Prima pagină » Știri » Nordicii sunt cei mai fericiți europeni. Pe ce loc se află românii în CLASAMENTUL FERICIRII

Nordicii sunt cei mai fericiți europeni. Pe ce loc se află românii în CLASAMENTUL FERICIRII

Nordicii sunt cei mai fericiți europeni. Pe ce loc se află românii în CLASAMENTUL FERICIRII
Pe ultimul loc se află cetățenii din Bulgaria (4,8), precedați de cei din Grecia, Cipru, Ungaria și Portugalia (6,2).

În medie, gradul de mulțumire față de viață al europenilor este de 7,1 (pe o scară de la 0 la 10), arată sondajul Eurostat. Cei mai mulțumiți sunt cetățenii din statele nordice, cu o medie de 8,0 în Danemarca, Finlanda și Suedia, urmate de Olanda și Austria cu o medie de 7,8.

Pe ultimul loc se află cetățenii din Bulgaria (4,8), precedați de cei din Grecia, Cipru, Ungaria și Portugalia (6,2).

Românii se numără printre europenii destul de mulțumiți de viața lor, cu o medie de 7,2, clasându-se imediat după germani, polonezi și britanici (toți cu o medie de 7,3), dar înaintea francezilor (7,0), spaniolilor (6,9), italianilor (6,7) sau cetățenilor din țările baltice. Dintre români, cei mai mulțumiți sunt tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, iar pe măsură ce înaintează în vârstă, gradul lor de mulțumire scade, ajungând la 6,2 în cazul persoanelor de peste 75 de ani.

Tinerii tind să fie în general mai mulțumiți de viață decât vârstnicii, cu o medie de 7,6 la nivelul populației europene cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. La popul opus se află vârstnicii de peste 75 de ani, cu o medie de 6,8 la nivelul Uniunii Europene. Pe ultimul loc în acest clasament se află bătrânii bulgari, cu o medie de 3,8.

Mulțumirea față de viață tinde să descrească pe măsura înaintării în vârstă. Excepție de la această tendință face grupa de vârstă 65-74 de ani, care reprezintă persoanele recent pensionate.

Venitul nu este factor foarte important în evaluarea fericirii, astfel că cea mai mare rată a mulțumirii față de viață în UE se regăsește în rândul populației cu o stare de sănătate bună (7,9). Factorii precum situația financiară (7,5), relațiile sociale (7,2) par să fie semnificativi, dar nu la fel de importanți ca sănătatea.

O altă concluzie a acestui studiu arată că nu există diferențe majore în funcție de gen. Media bărbaților mulțumiți de viață este de 7,1, iar a femeilor de 7,0.

Citește și