Nu am fost convocat la Departamentul de Stat. Am avut doar discuții uzuale. MAIOR spune că Meleșcanu NU l-a informat despre chemarea sa în țară. Tăriceanu: Mandatul acestuia NU poate continua!
„Dacă există un interes politic pentru rechemarea mea, acel interes trebuie să fie explicat. Eu nu mi-l explic. Din punct de vedere profesional nu am ce să-mi reproșez. Ar fi, după părerea mea, o greșeală politică în ceea ce privește relația româno-americană, dar asta e la latitudinea factorului politic. Eu sunt un singur om care încerc să-mi fac datoria, eui sunt o coaliție. Sunt un ambasadorm, sunt singur”, a declarat George Maior după audierea în Comisia de politică externă din Senat.
El a mai spus că, din punct de vedere profesional, nu are ce să-și reproșeze.
„Eu mi-am făcut datoria în interesul național românesc și profesional în mod exemplar, consider eu, dar nu numai eu, ci și foarte mulți colegi din MAE. Parteneriatul româno-american e la cel mai nivel calitativ și acest lucru se datorează și prestației ambasadei și ambasadorului”, a adăugat Maior.
De asemenea, Maior a afirmat că reacția sa la scrisoarea lui Rudoph Giuliani a fost corectă, acoperită de realitate și oportună.
SUA sprijină complet aderarea României la OECD
Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat miercuri, în timpul audierii din Comisia de politică externă din Senat, că Statele Unite ale Americii sprijină „complet” aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
„SUA sprijină complet aderarea României la OECD. Depinde de felul în care partea europeană își va clarifica anumite poziții să se pună în practică acest lucru. Acest lucru a fost afirmat și de față cu vicepremierul României la ultima vizită”, a declarat ambasadorul României în SUA.
România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – n.r.) cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 și noiembrie 2012 și a reînnoit-o în 2016 și 2017.
Maior a declarat miercuri, în comisia parlamentară, că nu a fost chemat la Departamentul de Stat pentru a da explicații despre afirmațiile ce îl vizau pe Rudy Giuliani și scrisoarea sa către autorități, dar a avut discuțiile uzuale despre parteneriatul strategic.
„Nu am fost convocat la Departamentul de Stat, în schimb am avut o discuție profundă pe toate palierele cu adjunctul asistentului secretarului de stat, inclusiv despre inițierea agendei viitoare, întâlniri la nivel de președinte și de membri ai guvernului. O discuție constructivă, cum am în fiecare săptămână. Și la consilieul Securității Naționale”, a declarat George Maior, în Comisia de Politică Externă.
Referitor la acuzațiile la adresa avocatului lui Donald Trump, potrivit cărora gestul de a trimite o scrisoare autorităților din România este o acțiune de lobby pentru persoane certate cu legea, Maior a declarat: „A recunoscut domnul Giuliani că a fost plătit’
Giuliani a transmis, la sfârșitul lunii august, o scrisoare președintelui Iohannis, președinților celor două Camere și premierului Viorica Dăncilă prin care sunt contestate abuzurile din justiție și spune că trebuie identificați magistrații care sunt vizați de dosarele DNA. Totodată, acesta solicită verificarea protocoalelor PG-SRI și stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior, fost director al Serviciului Român de Informații și actual ambasador în SUA, este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.
A doua zi după publicarea scrisorii, George Maior a catalogat acțiunea drept un lobby pentru persoane certate cu legea, încercând să reducă importanța lui Giuliani în echipa președintelui american.
„În ceea privește faptul că m-am implicat în politica internă americană este o afirmație complet falsă. Nu este nicio declarație, niciun gest, nicio luare de atitudine din partea Statelor Unite care să indice acest lucru. Am făcut o afirmație despre o persoană privată, o persoană privată care a emis o opinie și spunând adevărul în fața opiniei românești cred că mi-am făcut datoria în interesul național românesc, pentru că altfel ar fi putut exista o percepție complet falsă asupra poziționării americane în legătură cu dialogul politic, în legătură cu dialogul pe sistemele de valori dintre cele două țări, ceea ce nu ar fi fost în interesul național românesc. Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americană. Dimpotrivă, atitudinea americană a fost consonantă cu ceea ce am făcut, spun eu, în interesul național românesc”, a declarat ambasadorul României în SUA, George Maior.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, membru al Comisiei de politică externă, a lansat o serie de critici la adresa lui George Maior și a precizat că va cere colegilor săi să aprobe trimiterea unei scrisori către MAE în care să ceară revocarea lui Maior.
