„Nu mai tăiați mieii și iezii în piețe!” APELUL organizațiilor pentru protecția animalelor pentru stoparea unui „obicei barbar” de Paște
„Îndemnăm oamenii să nu asiste la astfel de practici. Există acest obicei la toate popoarele creștine, dar totul se desfășoară în familie și ograda proprie. Acum însă s-a extins în piețele publice. La fel ca și la sacrificarea porcilor, și la sacrificarea mielor trebuie să existe un veterinar care să asiste și să indice o metodă prin care mielul să nu sufere”, spune Veronica Tulpan, coordonator programe de la Vier Pfoten, într-o discuție cu gândul.
Apelul vine după ce mai multe primării au anunțat că în perioada Sărbătorilor Pascale au amenajat piețe speciale de unde pot cumpăra carne de miel proaspătă.
În Capitală, singurul târg de miei este organizat în Piața Apărătorii Patriei din Sectorul 4, aceasta fiind singura autorizată de ANSVSA pentru comercializarea mieilor vii.
Ce recomandă veterinarii
Pe de altă parte, Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă consumatorilor să își cumpere carnea de miel numai din spații autorizate și precizează și cum ar trebui să fie aceasta păstrată și ambalată de comercianți.
În ceea ce privește sacrificarea mieilor sau iezilor, cu excepția celor sacrificați pentru consum în gospodărie, legislația actuală prevede ca procesul să aibă loc numai în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente și facilități speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunăstării animalelor, sau în centre de tăiere temporare care vor fi autorizate să funcționeze pe o perioadă determinată, sub controlul medicului veterinar repartizat.
Carnea și organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele și poartă marca de sănătate, susțin reprezentanții ANSVSA.
Sursa Foto: Cont de Facebook Ștefan Florescu
Spațiile temporare pentru sacrificarea mieilor își desfășoară activitatea pe o perioadă determinată, în perioada 30 martie – 12 aprilie. Acestea trebuie să fie amenjate corespunzător: locuri special amenajate pentru sacrificarea animalelor, separate fizic de cumpărători, pentru a nu le produce disconfort, spații special amenajate pentru cazarea animalelor și cu posibilități de adăpare și furajare a acestora, sistem de alimentare cu apă potabilă și apă caldă etc.
Carnea, provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializată direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare și marcare.
Telefon verde 0800 826 787
Producătorul trebuie să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs și data obținerii produsului, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj. Expunerea produselor trebuie să se facă în vitrine, în recipiente confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat (plastic, ceramică etc.). Veterinarii recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din spații sau unități înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar veterinar și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
Consumatorii pot sesiza orice nereguli din domeniul siguranței alimentelor la adresa de e-mail callcenter@ansvsa.ro sau la numărul de telefon 0800 826 787, care funcționeză în regim de permanență și este apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.