Nou dosar penal pentru Mihail Vlasov. El este acuzat că i-a dat mită fostului deputat Mircea Grosaru, decedat între timp
Procurorii DNA îl urmăresc penal pe Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrii a României, într-un nou dosar în care acesta este acuzat de dare de mită. Vlasov este deja trimis în judecată pentru trafic de influență, fiind acuzat că a primit o mită de 200.000 de euro dintr-un milion de euro, promis de un om de afaceri. Vlasov a fost condamnat în primă instanță la 4 ani de închisoare cu executare.
Astăzi, procurorii DNA au anunțat într-un comunicat de presă că Mihail Vlasov este urmărit penal, din nou, de data aceasta pentru dare de mită. Procurorii susțin că în luna februarie 2013, Vlasov i-a cerut unui deputat să îi susțină interesele și să promoveze un proiect de lege intitulat „Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului”. Legea respectivă prevedea trecerea Oficiului Național al Registrului Comerțului din subordinea Ministerului Justiției în cea a Camerei de Comerț a României, condusă de Vlasov.
Deputatul respectiv a cerut în schimb ca Vlasov să îl numească arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, solicitare cu care Mihail Vlasov a fost de acord.
Este vorba despre fostul deputat Mircea Grosaru, reprezentant al minorității italiene în Parlament, care a decedat în februarie 2014, în timp ce urmărirea penală a procurorilor era în desfășurare.
Grosaru a fost numit în funcția de arbitru pe 6 martie 2013, în condițiile în care Mihail Vlasov era în același timp și președintele Colegiului de conducere al Camerei Naționale, care a făcut propunerea, cât și președinte al Camerei Naționale, care a făcut numirea propriu-zisă, conform DNA.
Legea pentru care Mihail Vlasov a făcut presiuni a fost inițiată de senatorii Klárik László-Attila (UDMR), Alina Gorghiu (PNL), Mircea Grosaru, Florin Iordache (PSD), Markó Attila-Gabor (UDMR) și Aurel Vainer (minorități). Senatul a respins proiectul de lege și se află în dezbaterea Camerei Deputaților încă din mai 2014.
Florin Iordache și Alina Gorghiu fac și ei parte din Curtea Internațională de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.