„Una dintre multele întrebări primite în comisiile reunite a fost și asta, despre plagiatul lui Victor Ponta și despre faptul că eu eram membru al Consiliul Național de Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNADTCU). Or, eu am explicat că nu am nicio tagență cu acest lucru. Eu am devenit simplu membru CNADTCU în aprilie 2012. Președinte al comisiei de specialitate am devenit în septembrie, când nu se mai discuta nimic despre plagiat. Asta le-am explicat celor care m-au întrebat”, ne-a povestit Sorin Cîmpeanu.
Explicațiile par a-i fi mulțumit pe parlamentarii prezenți la audierile din comisie care i-au dat aviz favorabil președintelui Consiliului Rectorilor din România. Imediat după audieri, Sorin Cîmpeanu spune că a avut o discuție cu premierul Victor Ponta. „I-am spus despre ce am discutat în comisie, că m-au întrebat despre plagiat. Și atunci mi-a spus că o să renunțe la titlul de doctor. Da, știam de această intenție de ieri (luni n.r.) după amiază”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Victor Ponta i-a mai spus că renunță pentru că subiectul e foarte politizat deja și asta ar afecta activitatea Ministerului Educației.
„Mi-a zis că începe un nou mandat și nu vrea să existe nicio suspiciune asupra activității cu această problemă deja foarte politizată”, a spus Sorin Cîmpeanu. Rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București afirmă că nu se aștepta ca Victor Ponta să pună în practică imediat. „Asta se întâmpla ieri (luni n.r.), dar după discuția de ieri intenția a fost pusă în practică. Eu am apreciat acest gest și mai cu seamă profunzimea și semnificația acestui gest”, a declarat pentru gândul Sorin Cîmpeanu.
Cu toate că în lege nu este prevăzut ce se întâmplă în cazul în care un doctorand renunță la acest titlu, noul ministru al Educației spune că se va interesa despre acest lucru. „Urmează să vedem ce se întâmplă din punct de vedere legal. Voi discuta cu juriștii de la minister, dar și cu rectorul de la Universitatea din București”, afirmă el.
Premierul Victor Ponta a postat marți dimineață pe contul lui de Facebook o scrisoare adresată rectorului Mircea Dumitru, de la Universitatea din București, prin care îl notifica în privința renunțării la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București.
„Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic”, scrie Victor Ponta, adăugând că după ce va părăsi viața politică își dorește să urmeze din nou un doctorat, „respectând toate standardele și cerințele de la acel moment”.
Scrisoarea lui Victor Ponta o puteți citi integral AICI.
Contactat imediat de gândul în legătură cu această situație, rectorul Mircea Dumitru a afirmat că știe nimic despre scrisoare, el fiind în pauza unui curs de la universitate. „Eu n-am primit nimic, o fi trimis ceva, dar eu nu sunt la rectorat acum. Trebuia să facă asta demult. Foarte bine dacă a făcut-o. E un gest normal pe care trebuia să-l facă mai demult”, a spus Mircea Dumitru.
Andronescu: Eu nu cunosc niciun precedent
Ministerul Educației nu are o statistică a celor care au renunțat până acum la titlul de doctor. „Nu avem astfel de statistici. Nici nu e prevăzut în lege ce se întâmplă cu cei care renunță la titlul de doctor”, spun oficialii de la Ministerul Educației.
Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, spune că nu cunoaște niciun precedent în care posesorul unui titlu de doctor să renunțe la el. „Fiecare om are dreptul să facă ce vrea cu proprietatea lui. Eu nu cunosc niciun precedent”, a spus pentru gândul Ecaterina Andronescu.
Dacă nu sunt cazuri de renunțare de bunăvoie la doctorat, în ultimii ani au apărut tot mai multe cazuri de plagiat. Pe lângă cazul premierului Victor Ponta, un alt caz cunoscut este cel al Ștefaniei Duminică, secretar de stat în Ministerul Educației. În luna februarie 2014, Comisia de Etică a Universității București (UB), a stabilit că lucrarea de disertație de la mastertat a Ștefaniei Duminică este „un plagiat integral”. Ministerul Educației nu are însă nici o statistică a cazurilor de plagiat, dar a achiziționat un soft antiplagiat pe care îl va implementa începând de anul viitor.