„În ce privește afirmațiile despre calitatea mea ca ambasador, le resping categoric. Parteneriatul a evoluat excepțional, dialogul politic a fost promovat la cel mai înalt nivel. Am fost primukl stat di Europa Centrală și de Est care am vizitat Casa Abă și și cu posibilitatea de exprimare în fața opiniei publice americane a intereselor naționale românești. În ceea ce privește afirmația că aceste vizite au fost realizate prin Ambasada SUA la București este complet falsă, lucrurile sunt clar scrise în multiplele telegrame care au fost transmise ministerului român de Externe și acest lucru se poate verifica”, a mai spus Maior.
Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal și fost primar al New York s-a adresat, printr-o scrisoare, președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români cărora le-a cerut verificarea protocoalelor PG-SRI și stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.
George Maior a declarat, anterior, pentru MEDIAFAX, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al președintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby inițiat de forțe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.
„Am avut o discuție amplă cu ministrul de Externe. Nu mi-a comunicat vreo decizie de demarare a procedurii de revocare. Am discutat și despre codul etic, văd că acest lucru a fost subliniat și aici, și de ministrul de Externe, eu m-am apărat argumentat spunând că nu e vorba despre respectarea unui cod etic”, a declarat George Maior, în fața comisie parlamentare.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, marți, referitor la o posibilă rechemare în țară a ambasadorului României în SUA George Maior, că toate variantele sunt luate în calcul, precizând că i-a spus și personal că nu e normal ca diplomații să se implice în astfel de dezbateri.
Pe de altă parte, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, în Comisia de politică externă, că va propune trimiterea unei scrisori MAE în care să ceară retragerea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA.
„Apreciez că dl. ambasador nu și-a îndeplinit misiunea de a reprezenta, apără șli a promova politica guvernului român. În schimb v-ați promovat propriile opinii politice după o agendă care pare mai degrabă personală, ați implicat SUA în păolitica internă din Rombnia și ați implicat România în luptele politice interne din SUA, poziționându-vă în tabăra adversă șefului legitim al Executivului american. Eu am să solicit membrilor comisiei, nu fac un secret, să adresăm o scrisoare MAE în care să considerăm că misiunea dvs. nu poate să continue pe mai departe în condițiile prezente”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu
Ambasadorul în SUA George Maior va fi audiat miercuri, în Comisia pentru politică externă a Senatului. El este chemat să ofere explicații cu privire la declarațiile legate de scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul președintelui Donald Trump.
„Miercuri, la ora 13:00, Comisia de politică externă a Senatului l-a solicitat pe ambasadorul României la Washington, domnul Maior George, să se prezinte pentru a da o serie de explicații, pentru a ne oferi, poate, un tablou mai larg în legătură cu activitatea domniei sale ca ambasador, în legătură cu declarațiile publice pe care le-a făcut în ultima vreme care au stârnit o serie de întrebări și, probabil, mai mult de atât, și anumite îngrijorări și nemulțumiri, pentru că ele pot să afecteze în mod serios relația, Parteneriatul Strategic între SUA și România”, a declarat, luni seară la Antena 3, Călin Popescu-Tăriceanu.
Liderul ALDE va supune la vot ca ședința să fie publică, deoarece George Maior este invitat să dea explicații în Comisiei în calitate de ambasador, nu de fost director al SRI.
