Prima pagină » Știri » Noi specii de paraziți, descoperite de cercetători clujeni

Noi specii de paraziți, descoperite de cercetători clujeni

Noi specii de paraziți, descoperite de cercetători clujeni
Cercetători clujeni au descoperit trei specii noi de paraziți în urma unor expediții făcute în străinătate, în prezent aceștia lucrând împreună cu alți cercetărori străini la descrierea altor specii colectate din România, Kenya, Coasta de Fildeș și Republica Centrafricană.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, o echipă de cercetători de la Disciplina de Parazitologie și Boli Parazitare au participat, în ultimii ani, la mai multe expediții științifice desfășurate atât în țară, cât și în regiuni tropicale, reușind să facă importante descoperiri ce țin de paraziți și boli parazitare, în baza unui proiect de cercetare finanțat din fonduri naționale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, echipa de cercetători ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca coordonată de profesorul Andrei Mihalca a descoperit și a făcut studii pe o nouă specie de protozoar parazit de la o șopârlă din Kenya, rezultatele fiind publicate în revista Systematic Parasitology.

Tot în Kenya, specialiștii clujeni au descoperit și descris o nouă specie de parazit extern la antilopele dik-dik, descoperirea fiind publicată în revista americană Journal of Parasitology, în 2015.

„Împreună cu o echipă de specialiști de la Budapesta, echipa de la USAMV Cluj-Napoca a caracterizat o nouă specie de căpușă, parazită pe lilieci în Ungaria, descrierea acesteia fiind făcută în prestigioasa revistă științifică Parasites & Vectors, cotată pe poziția a opta la nivel mondial în domeniul Parazitologiei”, se arată în comunicatul de presă al USAMV

Coordonatorul proiectului, profesorul Andrei Mihalca, a declarat pentru MEDIAFAX că ultimele descoperiri ale echipei de cercetători „cresc prestigiul universității și duc la atragerea mai multor fonduri pentru cercetare”.

„Sigur că aceste descoperiri nu au un impact puternic pe termen scurt, dar contribuie la cunoașterea biodiversității și vor avea impact pe termen lung. Pentru universitate, aceste lucrări înseamnă prestigiu, publicarea lucrărilor în reviste de știință recunoscute la nivel internațional atrage prestigiu și implicit se ajunge la atragerea de noi fonduri pentru cercetare”, a declarat corespodnentului MEDIAFAX Andrei Mihalca.

Mihalca a mai precizat că, în expedițiile străine, oamenii pe care i-a coordonat au colaborat cu specialiști străini.

„Noi nu suntem specialiști pe grupe de paraziți, noi suntem medici veterinari, lucrăm cu boli, mai mult pe parte de animale domestice, câini, de exemplu, dar în aceste expediții luăm probe și de la animale sălbatice. De exemplu, la căpușele descoperite în Ungaria, experții de acolo au descoperit căpușa, dar noi am făcut analiza de genetică moleculară”, a mai declarat profesorul Andrei Mihalca.

Potrivit acestuia, proiectul de cercetare finanțat din fonduri naționale are o valoare de aproape 1,5 milioane de lei și ar fi trebuit să dureze trei ani, respectiv să se încheie în 2014, însă din cauză că alocarea fondurilor a fost reeșalonată proiectul se va încheia abia în 2016.

Coordonatorul proiectului a mai declarat pentru MEDIAFAX că, în prezent, echipa de cercetători lucrează împreună cu specialiști din Germania, Spania, SUA, dar și de la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, pentru descrierea altor specii noi pentru știință, colectate din România, Kenya, Coasta de Fildeș și Republica Centrafricană.

Citește și