Prima pagină » Știri » Noul CA al TVR continuă restructurarea: au fost aprobate documentele pentru selecția angajaților

Noul CA al TVR continuă restructurarea: au fost aprobate documentele pentru selecția angajaților

Noul CA al TVR continuă restructurarea: au fost aprobate documentele pentru selecția angajaților
Noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) a decis, luni, să continue restructurarea TVR și a aprobat documentele privind procesul de selecție a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă și vor fi concediate 872 de persoane.

Noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) a decis, luni, să continue restructurarea TVR și a aprobat documentele privind procesul de selecție a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă și vor fi concediate 872 de persoane.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanții TVR, Consiliul de Administrație (CA) s-a întâlnit luni, principalul punct de pe ordinea de zi a ședinței fiind aprobarea documentelor privind procesul de selecție a personalului din TVR, respectiv Regulamentul privind organizarea și desfășurarea selecției salariaților SRTv și noua organigramă, care va intra în vigoare la finalul procesului de selecție.

În urma hotărârii CA, la selecție vor participa toți salariații Televiziunii Române, cu excepția situațiilor prevăzute de legislația incidentă în materia concedierii colective. Calendarul procesului de selecție a personalului SRTv va fi anunțat în perioada următoare, se spune în comunicat.

După selecția de personal, în noua schemă organizațională vor rămâne 2.395 de locuri de muncă, urmând să fie desființate 872 de posturi, potrivit aceluiași comunicat.

Decizia CA a fost luată cu 7 voturi „pentru” și 6 „împotrivă”, se precizează în comunicat.

„Împotrivă” au fost Valentin Nicolau și Sorin Burtea (membri în CA al TVR din partea salariaților instituției), Ada Meseșan și Radu Carp (membri în CA din partea PDL), Romina Gabriela Surugiu (din partea Administrației Prezidențiale) și Lucia Hossu Longin (din partea PNL), în timp ce „pentru” au fost Claudiu Săftoiu – președintele-director general al TVR (membru în CA din partea PNL), Claudiu Brînzan și Cristian Nițulescu (din partea PSD), Nicoleta Nicolicea (din partea grupului parlamentar Progresist), Nagy Zoltan Levente (din partea UDMR), Raico Cornea (din partea grupului parlamentar al minorităților naționale) și Gabriel Tufeanu (din partea Guvernului).

Documentele aferente selecției personalului din SRTv au fost modificate corespunzător, după ce, în urma validării noului CA de către Parlament, președintele-director general (PDG) al TVR, Claudiu Săftoiu, a anulat Ordinul nr. 661/2012 privind constituirea comisiilor de selecție și aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a selecției salariaților SRTv, se precizează în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, Ordinul 661 „a fost emis pe 2 octombrie, în deplină concordanță cu prevederile Hotărârii CA nr. 110 și cu legislația aplicabilă, în contextul iminentei publicări în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale a României (CCR) privind neconstituționalilatea desemnării CA, care echivala cu apariția unei situații de incertitudine la nivelul întregii conduceri a TVR”.

„Sub imperativul termenelor prevăzute în Hotărârea Guvernului României nr. 617/2012 privind suspendarea executării silite a creanțelor fiscale administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală fată de Societatea Română de Televiziune și în OUG nr. 33/2012, Consiliul de Administrație al TVR are obligația de a pune în aplicare un program de redresare economică, cu măsuri organizatorice, cu restructurări economice și de personal necesare funcționării eficiente a SRTv, în vederea plății datoriilor fiscale și a reeșalonării prin negociere a celorlalte datorii. La expirarea termenului de șase luni, CA urmează să prezinte Parlamentului un raport privind rezultatele programului”, se mai spune în comunicat.

Pe de altă parte, tot în ședința de luni, CA a aprobat exercitarea mandatului legal și regulamentar de către membrii Comitetului Director interimar al SRTv pentru un termen de 60 de zile, până la numirea unui nou CD. Comitetul Director interimar a fost numit după ce, în luna august, Consiliul de Administrație al TVR a decis schimbarea componenței CD, la propunerea președintelui-director general al TVR, propunere întemeiată pe analiza rapoartelor de activitate ale membrilor desemnați, se spune în comunicat.

Din Comitetului Director interimar al TVR fac parte directorul Departamentului Financiar Contabil (Mihaela Voicu, n.r.), directorul Departamentului TVR 3 (Răzvan Bucuroiu, n.r.), directorul Direcției Emisiuni Informative și Sport (Claudiu Lucaci, n.r.), Directorul Departamentului Dezvoltare-Întreținere (Dragoș Niculescu, n.r.), Directorul Departamentului Artistic (funcție neocupată în prezent, după ce Cristian Nicolau a ieșit la pensie, n.r.) și directorul Departamentului TVR Internațional (Beatrice Comănescu, n.r.).

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Fostul Consiliul de Administrație al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizațională a Televiziunii Române, care prevede desființarea a 872 de posturi, în instituție urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajați.

Totodată, fostul CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administrație al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal și plata datoriilor fiscale în șase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info și TVR Cultural trebuie să își înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) și de TVR 3.

TVR Info și-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural și-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeșalonarea obligațiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Claudiu Săftoiu a fost reales, în 9 octombrie, președinte-director general al SRTv de către membrii noului Consiliul de Administrație al TVR și a fost validat de Plenul reunit al celor două Camere în ședința din 16 octombrie.

Tot pe 9 octombrie, plenul Parlamentului a numit un nou Consiliu de Administrație al TVR. Cei 13 membri titulari ai noului Consiliul de Administrație al Televiziunii Române sunt: Claudiu Săftoiu și Lucia Hossu Longin (PNL), Claudiu Brînzan și Cristian Nițulescu (PSD), Radu Carp și Ada Meseșan (PDL), Nicoleta Nicolicea (Grupul parlamentar Progresist), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorități), Romina Surugiu (Președinție), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau și Sorin Burtea (angajații TVR).

Pe de altă parte, în urmă cu două săptămâni, câteva sute de angajați ai Societății Române de Televiziune au protestat în curtea instituției față de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desființate 872 de posturi. Potrivit reprezentanților SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) și angajații studiourilor teritoriale ale TVR au protestat față de procesul de concediere colectivă. Totodată, sindicaliștii au depus o acțiune în instanță prin care contestă întregul proces de concediere colectivă, au declarat reprezentanții SPUS TV, pentru MEDIAFAX.

De asemenea, pe 8 octombrie, TVR transmitea într-un comunicat remis MEDIAFAX că a fost decalat calendarul selecției salariaților din TVR, în vederea concedierii colective, conducerea TVR hotărând, în urma consultărilor cu reprezentanții angajaților, reanalizarea acelor documente aferente selecției care, pe fondul interpretării lor, au generat nemulțumirea acestora. Astfel, calendarul anunțat angajaților pentru depunerea documentelor necesare participării la selecție urma să fie modificat și comunicat în timp util, cu respectarea dispozițiilor incidente.

Citește și