Prima pagină » Știri » Noua structură a CNA: șase membri își încep mandatele de șase ani

Noua structură a CNA: șase membri își încep mandatele de șase ani

Noua structură a CNA: șase membri își încep mandatele de șase ani
Structura CNA se modifică din 20 decembrie-Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Duțu, Mircea Deacă își încheie mandatele-,doar Popescu și Turos rămânând în componența noului Consiliu, cărora li se alătură Vasile Buda, Maria Gubernat, Florin Gabrea și Laura Georgescu.

Structura CNA se modifică din 20 decembrie-Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Duțu, Mircea Deacă își încheie mandatele-,doar Popescu și Turos rămânând în componența noului Consiliu, cărora li se alătură Vasile Buda, Maria Gubernat, Florin Gabrea și Laura Georgescu.

Ultima ședință a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) în actuala componență (Răsvan Popescu – președinte, Ioan Onisei – vicepreședinte, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Valentin – Alexandru Jucan, Narcisa Iorga, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Mircea-Valeriu Deacă, Constantin Duță și Mihai Mălaimare – membri) ar fi trebuit să se desfășoare marți, 18 decembrie. Însă ședința nu s-a putut desfășura din lipsa cvorumului legal. Ședințele CNA pot să se desfășoare în prezența a cel puțin 8 din cei 11 membri ai Consiliului.

Structura CNA urmează să se modifice, deoarece mandatele lui Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Duțu și Mircea Deacă expiră. Prin Hotărârea Parlamentului numărul 49 din 19 decembrie 2006, publicată în Monitorul Oficial pe 22 decembrie 2006, au fost numiți membri titulari ai CNA pentru un mandat de șase ani: Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Constantin Duțu, Dan Grigore și Attila Gasparik.

Attila Gasparik și-a dat demisia din CNA în martie 2008, fiind înlocuit de membrul lui supleant Attila Szasz, care, la rândul său, și-a dat demisia din CNA în februarie 2012, fiind înlocuit în aceeași lună, prin decizia Parlamentului, de Lorand Turos.

În ceea ce-l privește pe Dan Grigore, și acesta și-a dat demisia din CNA, în martie 2012, în locul lui fiind numit de către Parlament Radu F. Alexandru, care însă nu și-a preluat funcția și a decis să demisioneze din CNA la sfârșitul lunii aprilie. Locul lui Radu F. Alexandru în CNA a fost luat de supleantul acestuia, Mircea Valeriu Deacă.

Noii membri ai CNA – Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Laura Corina Georgescu, Maria Monica Gubernat, Răsvan Popescu și Lorand Turos – își încep în mod oficial mandatul pe 20 decembrie 2012, potrivit Hotărârii Parlamentului numărul 44 din 30 octombrie 2012, publicată în Monitorul Oficial pe 31 octombrie 2012.

Pe 30 octombrie, plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților i-a votat pe Viorel Vasile Buda (susținut de PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Președinție) și Laura Corina Georgescu (Guvern) în calitate de membri titulari ai CNA. Aceștia vor avea un mandat cu o durată de șase ani.

Potrivit unor surse din CNA, întrucât mandatele celor șase membri ai CNA expiră pe 21 decembrie 2012 (ultima lor zi de muncă, când se împlinesc șase ani de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii Parlamentului numărul 49 din 19 decembrie 2006, n.r.), iar noii membri ai Consiliului își încep mandatele pe 20 decembrie, timp de două zile (pe 20 și 21 decembrie), CNA va avea 15 membri, în loc de 11 așa cum prevede Legea audiovizualului.

Totuși, alte surse din CNA au o interpretare diferită. Sursele citate spun că poate fi interpretat și că mandatele celor șase membri ai CNA expiră, de fapt, pe 19 decembrie 2012, întrucât cei șase ani de mandat se calculează de la data la care Parlamentul a hotărât numirea, respectiv 19 decembrie 2006, și nu de la publicarea ei în Monitorul Oficial, pe 22 decembrie 2006.

Chestiunea celor două zile de suprapuneri de mandat este importantă, pentru că pentru respectivele zile instituția CNA (care este ordonator de credite, n.r.) ar trebui sau nu să plătească 17 salarii de membru al CNA, în loc de 11 salarii cât trebuie să plătească în conformitate cu numărul legal de membri stabilit de Legea audiovizualului. Funcția de membru al CNA este asimilată funcției de secretar de stat.

În afară de cei șase membri ai CNA nou numiți, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare și Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu și Mălaimare au fost validați ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Președinției, Mihai Mălaimare și Christian Mititelu au fost propuși de Guvern, iar Cristina Trepcea – de Camera Deputaților.

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcție de grupurile parlamentare ale PDL, iar mandatul său va expira în 2018.

CNA în noua formulă – Răsvan Popescu, Lorand Turos, Valentin – Alexandru Jucan, Narcisa Iorga, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Mihai Mălaimare, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Laura Corina Georgescu, Maria Monica Gubernat – ar urma să se întâlnească pentru prima dată după Crăciun (posibil pe 27 sau 28 decembrie), într-o ședință în care se vor alege președintele și vicepreședintele CNA.

Potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului numărul 504 din 11 iulie 2002, „(1) Consiliul este condus de un președinte, asimilat funcției de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani. (2) În absența președintelui conducerea Consiliului este asigurată de vicepreședinte. (3) Vicepreședintele este ales prin vot secret de către Consiliu, în prezența a cel puțin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. (4) Dacă funcția de președinte sau vicepreședinte devine vacantă, se procedează la alegerea, în condițiile alin. (1) și (3), a unui președinte, respectiv vicepreședinte”.

Consiliul Național al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituție publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întrunește, în mod curent, de două ori pe săptămână, în ședințe publice și este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii și să aplice sancțiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licențe audiovizuale.

Membrii Consiliului sunt garanți ai interesului public și nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eșalonat, în funcție de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului inițial de 6 ani.

Membrii Consiliului au funcție de demnitate publică asimilată funcției de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.

Citește și