„Printr-o abordare nedreaptă față de orașe a fostului ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, s-a realizat o situație la care nimeni nu s-a gândit că se poate ajunge cu orașele mici și mijlocii. Prin urmare, dacă la începutul anului trecut pentru fiecare comună s-a asigurat prin lege, deci din luma martie când a foast aprobat bugetul, minim 1.000 de lei ca buget de funcționare, orașelor și municipiilor nu li s-a asigurat un buget funcțional. În felul acesta, 45 de orașe și cinci municipii au avut bugetele minime de funcționare, sub 1.000 de lei pe cap de locuitor. Nici măcar după rectificare, ministrul n-a vrut sa țină cont de intervențiile noastre și, în felul acesta, alte 25 de orașe, din cele 45, au rămas în continuare sub 1.000 de lei pe cap de locuitor”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ionel Chiriță, președintele Asociației Orașelor din România (AOR).
Ionel Chiriță susține că a cerut soluții Guvernului pentru acoperirea măcar a cheltuielilor de funcționare.
„Deci aceste 25, plus alte 18 orașe (43) sunt într-o situație total dificilă, de aceea am cerut și premierului și ministrului de Finanțe să găsească soluțiii pentru a acoperi cheltuielile strict pentru funcționare. Deci noi nu avem posibilitatea ca la aceste orașe să acoperim cheltuielile curente, vorbim de încălzirea școlilor, despre iluminatul stradal, de salarizarea personalului. Sigur că vom fi puși și în situația în care vom fi în conflict cu furnizorii de servicii. Orașele cu bugetele cele mai mici sunt Bălan din Harghita, Podul Iloaiei și Hârlău din Iași, Dăbuleni din Dolj sau Filiaș”, a mai spus, pentru MEDIAFAX, președintele Asociației Orașelor din România (AOR).
Reacția vine după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că sunt 43 de orașe care nu mai dispun de bani de salarii și nici de funcționare, precizând că acestea ar urma să primească fonduri la rectificarea bugetară.
„De exemplu, la Asociația Orașelor mi-au spus foarte clar că 43 de localități nu au bani să termine bugetul. O să le dăm prin intermediul ordonanței de urgență de rectificare, de asta am demarat discuțiile cu asociațiile autorităților locale, să știm foarte clar cum prevedem sume care să le permită să închidă anul. Sunt 43 de orașe care nu au bani de salarii, nu mai au bani de cheltuieli de funcționare, pot să rămână fără lumină pe străzi, nu mai au bani să plătească indemnizațiile persoanelor cu dezabilități, că au fost transferate anul ăsta la localități fără să le transfere și resursele financiare necesare, pentru că alocarea suplimentară din impozitul pe venit nu a fost suficientă, pentru că situațiile diferă de la localitate la localitate. Asta iar a fost o gândire otova, fără nici un fel de impact anterior”, a declarat Ludovic Orban, la România TV.