„Vom face aceste discuții publice, noi nu suntem Comisia de supraveghere a activităților SRI, care are obligația menținerii secrete a acestor discuții, noi îl invităm pe domnul Maior în calitate de ambasador și nu de fost șef al SRI. Sigur că este o premieră această ipostază inedită care va avea loc, în care Comisia de politică externă a hotărât să se pună, pentru că din păcate, în perioada aceasta modernă a parlamentarismului, după 1990, din păcate unele comisii au făcut de multe ori o activitate superficială, nu și-au luat în serios rolul de control al Executivului. Și sigur că ambasadorii țării noastre, ai României în străinătate, sunt trimișii Executivului și atunci sigur că este normal ca Parlamentul să se implice, să-și exercite acest rol pe care Constituția i-l dă”, a completat Tăriceanu.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, marți, referitor la o posibilă rechemare în țară a ambasadorului României în SUA George Maior, că toate variantele sunt luate în calcul, precizând că i-a spus și personal că nu e normal ca diplomații să se implice în astfel de dezbateri.
„Am avut o discuție, trebuie să vedem. Mâine va avea loc audierea în Comisia pentru politică externă și o să vedem care este și părerea Parlamentului”, a afirmat Meleșcanu.
Întrebat dacă Maior va fi rechemat în țară, ministrul de Externe a răspuns: „Toate variantele sunt luate în calcul, dar nu pot să spun acum că iau în calcul o variantă sau alta”.
„Din punctul meu de vedere, i-am spus și personal, că nu e normal ca diplomații să se implice în dezbateri de acest tip. Îmi pare rău. O să vedem ce discută domnul Maior la comisie”, a completat Meleșcanu.
Pe 1 septembrie, președintele PSD Liviu Dragnea anunța că i s-a cerut premierului ca ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, să pornească procedura de rechemare în țară a ambasadorului României în SUA, George Maior.
„Pe noi ne interesează ca ofițerii să aibă toate dotările asigurate, să fie plătiți bine, să aibă infrastructură, logistică, dar trebuie văzut și ținut cont și de contextual national și de raportul cu celelalte instituții. Adică nu se poate la nesfârșit și poate în situația aceasta conducerile de la aceste servicii că noi nu mai acceptăm să iasă din matca constituțională. El crede că și acum e directorul SRI (George Maior – n.r.). Face și acum discuții, jocuri, întâlniri politice. Așa mi-a zis cineva alaltăseară. Să vedem dacă se va confirma sa nu. A fost în perioada asta în România și au început ceva tulburări la partid. Doar remarcam o coincidență”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3 pe 9 septembrie.
„Știu că urmează să fie audiat la Comisia de politică externă, să vedem și noi în ce se implică și cum a sprijinit statul român. Bineînțeles că o să-l țină în brațe Iohannis pe Maior”, a completat Dragnea.
Pe 29 august, George Maior a afirmat că scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al președintelui Donald Trump, oficialilor statului român este expresia unui lobby inițiat de forțe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.
„Un personaj spumos și extrem de combativ în discuțiile din Statele Unite… Nu știu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, scrisoarea este expresia unui lobby, inițiat de anumite forțe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția, asta vă spun clar” declara George Maior, ambasadorul României în SUA.
Marți, cu ocazia comemorării atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, președintele SUA Donald Trump îl cataloga într-un mesaj pe twitter pe Rudolph Giuliani drept un adevărat războinic.
„Rudy Giuliani a făcut o treabă foarte bună în calitatea de primar al orașului New York în momentul atentatelor din 11 septembrie 2001. Modul său de conducere, curajul și abilitățile sale nu trebuie uitate niciodată. Rudy este un adevărat războinic!”, scrie Trump.
George Maior fusese nominalizat de Giuliani în scrisoare ca unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.
„În plus, față de excesele făcute de DNA în numele ‘aplicării legii’, am luat la cunoștință cu tristețe în cursul ultimelor luni despre existența „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituții publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informații. Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casație și Justiție a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii. Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruța Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și George-Cristian Maior, care acum îndeplinește funcția de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI”, se arată în scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI și stoparea presiunilor asupra judecătorilor.
George Maior este unul dintre principalii semnatari ai protocoalelor, care au funcționat în perioada în care acesta era director al Serviciului Român de Informații, înțelegeri prin care se constituiau echipe operative din justiție și serviciul secret. Maior a fost acuzat în repetate rânduri că este cel care a permis implicarea în Justiție a SRI și a intervenit în favoarea unor anumite personaje politice.