Potrivit Ministerului Educației, sub imaginea reprezentând prima copertă a fiecărui manual (postat în varianta sa digitală) se află și varianta ce poate fi descărcată în format pdf.
Accesul pe platforma www.manuale.edu.ro este liber pentru oricine dorește să utilizeze materialele didactice. De altfel, de la lansare, pe 15 octombrie, și până luni, 20 octombrie, ora 17.00, platforma a înregistrat 70.000 de vizitatori și peste 28 de milioane de accesări.
Cele două variante ale noilor manuale pentru clasele I și a II-a (print și digital) funcționează în paralel. Valabilitatea manualelor este de patru ani școlari, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani, cu condiția reevaluării lor. Manualele școlare sunt supuse unui proces periodic de analiză, pe durata valabilității acestora, precizează MEN.
Elevii claselor I și a II-a ar fi trebuit să învețe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, de la începutul anului școlar. Acestea nu au ajuns însă în școli până în 15 septembrie, întrucât licitația organizată de Ministerul Educației a fost contestată de unele edituri. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitației pentru realizarea manualelor școlare, după ce trei contestații au fost admise, șase admise în parte și două respinse.