„NU FIȚI INDIFERENȚI!” Adolescentă bătută crunt de alte fete în mijlocul străzii, în Craiova. O studentă a ajutat-o: „Animalele acelea i-au smuls părul”

Publicat: 08 03. 2020, 15:50
Actualizat: 08 03. 2020, 15:52

O adolescentă de 15 ani din Craiova a fost crunt bătută de alte tienre, ziua, în plină stradă. O studentă care a fost martoră la întâmplare și care a încercat să o liniștească pe tânără în așteptarea autorităților, a povestit întâmplarea pe Facebook. Femeia face apel la solidaritatea umană, îndemnându-ne să nu mai fim indiferenți la astfel de cazuri, precizând că fata a fost bătută și umilită în fața altor oameni care aclamau „ca în luptele cu gladiatori”. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru lovire sau alte violenţe.

O studentă din Craiova a povestit cum o tânără a fost victima bullying-ului altor minore care i-au smuls părul, au scuipat-o și au lovit-o cu pumnii, ziua în amiaza mare, sub ochii spectatorilor.

Femeia a descris pe Facebook întâmplarea ca fiind una barbabrică, inumană, oribilă:

„Observ pe pasarelă vreo 30 de adolescenți de 13-14-15 ani care vociferează și se agită „Hai să luăm popcorn că o bate pe aia”. Mă uit rapid în jur să o reperez pe „aia” care urmează să fie agresată. Mai departe de mine, la vreo 100 de metri o fată este trasă cu sălbăticie de păr, împinsă, lovită, încolțită de alte câteva fete. Agresoarele râd și înjură. „Hai bă las-o, gata” sau „Dă mă în ea!” strigă publicul parcă asistând la o luptă între gladiatori.
Una dintre agresoare aplică o ultimă lovitură și pleacă victorioasă. Se răzgândește. Se întoarce și o scuipă cu elan pe fată”

„Animalele acelea îi smulseseră părul”

Femeia a povestit că s-a grăbit să intervină, dar fata a reușit să fugă și să sune la 112. În timp ce tânăra aștepta autoritățile, femeia a mers să stea lângă ea și să o liniștească:

„Se uită la mine cu cei mai frumoși ochi albastri pe care i-am văzut în viața mea. Tremură toată, plânge, este în șoc.
„Vrei să îi sunăm pe părinții tăi?”
„Nu, nu pot, m-ar închide în casă și m-ar certa tot pe mine” spune ea și lacrimile încep să îi curgă și mai tare.”Te rog stai cu mine până vine poliția, mi-e frică”
„Sigur, stai liniștită, sunt aici”
„Crezi că am făcut bine că i-am chemat?”
„Absolut”, răspund eu hotărâtă
„În ce clasă ești?” o întreb
„A 8-a” îmi răspunde ea
O mângăi pe spate. Rămân cu părul ei în mână. Animalele acelea îi smulseseră părul. O curăț pe hanorac. Era plină de șuvițe întregi de păr smulse. Văd urmele de scuipat. Mă înfurii. Cum se poate întâmpla așa ceva ziua, în centrul orașului, îmi repet întruna în minte. Îmi păstrez calmul.
„Ce s-a întâmplat?” îi zic eu în timp ce așteptam echipajul de poliție
„Acum o săptămână m-am certat cu o colegă. A fost doar ceva verbal, dar astăzi a venit cu niște fete pe care nu le cunosc, m-au prins și m-au bătut. Mi-au dat cu pumnii în stomac, mi-au smuls părul, m-au împins..”
Se uită în jos și observă cantitatea de păr căzută. Se sperie”

„Ce au făcut jandarmii când au ajuns la fața locului”

După 20 de minute de așteptare, la fața locului au sosit jandarmii, care au întrebat inițial dacă în cauză au fost implicate fete de etnie rromă:

