Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare cod portocaliu de inundații și pentru râurile din județul Dâmbovița, după ce, anterior, județele Argeș, Olt și Teleorman erau sub avertizare.
Hidrologii avertizează că, după viiturile formate anterior în amonte se vor menține nivelurile peste cotele de inundație în bazinul superior al râului Colentina, județul Dâmbovița.
Atenționarea este valabilă până miercuri, la ora 20.00.
Anterior, reprezentanții INHGA au emis atenționare cod portocaliu pentru râuri din județele Argeș, Olt și Teleorman, valabilă până miercuri, la ora 12.00.
Hidrologii avertizează că, drept urmare a propagării viiturilor formate în amonte, se vor produce în continuare creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinele hidrografice Vedea – bazin superior amonte s.h. Văleni, Teleorman – bazin amonte s. h. Tătărăștii de Sus din județele Argeș, Olt și Teleorman.
Atenționarea este valabilă până miercuri, la ora 12.00.
MAI: Mai sunt evacuate preventiv, la rude, 77 de persoane din orașul Băbeni, județul Vâlcea
77 de persoane din orașul Băbeni, județul Vâlcea, mai sunt evacuate preventiv, la rude, anunță Ministerul Afacerilor Interne, care precizează că, în momentul de față, nu sunt persoane blocate, izolate sau care să necesite intervenția de urgență a salvatorilor.
„Potrivit raportării distribuitorilor de energie nu se înregistrează întreruperi în alimentarea cu energie electrică. În prezent mai sunt evacuate preventiv, la rude, 77 de persoane din orașul Băbeni – cartierul Băbeni, județul Vâlcea.În ultimele 24 de ore, efectivele MAI au acționat cu toate mijloacele tehnice avute la dispoziție pentru evacuarea apei din case, subsoluri, curți, precum și pentru decolmatarea fântânilor inundate”, transmite Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Pompierii, jandarmii și polițiștii vor rămâne în teren.
Prahova: Aproximativ 90 de oameni refuză să își părăsească locuințele inundate
Description: Aproximativ 90 de oameni din comuna Bărcănești, județul Prahova, puși să își părăsească locuințele inundate, în noaptea de marți spre miercuri, refuză să facă acest lucru, pompierii intervenind pentru a scoate apa din case, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit ISU Prahova, în comuna Bărcănești peste 30 de locuințe, în care locuiesc aproximativ 90 de persoane, sunt inundate. Un microbuz a fost pus la dispoziția cetățenilor pentru a fi evacuați la liceul din localitate, însă aceștia refuză să plece.
Cinci autocamioane de intervenție, cinci autospeciale de stingere și 10 motopompe, cu 45 de pompieri militari acționează pentru evacuarea apei, arată sursa citată.
Inundații în urma ploilor abundente au fost înregistrate și în localitățile Lipănești, Ploiești, Strejnic, Zalhana, Băicoi, Plopeni, Bărcănești și Brazi, unde pompierii au acționat pentru evacuarea apei dintr-o brutărie și din mai multe case sau gospodării.
„În zona sensului giratoriu de la Bărcănești carosabilul este inundat, pompierii acționează pentru evacuarea apei printr-un dispozitiv care va traversa DN1 și se va revărsa într-un canal de irigații. Din cauza unei conducte sparte, echipajele au acționat și pentru evacuarea apei de pe carosabil în localitatea Băicoi”, arată ISU Prahova.
Patru arbori și stâlpi de electricitate căzuți pe carosabil au fost îndepărați în localitățile Plopeni, Gornet Cricov (satul Dobrota), Păulești și pe DN1 în dreptul localității Românești.
Trafic oprit pe trei drumuri naționale și îngreunat pe două, în urma inundațiilor
Traficul rutier este oprit, miercuri, pe trei drumuri naționale și se desfășoară cu dificultate pe două, în urma inundațiilor din ultima perioadă, potrivit Centrului Infotrafic.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a transmis, miercuri dimineața, că în urma precipitațiilor abundente din ultima perioadă care au dus la scurgerea aluviunilor și la acumulări de apă pe carosabil, pe trei drumuri naționale circulația este oprită.
Este vorba de DN11B Târgu Secuiesc – Cozmeni, în zona localității Cătrușa, din județul Covasna, de DN2H, în localitatea Milișăuți, pe podul de pe râul Suceava, în județul Suceava și de DN 2L, în localitatea Soveja, județul Vrancea.
Pe DN12B, în zona localității Slănic-Moldova, din județul Bacău se se circulă pe jumătate de cale, iar pe DN15B Poiana Largului – Târgu Neamț, în zona localității Petru Vodă, județul Neamț, este aceeași situație, circulația fiind îngreunată.
Și pe două drumuri județene circulația este întreruptă. Este vorba de DJ 252B, între localitățile Răcătău și Pîncești, județul Bacău și de DJ 106E, între localitatea Dobra, județul Alba până la limita cu județul Sibiu.
În județul Prahova, din cauza apei de pe carosabil, traficul a fost deviat în comuna Bărcănești, astfel că de la București către Brașov, se circulă normal pe DN1 iar din Centura de Est se intră în satul Tătărani și se iese în Centura de Vest a municipiului Ploiești, potrivit Centrului Infotrafic.
Totodată, circulația feroviară pe secția de cale ferată 403 Brașov – Întorsura Buzăului este întreruptă pe raza localității Budila, din județul Brașov, după ce podul feroviar din localitate a fost dărâmat de viituri. Pe această secție de cale ferată circulă însă doar garniturile unui operator privat.