Prima pagină » Știri » Nokia a fost selectată de NASA pentru a construi prima rețea mobilă pe Lună

Nokia a fost selectată de NASA pentru a construi prima rețea mobilă pe Lună

Nokia a fost selectată de NASA pentru a construi prima rețea mobilă pe Lună

Nokia a fost selectată de NASA pentru a construi prima rețea celulară pe Lună, a declarat compania finlandeză luni, în timp ce agenția spațială americană planifică un viitor în care oamenii să se întoarcă acolo și să stabilească așezări lunare.

Primul sistem de comunicații în bandă largă fără fir din spațiu

NASA își propune să readucă oamenii pe Lună până în 2024 și să aducă o prezență pe termen lung în cadrul programului său Artemis, potrivit Reuters.

Nokia a spus că primul sistem de comunicații în bandă largă fără fir din spațiu va fi construit pe suprafața lunară la sfârșitul anului 2022, înainte ca oamenii să ajungă acolo.

Va fi partener cu o companie de proiectare a ambarcațiunilor spațiale private din Texas, Intuitive Machines, pentru a livra echipamentul pe lună pe platforma lor lunară. Rețeaua se va configura și va stabili un sistem de comunicații 4G / LTE pe Lună, a spus Nokia, deși scopul ar fi să treacă în cele din urmă la 5G

Rețeaua va oferi astronauților capacități de comunicații vocale și video și va permite telemetria și schimbul de date biometrice, precum și desfășurarea și controlul de la distanță al roverilor lunari și al altor dispozitive robotizate, potrivit comunicatului companiei.

Rețeaua va fi proiectată pentru a rezista condițiilor extreme de lansare și aterizare lunară și pentru a funcționa în spațiu. Va trebui să fie trimis pe Lună într-o formă extrem de compactă pentru a satisface constrângerile stricte de dimensiune, greutate și putere ale încărcăturilor utile spațiale.

Nokia a declarat că rețeaua va folosi 4G / LTE, utilizat în întreaga lume în ultimul deceniu, în locul celei mai recente tehnologii 5G, deoarece prima era o cantitate mai cunoscută, cu fiabilitate dovedită. Compania va „urmări, de asemenea, aplicații spațiale ale tehnologiei succesive a LTE, 5G”.

Citește și