Noua Zeelandă și-a concediat deja nouă ofițeri vamali care au refuzat să se vaccineze împotriva Covi-19, după ce statul din Pacific a cerut ca tot personalul de la vamă să fie imunizați până la 1 mai, relatează The Guardian.
În luna februarie, premierul Jacinda Ardern a anunțat că guvernul său nu va face vaccinul obligatoriu pentru personalul din prima linie, însă a pus o altă condiție: toți cei care refuză să își facă vaccinul anti-Covid vor fi mutați în alte poziții.
Cu toate acestea, având în vedere că pentru cei nouă lucrători vamali nu s-au găsit alte poziții pe care să fie mutați, au fost concediați.
„Regretăm că acești indivizi au fost nevoiți să părăsească locul de muncă și înțelegem că este o situație dificilă pentru ei”, a transmis un oficial al Agenției vamale.
Potrivit sursei citate, agenția a discutat toate opțiunile cu personalul de la începutul lunii martie și le-a transmis că „opțiunile de redistribuire erau foarte limitate din cauza lipsei de alte funcții vamale existente în zonă”. Agenția a explorat și opțiunile de redistribuire în cadrul serviciului public mai larg.
În jur de 95% din personalul vamal din prima linie care trebuia să fie vaccinat a primit prima doză, iar 85% au primit a doua doză de vaccin.
Un ordin al Ministerului Sănătății a introdus drept cerință obligatorie ca oricine lucrează în zona de frontieră cu risc ridicat să fie vaccinat până la data de 1 mai.
În aprilie, Forțele de Apărare din Noua Zeelandă au amenințat și ele că vor concedia membrii serviciului care refuză să primească vaccinul împotriva Covid-19.
Cu toate acestea, sindicatele din Noua Zeelandă s-au pronunțat împotriva vaccinării obligatorii și susțin că personalul de frontieră nevaccinat „ar trebui redistribuit, iar drepturile lor de muncă trebuie protejate”.