Nu slăbiți STATUL DE DREPT! Avertismentul OFICIAL al aliaților internaționali ai României
This browser does not support the video element.
Belgia, Canada, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia și Statele Unite ale Americii transmit autorităților române un mesaj comun, prin care cer să nu fie slăbit statul de drept prin modificarea Codurilor penale și de procedură penală.
„Noi, partenerii și aliații internaționali ai României, facem apel la toate părțile implicate în modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracționalității și corupției. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupției și construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români SĂ CONTINUE pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), din 12 decembrie 2017, care solicitau României să își concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obținute, să evite orice pași înapoi și să apere independența judecătorilor și procurorilor”, se arată în declarația făcută în numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveției, Finlandei, Franței, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei și Statelor Unite ale Americii.
Semnatarii atrag atenția că este importantă opinia Comisiei de la Veneția.
„Urmărim cu atenție schimbările la codurile penal și de procedură penală și ne menținem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internațională în domeniul aplicării legii și pot afecta negativ lupta împotriva infracțiunilor violente, a infracționalității organizate transfrontaliere, a infracțiunilor financiare și a traficului de droguri și de ființe umane. Încurajăm toate părțile implicate SĂ REEXAMINEZE răspunsul experților juridici români, precum Consiliul Superior al Magistraturii și să solicite sprijinul experților juridici internaționali, cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupției și Comisia de la Veneția”, se mai arată în adresă.
Săptămâna trecută, ca for decizional, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege de modificare a Codului de procedură penală. Parlamentarii au decis organizarea unei sesiuni extraordinare, pentru a putea modifica și Codul penal.
Deciziile au provocat o serie de proteste în marile orașe din România. USR și PNL au atacat deja modificările Codului de Procedură Penală la Curtea Constituțională.