„Sumele sunt rezonabile și sindicatele au înțeles, în acest moment, această limitare a sporurilor, dar și de creșterea foarte mare a salariilor personalului medical. Nu este o creștere falsă, este o creștere, dar sporurile sunt limitate la 30%, dar nu se pune problema să nu se aplice. (…) De exemplu, UPU avea sporuri de 100% , acum vor avea 85%, dar le va crește baza. Reumatologia are 15%, chirurgia are 15%, dar pentru prima dată, se va introduce un spor aferent orelor petrecute în sala de operație, ceea ce este foarte important, se introduc sporuri noi pe neurochirurgie, la cardiologie intervențională”, a explicat Sorina Pintea.
Ministrul Sănătății a explicat faptul că sporurile maxime vor fi până la 85%, dar trebuie o limitare la 30% pe fiecare ordonator principal de credite.
„Poate nu în procentul pe care și-l doresc spitalele, dar cred că sunt sume rezonabile, asigurate prin bugetul de stat și cred că asta este cel mai important. Regulamentul sporurilor presupune o limită maximă de 85% și o limită minimă, marjele sunt stabilite pentru fiecare specialitate în parte. Aceste medii, în acest moment, reprezintă 46%. Noi trebuie să ne limităm la 30%, deci, cresc și salariile și sporurile, dar vedem cum le așezăm. Eu am făcut personal calcule (…) și creșterile sunt semnificative pentru că, în afară de salariu de încadrare care crește semnificativ, avem și aceste sporuri, deși limitate la 30% adăugă o majorare”, a adăugat ministrul Sănătății.
Sorina Pintea a explicat că sindicaliștii au fost de acord cu propunerile ministerului, dar le cere acestora să fie „realiști și echilibrați” în ceea ce privește eventuale proteste.
Pe de altă parte, sindicaliștii au declarat că, dacă nu se va găsi o soluție pentru regulamentul de sporuri, atunci creșterile salariale anunțate din sistemul de sănătate nu vor fi la fel de mari cum au fost prezentate, cerând eliminarea plafonului de 30% pe principalul ordonator de credite.
„Dacă acest regulament rămâne în forma de astăzi, câștigurile medicilor noștri, medici, asistenți nu vor fi nici pe departe așa cum au fost prezentate, adică, creșterea pentru medici, pe net ar fi undeva la 30%, în oricare dintre situații, vor câștiga mai mult medicii și asistenții din spitalele mici, care erau salariați pe neclinic și cei care nu au sporuri mari în momentul de față. Personalul medical din prima linie din sistemul sanitar va avea câștigurile celor mai mici. Eu sper să se rezolve”, a declarat vicepreședintele Sanitas Iulian Pope.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a subliniat, luna trecută, că personalul medical din sistemul de sănătate va avea creșteri de la 70 la 170%, astfel un medic primar va ajunge să câștige net, de la 1 martie, peste 9.000 de lei, în timp ce medicii legiști vor primi chiar și 4.000 de euro.
De asemenea, vor fi și scăderi pentru 3% dintre angajații din sistem, fiind vorba despre cei care lucrează în aparatul central.