George W. Bush a înaintat Senatului american Tratatul de Extrădare și Protocolul la Tratatul privind asistența judiciară reciprocă în materie penală încheiate de Statele Unite cu România în septembrie 2007, pentru a fi examinate și ratificate, potrivit unui comunicat remis de Casa Albă. Tratatul de Extrădare îl va înlocui pe cel încheiat de Statele Unite și România, la București, la 23 iulie 1924 și Tratatul Suplimentar de Extrădare, semnat la 10 noiembrie 1936, menționează comunicatul Casei Albe.
Tratatul conține dispoziții moderne în ceea ce privește extrădarea persoanelor care au săvârșit fapte penale, eliminând una din deficiențele majore ale convenției în vigoare – acordarea extrădării pe baza unei liste limitative de infracțiuni. Astfel, noul Tratat prevede extrădarea pentru orice faptă care întrunește condițiile privind durata minimă a pedepsei de cel puțin un an, precum și extrădarea pentru infracțiuni comise în afara teritoriului statului solicitant. De asemenea, noua procedură de extrădare va elimina formalismul excesiv impus de convenția în vigoare.
Protocolul la Tratatul dintre România și Statele Unite ale Americii privind asistența judiciară în materie penală introduce forme moderne de asistență judiciară, recunoscute atât de legislația română, cât și de cea americană: transmiterea de informații privind conturile bancare, echipe comune de anchetă, audierea prin videoconferință, transmiterea cererilor de asistență judiciară prin mijloace rapide de comunicare, precum și extinderea categoriilor de autorități cărora li se poate acorda asistență judiciară. Tratatul prevede, de asemenea, că "extrădarea nu va fi refuzată pe motivul cetățeniei". Se înlătură, astfel, încă un obstacol în calea unei cooperări eficiente în lupta împotriva fenomenului criminal transnațional.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro