Noul program de vizită în spital! Pacienții în stare critică vor putea fi vizitați în orice zi a săptămânii

Publicat: 17 11. 2022, 11:38
Actualizat: 17 11. 2022, 11:38
Sursă Foto - Facebook

Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională un proiect de ordin care prevede un program organizat de vizitare a pacienţilor internaţi în spitale, dar şi alte reguli care trebuie respectate de rudele pacienților.

Așadar, în timpul săptămânii există un anumit orar de vizită iar în weekend acest orar este prelungit, iar vizitele pot fi făcute în orice zi indiferent de oră în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică.

Mai exact, de luni până vineri între orele 15:00-20:00, timp de 30 de minute, rudele pacienților vor putea veni în vizită, iar programul în weekend va fi și el prelungit.

Totuși, există şi condiţii stipulate clar în document şi în cazul copiilor internaţi în spitale.

Documentul mai prevede şi că pacienţii nu trebuie testaţi covid la internarea în spital decât dacă au simptome de boală.

Măsura este luată în contextul în care au existat sesizări din teritoriu cum că în multe unităţi sanitare pacienţii erau testaţi covid deşi acest lucru nu era neapărat necesar.

“Acest Ordin vine în continuarea unei decizii pe care am luat-o la nivelul Ministerului Sănătăţii legată de accesul în spitale, care era condiţionată de foarte multe ori de efectuarea unui test COVID, ştiţi bine că am avut semnale din teritoriu, au fost tot felul de exagerări care limitau inclusiv dreptul pacienţilor de a primi asistenţă medicală în ceea ce priveşte această testare care trebuia demonstrată de către pacient, ceea ce nu era normal, practic noi în momentul de faţă, chiar dacă pandemia la nivel global continuă, nu mai avem o problemă de sănătate publică legată de infecţia cu noul coronavirus şi este normal să nu existe limitări ale pacienţilor şi nici ale aparţinătorilor care doresc să-şi viziteze rudele în spitale.

Am reglementat faptul că pacienţii nu trebuie testaţi decât în măsura în care sunt simptomatici şi acest lucru trebuie realizat gratuit de către unitatea sanitară, iar acest Ordin reglementează foarte clar cum se face accesul în spital într-un mod civilizat încât oamenii să aibă pe de o parte acces la informaţiile legate de rudele lor apropiate şi să poată să le viziteze într-un interval de timp rezonabil, cu o durată rezonabilă şi mai mult, trebuie să ţinem cont şi de măsurile necesare pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale care trebuie limitate şi nu trebuie să constituie o problema legată de accesul vizitatorilor în spitale, trebuie să existe un echilibru în toate”, a explicat Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Totodată, cei care intră în spital vor primi detalii cu privire la respectarea unor reguli clare de igienă.

Cei aflaţi în stare gravă pot fi vizitaţi în oricare dintre zilele săptămânii

Programul poate fi suspendat în cazul situaţiilor care presupun risc epidemiologic, prevede documentul.

“Proiectul de Ordin va mai suferi mici modificări până la finalizarea lui şi publicarea în Monitorul Oficial pentru că aşteptăm şi opinii din partea celor care îl studiază în transparenţă decizională, el trebuie sa fie un Ordin în primul rând care trebuie să fie înţeles şi acceptat în primul rând de profesionişti.

Ordinul prevede foarte clar perioadele de vizită în timpul săptămânii şi în weekend, durata vizitei, în funcţie de mărimea salonului numărul de vizitatori care poate fi prezenţi simultan trebuie să fie totuşi limitat, discutăm de prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale, de faptul că un vizitator trebuie să aibă un echipament de protecţie adaptat care să fie furnizat de către unitatea sanitară, chiar mă gândesc să adăugăm şi câteva măsuri care ar putea să îmbunătăţească şi mai mult controlul infecţiilor cum ar fi instruirea aparţinătorilor care doresc să îşi însoţească pacienţii aflaţi în stare gravă ca însoţitori permanenţi, pentru copii, să-i instruim în domeniul regulilor de igienă care trebuie respectate în unitatea sanitară. ( n.red instruirea apartinatorilor).

Aş vrea ca toate unităţile sanitare de asistenţă medicală spitalicească să colaboreze să-l afişeze în zone care sunt accesibile tuturor, să poată să-l consulte, vom face şi o campanie publică pentru a informa oamenii cum pot să îşi viziteze într-un mod sigur, decent, rudele care sunt internate în spital, cumpot afla informaţii legate de rudele lor”, a mai explicat ministrul Alexandru Rafila, potrivit News.ro.