Câți doctori sunt în România
Datele statistice de la Ministerul Educației și de la Institutul Național de Statistică arată că în România există 32.804 de persoane care obținuseră, până în 2011, titlul de doctor. Numărul românilor care au primit titlul de doctor a crescut simțitor după 1989.
Evoluție anuală titluri de doctorat:
Până în 1990 – 1.429
1991 – 71
1992 – 86
1993 – 125
1994 – 216
1995 – 269
1996 – 389
1997- 575
1998 – 864
1999 – 1.039
2000 – 769.
2001 – 720
2002 – 787
2003 – 960
2004 – 988
2005 – 1.115
2006 – 1.265
2007 – 3.047
2008 – 3.546
2009 – 4.496
2010 – 4.153
2011 – 5.895
gândul a prezentat pe larg cazul plagiatului lui Victor Ponta, caz al cărui istoric vi-l prezentăm mai jos așa cum a apărut și AICI:
18 iunie Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie și în publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz. Cele două susțin că au „accesat” documente prezentate de o „sursă anonimă” indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate. Nici una dintre cele două nu au publicat, până la această oră părțile din text vizate de acuzația de plagiat.
19 iunie Victor Ponta reacționeză. „Dacă se dovedește, sunt dispus să renunț și la titlul de doctor. Știu cine este sursa anonimă”, a declarat premierul.
19 iunie Quirin Schiermeier, autorul articolului publicat în revista Nature, în care Victor Ponta este acuzat de plagiat, a declarat pentru Gândul că nu există niciun dubiu că premierul a copiat părți semnificative din teza de doctorat din alte cărț i. „Plagiatul a fost confirmat de mai mulți experți”, ne-a declarat Quirin Schiermeier.
20 iunie Gândul a comparat teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată „Curtea Penală Internațională”, cu cartea profesorului Dumitru Diaconu. Cu ajutorul unui tabel comparativ, am analizat în oglindă teza de doctorat a lui Victor Ponta și lucrarea „Curtea Penală Internaționlă, Istorie și Realitate”.
În teza de doctorat a lui Victor Ponta se regăsesc părți consistente din cartea profesorului Diaconu.
22 iunie Premierul Victor Ponta a afirmat că se va prezenta la orice instituție abilitată să îi verifice teza de doctorat, precizând că el a solicitat o astfel de verificare, și a reluat acuzațiile la adresa președintelui Băsescu, afirmând că scandalul legat de această teză a fost declanșat de șeful statului.
22 iunie Acuzația de plagiat adusă premierului Victor Ponta intră în analiza Comisiei de Etică a Universității din București și a Facultății de Drept. Este anunțată constituirea unei comisii formate din experți internaționali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.
27 iunie Președintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că premierul român Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcție, dacă acuzațiile de plagiat privind teza sa de doctorat în drept se vor dovedi fondate.
28 iunie Premierul Victor Ponta declară în El Pais că va demisiona în cazul în care Comisia de Etică va dovedi că a plagiat în lucrarea de doctorat.
Întrebat dacă a plagiat, șeful Executivului român a răspuns că nu, dar, dacă se va dovedi contrariul, se va „retrage”.
29 iunie Comisia de Atestare a Diplomelor a hotărât că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini din teza de doctorat.
2 iulie Victor Ponta a afirmat că membrii CNATDCU care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o „execuție mafiotă”, fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare. Acum precizează că nu va renunța la titlul de doctor și nici nu va demisiona.
6 iulie Consiliul Național de Etică se întrunește pentru a doua oară, dar nu ia în discuție cazul Ponta. CNE decide să consulte un grup de trei experți din care face parte și avocatul Gheorghiță Mateuț, care a pledat și în dosarul Trofeul Calității. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, la 13 iulie, că dacă în CNE se stabilește că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge până la desființarea școlii de doctorat.
17 iulie Comisia de experți a CNE emite un punct de vedere în care spune că Victor Ponta nu a plagiat.
20 iulie Comisia de Etică a Universității București a constatat că Ponta a copiat 68 de blocuri de text fără să citeze sursa. Fragmentele copiate variază ca mărime de la 7-8 rânduri la 10 pagini și sunt concentrate în principal în capitolele 1 și 3 ale tezei de doctorat. O treime din teza de doctorat e premierului este copiată din alte lucrări științifice.