online” pentru ODR, în toate limbile UE, se mai precizează în comunicat.

Această platformă, accesibilă prin intermediul portalul Europa Ta, va oferi cumpărătorilor un formular standard pentru plângeri, ușor de folosit, care va putea fi completat în limba maternă.

Platforma ODR, explică sursa citată, va trimite cumpărătorii la cea mai apropiată schemă ADR potrivită pentru plângerea lor. Fiecare pas al procedurii de plângere va putea fi efectuat online, iar informațiile vor fi protejate de regulile UE de protecția a datelor și a vieții private. Ajutorul ODR va fi disponibil pentru orice dispută privind vânzările online, indiferent de localizarea vânzătorului în UE.

Directiva ADR și Regulamentul ODR vor intra în vigoare la 20 de zile după publicarea lor în Jurnalul Oficial. Directiva ADR trebuie să se aplice în toate statele membre în termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare, iar platforma ODR va fi disponibilă imediat după aceea, potrivit PE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...