Comisia Europeană a aprobat un nou aliment pentru cetățenii europeni, mai exact, larva gândacului de bălegar. Această insectă poate fi folosită ca ingredient alimentar, după greierele alimentar, viermele galben și lăcusta călătoare.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare și consum uman, iar Comisia Europeană a dat undă verde comercializării.
Insecta devine a patra al cărei consum este permis de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018 și este sigură în condițiile de utilizare propuse, după cum a arătat Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU).
Pe lângă aceasta, celelalte insecte permise sunt următoarele: viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.
Cu toate acestea, autoritățile avertizează că larva poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee.
Anul trecut, în luna iulie, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci și s-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte.
Larvele pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină.
De asemenea, pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație, potrivit Ziare.com.
Comercializarea larvei gândacului de bălegar în Uniunea Europeană a fost autorizată în luna ianuarie 2023.