„Bună ziua, o cunoașteți pe fată?”
„Nu, am fost doar martoră la ce i s-a întâmplat”
„Doriți să depuneți mărturie?”
„Da, sigur” răspund eu simțind cum îmi fierbe sângele în vene. Unul dintre jandarmi pleacă cu fata în căutarea agresoarelor, doi rămân cu mine. Le povestesc în detaliu cele întâmplate.
„Este inadmisibil așa ceva”, spun eu
„Sunt de etnie(romă), nu?”
„Nu”, răspund eu
„Eh, sunt copii de bani gata atunci” îmi răspunde unul dintre ei și continuă cu „Pe vremea lui Ceaușescu se făcea școală, nu ca în ziua de azi”. „Măcar de erau băieți, atunci mai zici” continuă el.
„Trebuie să luăm în serios situația. Asemenea episoade se pot repeta, pot rămâne traumatizați, se poate ajunge chiar la suicid. Nu vorbesc nici cu părinții, trebuie aplicate sancțiuni severe” spun eu, parcă încercând să îi conving că situația este gravă
Domnii nu păreau dezinteresați, dar nici nu îmi împărtășeau întru totul indignarea. La un moment dat le observ alergând în parcul bisericii de vis-a-vis pe două dintre agresoare. „ELE SUNT, FETELE CARE FUG!” mă grăbesc să le spun celor doi jandarmi. Se uită preț de câteva momente la ele cum se îndepărtează și dau din umeri. „HAIDEȚI DUPĂ ELE CU MAȘINA”.
Încă două momente pentru terminarea țigării și pornim în „urmărire”. Pănă au pornit mașina, până au întors, fetele s-au pierdut cu ușurință printre blocuri.
„Dacă au fugit sigur se întorc” (?!?!?) zice cu certitudine unul dintre jandarmi.
Sunt cât se poate de indignată. Practic au fost lăsate să scape basma curată. De ce nu a fugit nimeni după ele?
„Ar trebui mers după ele la școală” sunt de acord cei doi.
Azi e sâmbătă. Școala începe luni. Poate știindu-se în culpă agresoarele vor lipsi. Vin marți, sau miercuri, sau peste o săptămână. În tot acest timp nu se face dreptate, deși ele ne-au alergat chiar prin fața ochilor cu câteva momente în urmă.
Fata se întoarce. O încurajez. „Fii puternică, nu ești singură în lupta asta!”.
Se urcă în mașină cu jandarmii și cu încă două fete. Îmi mulțumește. Văzând că nu mai e loc în mașină întreb „Mai este nevoie de mine? Mai pot ajuta cu ceva?”.
„Lăsați un număr de telefon, dacă mai este nevoie vă contactăm.” Las numărul. Jandarmii îmi mulțumesc pentru implicare.
Mă îndepărtez. Mă uit în jos. Încă am părul ei în mână….”, a scris pe Facebook Mona Irina Drăgan.

Autoritățile au descris și ele cazul:

„În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au identificat o minoră în varsta de 12 ani, din Segarcea, care, pe fondul unor neînţelegeri mai vechi cu persoana vătămată, ar fi pornit altercaţia, în urma căreia tânăra de 15 ani a fost agresată fizic. Minora de 12 ani ar fi fost însoţită de mai multe prietene de vârste apropiate cu ea”, informează IPJ Dolj.

 

https://www.facebook.com/mona.irene.3/posts/10213020741592110?__tn__=K-R

„NU FIȚI INDIFERENȚI!”

Tânăra face apel la implicare și solidaritate:

„NU FIȚI INDIFERENȚI! Scena pe care am povestit-o s-a întâmplat ziua în amiaza mare, în centrul orașului. Nimeni nu a intervenit. Nimeni nu a încercat să vadă despre ce este vorba. „Eh, sunt copii” nu este o scuză pentru a întoarce capul.
Fiți implicați și solidari în lupta împotriva bullyingului. Nu ignorați astfel de scene deoarece prin asta vă faceți și voi vinovați!”