Normele metodologice de acordare a voucherelor de vacanță au ajuns în Monitorul Oficial

Publicat: 07 08. 2015, 17:11
Actualizat: 07 08. 2015, 18:11

Voucherele de vacanță reprezintă bonuri de valoare, emise de unitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice, care sunt acordate persoanelor angajate prin încheierea unui contract individual de muncă și pot fi folosite doar în turismul românesc. Voucherele pot fi acordate fie pe suport hârtie, fie pe suport electronic, decizie ce va putea fi luată de către angajatori.

„Beneficiarii au dreptul să își aleagă unitatea de la care achiziționează servicii turistice, însă numai dintre cele afiliate care dețin licența de turism sau certificat de clasificare emise de Autoritatea Națională pentru Turism. Pe site-ul acestei instituții va fi postată lista unităților turistice autorizate. Beneficiarii pot utiliza voucherele de vacanță pe baza actului de identitate. Este interzisă comercializarea voucherelor de vacanță în schimbul unor sume de bani și/sau altor bunuri/servicii”, se precizează în actul normativ.

Valoarea voucherelor de vacanță nu poate depăși, într-un an calendaristic, contravaloarea a șase salarii minime brute, voucherele având o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii pe suport hârtie, respectiv de la data alimentarii pentru cele emise pe suport electronic.

Dacă salariatul nu utilizează voucherele de vacanță pe suport hârtie în termenul de un an, acesta este obligat să le înapoieze angajatorului. În cazul voucherelor de vacanță alimentate pe suport electronic, unitatea emitentă va fi cea care va restitui valorile nominale către angajator.

Pentru unitățile din domeniul bugetar, voucherele de vacanță se acordă în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinație în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, iar pentru mediul privat sumele destinate acoperii nominale a voucherelor de vacanță vor fi cuprinse în bugetele de venituri și cheltuieli aprobate, într-o poziție distinctă de cheltuieli, denumită „Vouchere de vacanță”.

Comenzile de achiziție de vouchere de vacanță trebuie transmise unităților emitente de către angajatori și vor cuprinde informații ca numele și prenumele beneficiarilor cărora li se acorda voucherele, codul numeric personal al fiecărui beneficiar, numărul voucherelor de vacanță pentru fiecare beneficiar (în cazul voucherelor pe suport hartie), valoarea nominală a voucherului de vacanță, în cazul celor emise pe suport hartie, și valoarea nominală totală a voucherelor de vacanță acordate fiecărui beneficiar, pentru cele pe suporturi electronice.