Ministerul Sănătăţii a repartizat 780 flacoane de Tocilizumabum de 400 mg la direcţiile de sănătate publică. De asemenea, Ministerul Sănătăţii va distribui şi 3944 de flacoane de Remdesivir în 51 de spitale care tratează pacienţi infectaţi cu SARS-Cov-2.
În plus, Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti i-au mai fost repartizate, suplimentar, un număr 20 de flacoane de 80 mg.
Repartiţia a fost realizată la nivel judeţean, în funcţie de pacienţii raportaţi de spitale ca fiind confirmaţi cu Covid-19 şi internaţi în ATI, de pacienţii confirmaţi cu ventilaţie invazivă şi noninvazivă, de pacienţii confirmaţi cu COVID 19 care au nevoie de flux oxigen, precum şi de stocul de Tocilizumab existent la nivel de spital.
Medicamentele vor fi ridicate de către direcţiile de sănătate publică de la Unifarm, în vederea distribuţiei către spitale, în condiţiile procedurilor existente.
Tocilizumab este un medicament folosit pentru pacienţi cu forme severe de COVID-19, la care există o activare excesivă a inflamaţiei („furtună de citokine”).
Tot vineri, Ministerul Sănătăţii va distribui şi 3944 de flacoane de Remdesivir în 51 de spitale care tratează pacienţi infectaţi cu SARS-Cov-2 pentru asisgurarea asistenţei medicale necesare.
Comisia Europeană a stabilit luni o listă cu zece mijloace terapeutice potenţial eficace împotriva COVID-19, portofoliu alcătuit pe baza unor avize ştiinţifice independente. Acesta cuprinde în principal mijloacele terapeutice potenţial eficace împotriva COVID-19, care au şanse mari să fie autorizate şi, prin urmare, să fie disponibile curând pe piaţa europeană, conform unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei.
Lista celor zece este împărţită în trei categorii de mijloace terapeutice şi va continua să evolueze pe măsură ce vor apărea noi dovezi ştiinţifice:
– Anticorpi antivirali monoclonali, care sunt cel mai eficienţi în stadiile timpurii ale infecţiei – Ronapreve, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, casirivimab şi imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals şi Roche; Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology şi GlaxoSmithKline şi respectiv Evusheld, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab şi cilgavimab, de la AstraZeneca.
– Antivirale orale pentru utilizare cât mai repede posibil după infectare – Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics şi MSD; PF-07321332, de la Pfizer şi respectiv AT-527, de la Atea Pharmaceuticals şi Roche.
– Imunomodulatori pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi – Actemra (tocilizumab), de la Roche Holding; Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia; Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly şi respectiv Lenzilumab, de la Humanigen.