Premierul Victor Ponta a anunțat că ultimele modificări ale Codului rutier convenite cu ministrul de Interne, Radu Stroe, prevăd că șoferii implicați în accidente pot conduce în continuare doar dacă procurorii sau judecătorii consideră că nu sunt un pericol public, iar pragul de la care conducerea după consumarea băuturilor alcoolice este infracțiune a scăzut de la 0,8 la 0,5 la mie.
Ponta a explicat că o alcoolemie de până la 0,2 la mie nu va fi considerată contravenție, pentru aceasta fiind stabilite praguri de la 0,2 la miela 0,5 la mie. Infracțiunea va fi dacă alcoolemia este de la 0,5 la mie în sus.
Premierul a anunțat totodată că se va crea un cont unic pentru plata amenzilor astfel încât să se evite situația în care un șofer a plătit amenda însă i se suspendă permisul din cauza unei întârzieri de confirmare.
Ponta a precizat însăc ă în cazul celor cu amenzi neplătite în termen de 30 de zile li se va suspenda permisul de conducere până la plata amenzii.
„Era o problemă de aplicare în sensul în care omul își plătea amenda și noi nu știam că și-a plătit-o și-i suspendam permisul. Am găsit o soluție pe care o discutăm și cu domnul Chițoiu, cu un cont unic, și cu faptul că poliția nu poate suspenda permisul cuiva decât după ce verifică la 30 de zile după că în acel cont unic nu s-a plătit amenda”, a explicat premierul.
El a menționat că se încearcă găsirea unei „proceduri rapide” în cazul șoferilor cu contravenții, astfel încât în 15 zile judecătorul să se pronunțe dacă dovada pentru conducerea autovehiculelor se prelungește sau nu. „Ideal ar fi să nu mai conduci după ce ți s-a suspendat permisul”, a afirmat Ponta.
Premierul a precizat că una dintre principalele prevederi modificate vizează prevederea din lege care îi obliga pe judecători și procurori să îl lase pe șoferul care a comis o infracțiune să conducă în continuare.
„Am modificat acest lucru și numai și numai în situațiile în care procurorul și judecătorul constată că nu se prezintă pericol pentru circulația pe drumurile publice să mai prelungește permisul. Mai pe românește, cel care a comis un accident, a omorât pe cineva, să nu poate să mai conducă până nu se termină procesul, să nu mai conducă din momentul în care s-a produs accidentul”, a explicat Ponta.