Noul an aduce creșterea salariului minim, TVA redus în turism, dar și amenzi mai mari pentru șoferi
Încă de la prima oră a noului an și imediat după izbucnirea artificiilor, populația va începe să plătească pentru electricitate un cost mai mare, prețul mediu al energiei electrice vândute la tarif reglementat urmând să crească cu 0,26%, ca urmare a majorării valorii unor componente de preț ale tarifelor reglementate și a reducerii altora.La rândul lor, tot încă din prima zi 2015, șoferii vor trebui să fie mai atenți pe drumul spre casă, și pentru că amenzile de circulație vor fi din ianuarie mai mari, ca efect al majorării salariului minim pe economie, indicator la care este raportat.
Salariul minim brut pe economie va urca de la 900 lei la 975 de lei din 1 ianurie 2015, iar această majorare va antrena automat și creșterea cuantumului amenzilor rutiere, în condițiile în care un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim.
În sectorul energetic, companiile vor continua să utilizeze același sistem de redevențe, dar vor plăti și în 2015 un impozit suplimentar pe monopol, in cazul companiilor de transport și distribuție de energie electrică și gaze naturale, un impozit de 60% din veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale și un impozit special de 0,5% aplicat veniturilor obținute de către companii, pentru exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale.
Nivelul accizelor va fi exprimat în lei, nu în euro ca până acum, soluție găsită de Guvern pentru a nu pierde bani raportându-se în continuare la cursul în scădere al Băncii Centrale Europene, iar impozitul pe construcții speciale impuse companiilor, introdus în acest an, va fi redus de la 1,5% la 1% din valoarea construcțiilor existente în patrimoniul acestora.
Asigurătorii, însă, vor plăti mai mult la Fondul de garantare a asiguraților, contribuția impusă acestora urmând să crească de la 0,8% la 1% din primele încasate în cazul asigurărilor generale și de la 0,3% la 0,4% din volumul încasărilor din prime pentru companiile care practică asigurări de viață.
În schimb, din ianuarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară va reduce mai multe taxe și cote aplicate pieței de capital și fondurilor de pensii, inclusiv cota din contribuțiile brute încasate de fondurile de pensii administrate privat, precum și a cotelor aplicate ofertelor publice de vânzare și cumpărare.
Toate aceste modificări vor putea fi introduse în bilanțul contabil de către companii pe baza unei noi legi a contabilității, care va fi aplicată tot de la 1 ianuarie 2015, una dintre modificări fiind aceea că toate persoanele juridice române vor putea utiliza un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, nu doar firmele afiliate unor persoane juridice străine.
Noul sistem de conabilitate ar putea să reamintească Guvernului că, de la 1 ianuarie 2015, încep că curgă penalități de 0,1% pe zi dacă statul nu plătește tranșa de 50 milioane de lei pentru licențe Microsoft, care trebuia achitată până la finele lunii octombrie, dar care este întârziată deoarece autoritățile verifică achiziția prin prisma unor eventuale nereguli.
Tot în sistemul contabil vor fi introduse atât cota redusă de TVA, de 9%, pentru serviciile din turism care includ minim cazare, cât și noile reguli de taxare cu TVA a serviciilor electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune și televiziune prestate către consumatori, care stabilesc că furnizorii de servicii vor fi obligați să colecteze TVA din fiecare stat membru în care au consumatori. Până în prezent, vânzările de bunuri erau taxate cu valoarea TVA din țara cumpărătorului în timp ce vânzările de servicii erau taxate cu valoarea TVA din țara vânzătorului, însă de la 1 ianuarie va fi luată în calcul valoarea TVA din țara cumpărătorului.
Specialiștii apreciază că această schimbare ar putea afecta și prețul aplicațiilor din App Store vândute în România, deoarece Apple a folosit mereu o cotă TVA de 15%, una dintre cele mai mici din Europa, însă va fi obligată să folosească taxa pe valoarea adăugată din țările de rezidență ale cumpărătorilor europeni, respectiv de 24% pentru România, ceea ce ar putea genera creșterea prețurilor aplicațiilor cu nouă procente.
Ei menționează că Apple nu a anunțat în mod explicit că va avea loc o mărire a prețurilor finale afișate în App Store, dar arată că păstrarea unui preț unic va duce la diminuarea încasărilor dezvoltatorilor și a comisioanelor încasate de către companie, iar acesta este o situație puțin plauzibilă.
Poate acest lucru nu îi va speria pe funcționarii implicați în sistemul de gestionare a fondurilor europene, care, dacă sunt corecți și harnici, vor beneficia de o majorare salarială, cu bani acordați de Uniunea Europeană. Practic, de la 1 ianuarie 2015, va fi aplicat un sistem de evaluare a performanței funcționarilor implicați în sistemul de gestionare a fondurilor europene și doar acele persoane care performează la locul de muncă vor primi, în continuare, majorarea salarială asigurată de Uniunea Europeană pentru funcționarii din sistemul de gestionare a fondurilor UE.
Un mic imbold înaintea unui an pentru care premierul Victor Ponta a anunțat deja că este propice pentru „reforme nepopulare”, având în vedere că nu este unul electoral.